Ειδήσεις

Αναγκαιότητα: Η εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας για την δημιουργία ενός κράτους με κέντρο τον πολίτη – Γράφει ο Τέλης Σπάνιας


Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μιας εποχής όπου η κοινωνία μας προσπαθεί να  απεγκλωβιστεί  από τις χρονοβόρες διαδικασίες που ευλαβικά τηρούνται σε διάφορες υπηρεσίες.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το να αιχμαλωτίζουμε μια κοινωνία, σε ένα σύστημα που η παροχή  υπηρεσιών προς τους πολίτες δεν είναι άμεση, αναγκάζοντας σε απραξία ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, έχει ως απόρροια να οδηγούμαστε, στην δυσαρέσκεια του κόσμου και στη απαξία της πολιτικής.

Η απελευθέρωση μας από τον γραφειοκρατικό τρόπο λειτουργιάς του κράτους έρχεται με γρήγορους ρυθμούς από  την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας,όχι μόνο στον τρόπο ψηφιακής επικοινωνίας με τους πολίτες, αλλά στην εφαρμογή της στις διαδικασίες του κράτους.

Εφαρμόζοντας την ψηφιακή τεχνογνωσία,ο κρατικός μηχανισμός  θα απεγκλωβιστεί από την καχεξία και θα δώσει το αίσθημα της εμπιστοσύνης, της ασφάλειας, και της ισονομίας στους πολίτες.

Η ψηφιακή διακυβέρνηση είναι μια πραγματικότητα  που προσφέρει ποιοτικές  υπηρεσίες , αποτελώντας έτσι πυλώνα ανάπτυξης και ευημερίας για την κοινωνία μας ,όπου τα οφέλη αυτά είναι το «κοινωνικό μέρισμα» που θα επιστραφεί στους πολίτες.Η τοποθέτηση του πολίτη στο κέντρο των υπηρεσιών εξασφαλίζει την νηνεμία στην κοινωνία μας, ισχυροποιώντας το ελληνικό κράτος, κρατώντας έτσι το κύρος της χώρα μας ψηλά.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει πολλές αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση, όπου το πλήρωμα του χρόνου η πολιτική βούληση και ο συνδυασμός της προόδου της τεχνολογίας και της καινοτομίας ενισχύουν την αλλαγή σκηνικού με κύριο  στόχο  τον ψηφιακό  μετασχηματισμό του κράτους. Στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr παρουσιάζονται σήμερα 1.398 ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ έως τώρα178.810.565 πολίτες  χρησιμοποίησαν το gov.gr

Ένα  δύσκολο  εγχείρημα  που χρειάζεται επιμονή και αλλαγή φιλοσοφίας.Στην  covid εποχή, η τεχνολογία στάθηκε δίπλα μας ,την εμπιστευτήκαμε στις δύσκολες μέρες της πανδημίας, προστάτευσε τους πολίτες,και στήριξε την λειτουργία του κράτους.

Η μεγάλη επανάσταση στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι η δια- λειτουργικότητα, η  σύνδεση  των κρατικών δομών που πριν λίγο καιρό κανείς δεν το διανοούνταν ότι μπορεί να συμβεί. Καθημερινά εντείνονται οι προσπάθειες για τη ψηφιοποίηση σε όλα τα επίπεδα. Η στιγμή που η προώθηση, η πορεία και η απάντηση των διαφόρων αιτημάτων και υποθέσεων  θα λύνονται χωρίς χρονοτριβές, είναι πολύ κοντά. Οι  πολίτες λαμβάνουν ήδη υπηρεσίες χάρη στην αναβάθμιση συγκεκριμένων διαδικασιών.

Η Χώρα μας έχει χαράξει την ψηφιακή της πορεία, σχεδιάζοντας τη μετάβαση σε ένα ψηφιακό κράτος, δημιουργώντας έτσι ένα υγιές πλαίσιο ανταγωνιστικότητας ικανό να στηρίξει την καινοτομία, τις νεοφυείς επιχειρήσεις την εγχώρια επιχειρηματικότητα στον ψηφιακό κόσμο, και συγχρόνως να αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων στη χώρα μας.

Η ψηφιοποίηση  των διαδικασιών του κράτους θα οδηγήσει στην  απλούστευση τους,στην κατάργηση των  ατελείωτων  υπογραφών, στη σύνδεση όλων των υπηρεσιών,στην άμεση  διαχείριση και διευθέτηση των ζητημάτων, που  αποτελεί ποιοτικό δείκτη  και δηλώνει την αμεσότητα του πολιτικού μας συστήματος απέναντι στον πολίτη.

Ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζεται να δοθεί στο πληθυσμιακό εκείνο κομμάτι  που λόγο του περασμένου της ηλικίας και της διαμονής σε απομακρυσμένες  περιοχές, είναι δύσκολη η επαφή τους  με την τεχνολογία. Ο συγκεκριμένος  πληθυσμός είναι αρκετά μεγάλος και σημαντικός για τη  χώρα μας.

Έτσι ο κρατικός μηχανισμός θα είναι παρόν, επιτυγχάνοντας την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στο κράτος δικαίου και στο κοινού περί δικαίου αίσθημα, τοποθετώντας τον πολίτη στο κέντρο του κράτους!!!

Γράφει ο Τέλης Σπάνιας, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου, Αντ/χος Οικονομικών Δ. Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού για την Παρασκευή 17/6
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα Σπουδών στην Πληροφορική και Υπολογιστική Βιοϊατρική