Ειδήσεις

Αναφορά στα επαναστατικά κινήματα της Θεσσαλίας


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον Πανελλήνιο Εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου  διοργάνωσε την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 την πρώτη διαδικτυακή ημερίδα σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας.

Η συγκεκριμένη ημερίδα, η οποία ήταν ανοικτή στο ευρύ κοινό, απευθυνόταν κυρίως στους εκπαιδευτικούς της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Το θέμα της είχε περισσότερο τοπικό χαρακτήρα, αφού το περιεχόμενο ήταν σχετικό με τα επαναστατικά κινήματα στη Δυτική Θεσσαλία και τις μάχες που έλαβαν χώρα σ΄ αυτή.

Για τη σημασία των εκδηλώσεων μίλησε στην αρχή ο Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Μουζακίου κ. Ντάνης Αντώνιος, ο οποίος συνέδεσε τις μάχες που δίνονται στη ζωή για την επιβίωση διαφόρων οργανισμών, απλών, αλλά και κοινωνικών οργανισμών, όπως τα έθνη και τα κράτη, και τη σημασία των ιστορικών μνημών, ενώ στο χαιρετισμό του και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Δοδοντσάκης Γεώργιος εξήρε τη σημασία αυτών των εκδηλώσεων, που αποτελούν την αρχή παρόμοιων δράσεων, οι οποίες θα λάβουν χώρα στη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Επίσης, για τη σημασία των εκδηλώσεων και τη συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας της Π.Ε. Καρδίτσας μίλησαν ο κ. Παππάς Σωκράτης Διευθυντή ςΒ/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας και ο Οργανωτικός Συντονιστής του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας κ. Κωτούλας Βασίλειος.

Η πρώτη εισήγηση με θέμα «Τα επαναστατικά κινήματα στη Δυτική Θεσσαλία την περίοδο 1854 – 1878»ανέπτυξε ο κ. Κουτής Ξενοφών, εκπαιδευτικός του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αργυρούπολης. Ο κ. Κουτής με καταγωγή από το Ανθηρό και πλούσιασυγγραφική και ιστορική έρευνα,ανέπτυξε με σαφήνεια, γλαφυρότητα και με λεπτομέρειες άγνωστες στο ευρύ κοινό τα επαναστατικάκινήματα την περίοδοαπό το 1854 έως το 1878. Αναφέρθηκε διεξοδικά στημεγάληπροσφορά των Θεσσαλών και κυρίως των Δυτικοθεσσαλών στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας και τόνισε τη σημασία των τοπικών επαναστατικών κινημάτων και τις θυσίες που υπέστησαν.

Ο κ. Καλαμπαλίκης Θωμάς, εκπαιδευτικός του ΓΕ.Λ. Μουζακίου, με πλούσια αυτοδιοικητική και συνδικαλιστική δράση, αφού διετέλεσε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας, με συμμετοχή σε υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού ενδιαφέροντος αναφέρθηκε ειδικά και διεξοδικά στη Μάχη του Μουζακίου, στις αρχές Μαρτίου 1878, τα γεγονότα πριν και μετά από αυτή και την ιδιαίτερη σημασία στην εξέλιξη του αγώνα. Με κατατοπιστικές εικόνες και διαφωτιστικά γεωγραφικά στοιχεία έδωσε λεπτομέρειες για την εξέλιξη, τα πρόσωπα, τη δράση και το αποτέλεσμα της μάχης.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις και ερωτήσεις των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών. Από την πλευρά τους οι διοργανωτές ευχαριστούν τους εισηγητές και τους συμμετέχοντες, καθώς και το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Καρδίτσας για την τεχνική υποστήριξητης ημερίδας.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δράσεις και επιτεύγματα 1ου έτους αυτοδύναμης λειτουργίας του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση για την παιδική κακοποίηση από την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας