Έντονη ανησυχία προκάλεσε και στην περιοχή μας ο καταστροφικός σεισμός στο γειτονικό νομό της Λάρισας, που ξύπνησε μνήμες του καταστροφικού σεισμού των Σοφάδων, της Αργιθέας κλπ. Μια ανησυχία δικαιολογημένη γιατί δεν έγιναν οι προβλεπόμενοι από το κράτος έλεγχοι στις κατασκευές, δημόσιες και ιδιωτικές, ούτε λήφθηκαν μέτρα προστασίας.
Πλημμύρες, χιονοπτώσεις, πυρκαγιές, σεισμοί, κάθε είδους φυσικά φαινόμενα καταστρέφουν περιουσίες, αφανίζουν ανθρώπινες ζωές και οι κυβερνήσεις ρίχνουν την ευθύνη στο μέγεθος των φαινομένων και στη κλιματική αλλαγή. Οι συνέπειες των φαινομένων αυτών θα ήταν πολύ μικρότερες αν υπήρχε οργανωμένη πολιτική προστασία με κριτήριο τον άνθρωπο και όχι το οικονομικό κόστος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα εγκρίθηκε από τα δημοτικά συμβούλια σε όλη τη χώρα το σχέδιο ‘’ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ’’ για τους σεισμούς. Το περιεχόμενό του, όπως και τα άλλα σχέδια πολιτικής προστασίας (ΔΑΡΔΑΝΟΣ, ΙΟΛΑΟΣ, ΒΟΡΕΑΣ) είναι ένα σύνολο ευχολογίων, ‘’σχέδια επί χάρτου’’, χωρίς σχεδόν κανένα ουσιαστικό πρακτικό αποτέλεσμα, όπως τα είδαμε με τις πρόσφατες χιονοπτώσεις, πλημμύρες κλπ πανελλαδικά. Το ίδιο φαίνεται αυτές τις μέρες στις περιοχές της Λάρισας που χτυπήθηκαν από τον σεισμό. Εκατοντάδες άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν και ψάχνονται πως να αντιμετωπίσουν την κατάσταση λόγω και των επαναλαμβανόμενων μετασεισμών που επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Φαίνεται ότι και σε δήμους του νομού Καρδίτσας υπήρξαν ζημιές και πρέπει άμεσα να γίνουν έλεγχοι, να καταγραφούν οι ζημιές και να αποκατασταθούν 100% όλοι οι πληγέντες.
Θεωρούμε ότι η αντισεισμική θωράκιση, η προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους από τους σεισμούς είναι σημαντικό έργο υποδομής και άμεσης προτεραιότητας. Δεν είναι πρόβλημα τεχνοκρατικό, ούτε ζήτημα κακής διαχείρισης. Η έλλειψη σήμερα ενός ολοκληρωμένου πλαισίου πολιτικής προστασίας είναι πολιτικό ζήτημα το οποίο η Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο στη συζήτηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος των δήμων βάζουμε ζήτημα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας. Είναι επίσης αποκαλυπτικό της αντιλαϊκής πολιτικής όπως εκφράζεται και από τους προϋπολογισμούς των δήμων ότι δεν προβλέπονται κονδύλια για πολιτική προστασία ή όπου προβλέπονται τα ποσά είναι αστεία (λίγων χιλιάδων ευρώ!).
Για την έλλειψη πολιτικής προστασίας οι ευθύνες είναι μεγάλες για τις κυβερνήσεις, αλλά και για τις τοπικές αρχές που αποδέχονται αυτή την πολιτική φτώχειας για το λαό και ανυπαρξίας μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του. Η συνεχής μείωση των κρατικών δαπανών για έργα αντισεισμικής προστασίας, για προσλήψεις προσωπικού, η μεταφορά της κρατικής ευθύνης σε περιφερειακό επίπεδο, η κατάργηση των σχετικών υπηρεσιών για προληπτικούς ελέγχους, η έρευνα και αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφών θεωρούνται “κόστος”. Έτσι η προστασία και η ασφάλεια της ζωής των λαϊκών οικογενειών, με την κατασκευή των αναγκαίων έργων (αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής προστασίας, προστασία από πυρκαγιές κλπ.), θυσιάζονται για τα κέρδη και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Η γη και οι κατασκευές αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα για την ενίσχυση της κερδοφορίας των κατασκευαστικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι ως κοινωνικό αγαθό. Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις δημόσιες συμβάσεις που επιχειρεί να καταργήσει και τον στοιχειώδη έλεγχο που έχει το δημόσιο στα έργα και να τα παραδώσει όλα στο αδηφάγο ιδιωτικό κεφάλαιο θα χειροτερέψει την κατάσταση όσον αφορά και την ποιότητα των κατασκευών.
Καλούμε τους αρμόδιους, δήμους, περιφέρεια, κρατικές υπηρεσίες, να προχωρήσουν και να ολοκληρώσουν άμεσα τον οπτικό έλεγχο όλων των σχολείων και λοιπών δημόσιων κτιρίων και να ξεκινήσει και ο ουσιαστικός αντισεισμικός έλεγχος όλων των κατασκευών, δημόσιων και ιδιωτικών, που καθυστερεί ολόκληρες δεκαετίες, με προτεραιότητα σε Παιδικούς Σταθμούς, Σχολεία, Νοσοκομεία και Ιδρύματα Πρόνοιας, Δημόσια και Δημοτικά κτίρια, μεγάλους εργασιακούς χώρους και χώρους συνάθροισης και διασκέδασης.Ο νομός Καρδίτσας διατρέχεται από σημαντικά ενεργά ρήγματα και δεν χωρά καμία επανάπαυση ή αδιαφορία στην ολοκλήρωση του ουσιαστικού ελέγχου και την λήψη μέτρων προστασίας.
Πρώτη προτεραιότητα να είναι τα σχολεία. Το σχολείο του Κοσκινά που έπαθε σημαντικές ζημιές, το νηπιαγωγείο του Σταυρού και όποιο άλλο βρεθεί από τον έλεγχο ότι έχει πρόβλημα πρέπει να αποκατασταθούν αμέσως ή να κατασκευαστούν καινούργια και σύγχρονα αν είναι πολύ σοβαρές οι ζημιές.
Επίσης μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μη θρηνήσουμε θύματα από το κτίρια που κρίθηκαν κατεδαφιστέα λόγω της πρόσφατης πλημμύρας ή όσα είναι παλιά και είναι υπό κατεδάφιση και για χρόνια παραμένουν μισογκρεμισμένα. Η πλημμύρα και ο πρόσφατος σεισμός έχουν επιβαρύνει την στατικότητά τους και έχουν καταστεί επικίνδυνα. Τέτοια υπάρχουν σε όλες τις πόλεις του νομού αλλά και στα χωριά και οι αρμόδιες υπηρεσίες (δήμοι, περιφέρεια, κεντρικές) πρέπει να φροντίσουν για την κατεδάφισή τους χωρίς να ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο κάθε φορά ή στους ιδιοκτήτες.
Να οργανωθεί τακτική και ουσιαστική ενημέρωση και προετοιμασία του κόσμου για την αντιμετώπιση ενός φυσικού φαινομένου(σχέδιο εκκένωσης, κατάλληλοι χώροι, προσωπικό για βοήθεια κλπ.).
Να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης τεχνολογικών και φυσικών καταστροφών, κρατική χρηματοδότηση για ανάπτυξη της αντίστοιχης έρευνας.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Καρδίτσας Β. Κρανιάς, Δήμου Λίμνης Πλαστήρα Β. Ελευθερίου, Δήμου Μουζακίου Λ. Γιώτης, Δήμου Παλαμά Α. Πολυγένης, Δήμου Σοφάδων Η. Στουρνάρας