Επισκέπτομαι τακτικά, ως αθλούμενος, το Αθλητικό Πάρκο Παλέρμο που βρίσκεται νότια της Καρδίτσας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αθλητικό χώρο ο οποίος σιγά-σιγά έφτασε στο σημερινό επίπεδο. Εννοείται ότι δεν ολοκληρώθηκαν όλες οι παρεμβάσεις για παραπέρα βελτίωση, άλλωστε αυτές απαιτούν αρκετό χρόνο και αρκετό χρήμα και ίσως ποτέ δεν τελειώνουν γιατί ο χρόνος προκαλεί και φθορά αλλά και νέες απαιτήσεις και ανάγκες σύμφωνα με αυτές των καιρών.
Στο σημείωμα αυτό θα κάνω κάποιες καλοπροαίρετες παρατηρήσεις, που απαιτούν μάλλον μικρή οικονομική επιβάρυνση και μικρή απασχόληση εργαζομένων, απλά θέλει φροντίδα και μεράκι από τους υπεύθυνους κυρίως διοικητικούς υπάλληλους, εργάτες και φυσικά από τους αρμόδιους αντιδημάρχους, ακόμη και από τον ίδιο το δήμαρχο:
- Ορισμός ενός εργάτη: Αυτός θα επισκέπτεται καθημερινά το Αθλητικό Πάρκο (ΑΠ) για να αντιμετωπίζει επί τόπου προβλήματα και να επισημαίνει και να καταγράφει άλλα που απαιτούν εργάτες άλλων ειδικοτήτων ή και ειδικό συνεργείο. Η καθημερινή αυτή επίσκεψη δεν θα διαρκεί περισσότερο από μία ώρα.
- Επίσκεψη ανά δεκαήμερο του αρμόδιου αντιδημάρχου στο χώρο: Καλό είναι να συνοδεύεται από τους αρμόδιους διοικητικούς υπαλλήλους και εργάτες, για να παρατηρούν οι ίδιοι ανάγκες και παραλείψεις αλλά και να διαπιστώνουν κατά πόσο ο αρμόδιος εργάτης κάνει καλά τη δουλειά του.
- Κατασκευή μόνιμων τουαλετών: Αποτελεί παράλειψη ο χώρος αυτός να μη διαθέτει μόνιμες τουαλέτες και ντουζ με χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα. Ας σημειωθεί ότι από τη νότια και ανατολική πλευρά του ΑΠ περνάει το δίκτυο ακαθάρτων με το οποίο μπορεί να συνδεθούν οι υπό κατασκευή τουαλέτες. Ας έχουμε υπόψη ότι οι τουαλέτες θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα του ΑΠ για ευνόητους λόγους (σωματική ανάγκη αθλουμένων). Ας ενταχθεί λοιπόν στους προσεχείς σχεδιασμούς η κατασκευή μόνιμων τουαλετών.
- Ονοματοδοσία του αθλητικού πάρκου: Η λέξη Παλέρμο χρησιμοποιήθηκε αρχικά κατά τη δεκαετία του 1970 από τους κατοίκους της γύρω περιοχής για τον προσδιορισμό του αθλητικού χώρου, καθώς και οι ίδιοι τότε δημιούργησαν την πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα της περιοχής με το όνομα Ρεάλ, που αργότερα η ομάδα αυτή αποτέλεσε τον κορμό του ΑΟΚ ο οποίος υπάρχει και σήμερα. Θα μπορούσε στο αθλητικό αυτό πάρκο να δοθεί το όνομα ενός Καρδιτσιώτη αθλητή με σημαντικές αθλητικές περγαμηνές, καθώς τέτοιοι υπάρχουν αρκετοί. Κάτι ανάλογο έγινε με τους αθλητικούς χώρους: κλειστό γυμναστήριο σε ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ και Δημοτικό Αθλητικό Στάδιο σε ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΝΤΡΙΣΜΠΙΩΤΗ
- Καμπάνια διαφήμισης και προβολής του αθλητικού πάρκου: Κατά καιρούς ο δήμος και όχι μόνο οφείλει να προβαίνει σε τέτοια καμπάνια που θα προβάλει το ΑΠ, θα προτρέπει, θα προτείνει και θα παρακινεί τους πολίτες σε άθληση στο χώρο αυτό. Είναι κρίμα ο κάθε πολίτης να λιμνάζει στη καρέκλα και στον καναπέ μπροστά στον υπολογιστή, στο κινητό ή στην τηλεόραση και να μη γυμνάζει το σώμα του που τόσα πολλά προσφέρει στην υγεία του η τακτική άσκηση. Ο υπέροχος αυτός αθλητικός χώρος, που με το χρόνο θα γίνεται όλο και πιο υπέροχος, πέρα από την σωματική άσκηση προσφέρει ευκαιρίες για γνωριμίες, ψυχαγωγία, ψυχική και πνευματική ανάταση κ.ά.
- Αντικατάσταση των αποξηραμένων δενδρυλλίων κατά μήκος της περίφραξης από την εσωτερική πλευρά: Αυτή η εργασία της δενδροφυτευτικής ανανέωσης έπρεπε και πρέπει να γίνεται αμέσως την προσεχή φθινοπωρινή περίοδο μετά την αποξήρανση έστω και ενός δενδρυλλίου. Πιθανότερες κύριες αιτίες αποξήρανσης είναι η ελλιπής καλλιεργητική φροντίδα, με προεξάρχουσα την έλλειψη τακτικής άρδευσης τουλάχιστο το πρώτο χρόνο από τη φύτευση μέχρι που το δενδρύλλιο αποκτήσει μόνιμο ριζικό σύστημα.
- Απομάκρυνση – «έξωση» σκύλων από τον αθλητικό χώρο: Είναι πολύ αντιαισθητικό και συνάμα ανθυγιεινό να βλέπεις περιττώματα σκύλων σε οποιοδήποτε σημείο του χώρου, μερικές φορές να τα πατάς, να βλέπεις το σκύλο να ουρεί ή να αποπατεί, να ξαπλώνει στο χόρτο όπου εσύ ξαπλώνεις να κάνεις τις ασκήσεις σου κ.ά. ΠΡΟΤΑΣΗ: να αποκλειστεί κάθε πρόσβαση των σκύλων στον εσωτερικό χώρο. Μπορεί κατά μήκος της περίφραξης στο κάτω μέρος να τοποθετηθεί γαλβανιζέδομικό πλέγμα τύπου «Δάριγκ» ύψους 30 εκατοστών για να μη μπορούν να ανοίγουν τρύπες εισόδου και στις μικρές πόρτες να τοποθετηθεί ο γνωστός μηχανισμός που να τις κλείνει. Οι μεγάλες πόρτες να είναι μόνιμα κλειδωμένες και να ανοίγουν μόνο σε περίπτωση που θα χρειαστεί να περάσουν μηχανήματα και φυσικά να κλείνουν αμέσως για να μην περάσουν στο χώρο σκυλιά. Στις μεγάλες και μικρές πόρτες να τοποθετηθεί επίσης το ίδιο πλέγμα για να μη μπαίνουν τα σκυλιά. Το κόστος για την παραπάνω παρέμβαση δεν θα ξεπεράσει τα 3.000 € εφόσον γίνει με εργάτες του δήμου.
* Πρόκειται για σειρά άρθρων-σχολίων με τον τίτλο Κοινά και Καλοπροαίρετα που θα αναφέρονται σε θέματα της Περιφερειακής και Δημοτικής Ενότητας Καρδίτσας