Ειδήσεις

Άμεσες αποζημιώσεις στο 100% ζητούν οι πληγέντες


Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που άφησε στο πέρασμά της η σφοδρή χαλαζόπτωση που χτύπησε την Καρδίτσα, όπως και γειτονικά Τρίκαλα, το απόγευμα της Κυριακής.

Καλλιέργειες κυρίως βαμβακιού, σιτηρών, πιπεριάς, βιομηχανικής ντομάτας, πεπονιών, καρπουζιών τόσο στην Καρδίτσα, όσο και στους Σοφάδες και τον Παλαμά παραδόθηκαν στο έλεος της απόλυτης καταστροφής, θέτοντας σε απόγνωση τον αγροτικό κόσμο.

Περιοχές όπως το Καρποχώρι, η Άμπελος, η Αγία Παρασκευή, το Δασοχώρι, το Μελισσοχώρι στους Σοφάδες και το Πεδινό, η Μαραθέα, η Ψαθοχώρα στον Παλαμά αλλά  και η Μυρίνη και το Καλλιφώνι υπέστησαν σοβαρές ζημιές στη ζωική και τη φυτική παραγωγή.

Μάλιστα, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 70.000 στρέμματα, τελικά ζημιές έχουμε σε 90.000 στρέμματα σε όλο το Νομό.

Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ζημιές σε εγκαταστάσεις, στέγες, ποιμνιοστάσια και άλλα.

Οι τοπικές αρχές βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να βοηθήσουν τους αγρότες να αποζημιωθούν και ειδικά μετά τον Ιανό αλλά και τον ανοιξιάτικο παγετό τα προβλήματα είναι πραγματικά πολλά.

Το μεσημέρι της Τρίτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού αλλά και του Αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ, Καρδιτσιώτη στην καταγωγή, Νίκου Δούκα προκειμένου να γίνει ένας σωστός συντονισμός των επόμενων βημάτων και να καθοριστεί επακριβώς το διεκδικητικό πλαίσιο.

Πρώτος το λόγο έλαβε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός τονίζοντας πως οι ζημιές μπορεί να αφορούν και 100.000 στρέμματα τελικά και σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Ο κ. Αγοραστός δήλωσε πως θα πρέπει να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις ώστε να βγουν στη συνέχεια τα πορίσματα, ενώ οι αγρότες θα πρέπει να μεριμνήσουν και για την ειδική ασφαλιστική εισφορά ώστε να ΄΄τρέξουν΄΄ οι διαδικασίες.

«Θέλουμε αποζημιώσεις στο 100%. Να έρθουν τα χρήματα μια κι έξω» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος ανέφερε πως ο Δήμος βρέθηκε για άλλη μια φορά στο μάτι του κυκλώνα και έκανε λόγο για μια εικόνα αποκάλυψης σε μια ήδη διαλυμένη οικονομία.

«Οι αγρότες είχαν ήδη κάνει όλα τα έξοδα για τις καλλιέργειες. Πρέπει να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς» συμπλήρωσε ο κ. Τσιάκος.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος δήλωσε πως μετά τον Ιανό η περιοχή έζησε και πάλι μια μεγάλη καταστροφή με ζημιές σε 80.000 περίπου στρέμματα, τόσο στη φυτική παραγωγή, όσο και σε σταβλικές εγκαταστάσεις, στέγες και άλλα.

Ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου είπε πως ο Δήμος του βρέθηκε και αυτός στο επίκεντρο της καταστροφής από την Κόρδα έως τους Γοργοβίτες, καταστρέφοντας 25.000 στρέμματα.

Ακολούθως, ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Δούκας ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη που έρχεται σε συνέχεια του Ιανού και του ανοιξιάτικου παγετού κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

«Μαζί αντιμετωπίσαμε τον Ιανό και ό,τι υποσχεθήκαμε το φέραμε εις πέρας. Δώσαμε άμεσα προκαταβολές και σε τέσσερις μήνες έγιναν οι πληρωμές. Τώρα πρέπει να γίνει η αναγγελία και η δήλωση. Το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του κανονισμού του ΕΛΓΑ».

Ακολούθησε διάλογος και με τους υπόλοιπους παριστάμενους, όπως με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και άλλους, και δόθηκαν εξηγήσεις στα διάφορα ερωτήματα που τέθηκαν και τα οποία κατά κύριο λόγο είχαν να κάνουν με τη διαδικασία.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ξεκινούν οι δηλώσεις ζημιάς στο Δήμο Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Γ. Καραβίδας: Ελλιπείς απαντήσεις αλλά περίσσευμα προσωπικών