Ειδήσεις

Άμεσα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα για τους εργαζόμενους που πλήττονται


Αυτές τις ημέρες που η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο, πολλοί συνάδελφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολες συνθήκες στους χώρους εργασίας τους, λόγω των υψηλών ημερήσιων θερμοκρασιών.

Συνάδελφοι μηχανικοί οι οποίοι απασχολούνται σε υπό ανέγερση κτίρια, σε εργοστάσια, σε φωτοβολταϊκά πάρκα, σε έργα οδοποιίας κ.α. οι οποίοι εργάζονται καθημερινά σε επικίνδυνες, για την υγεία και ασφάλεια, συνθήκες. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν σταματούν οι εργασίες ακόμα και τις μεσημεριανές ώρες, ενώ δεν υπάρχει κλιματιζόμενος χώρος για να ξεκουραστούν οι εργαζόμενοι στο διάλειμμά τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει καν η πρόβλεψη να υπάρχει άφθονο δροσερό νερό.

Η ζέστη και η υγρασία έχουν και άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, κτλ). Αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για ευπαθείς ομάδες, ενώ μπορεί να οδηγήσει  ακόμα και νεότερους και υγιείς συναδέλφους

Ζητούμε:

  • Να εφαρμοστούν οι ισχύουσες διατάξεις που θα δεσμεύουν τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων με απαγόρευση εργασιών από τους 38 βαθμούς κελσίου και πάνω, παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες ανά κλάδο όπως και τις συλλογικές συμβάσεις που προβλέπουν τα αντίστοιχα μέτρα.
  • Τα Μέτρα Προστασίας να είναι μόνιμα και δεσμευτικά,παίρνοντας υπόψη ότι οι καύσωνες θα συνεχιστούν και τα επόμενα καλοκαίρια, όπως αντίστοιχα και οι συνθήκες παγετού το χειμώνα.
  • Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτραγια την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους όπως:
  1. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία (π.χ. Υ.Α. Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011, Άρθ.23 Παρ.4, Εγκύκλιος 52903/26-5-2023).

Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, βιομηχανικοί χώροι που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες κτλ).  Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου ή μισθού, χωρίς καμία περικοπή.

  1. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κτλ). Πλήρης καταβολή του μισθού.
  2. Περιορισμός άλλων βαρέων εργασιώνόταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  3. Ύπαρξη διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειαςγια τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  4. Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματοςγια την ανάπαυση των εργαζομένων.
  5. Διάθεση σε συνεχή βάσηστους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.
  6. Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίαςόπου αυτό είναι εφικτό.
  7. Επαρκής γενικός εξαερισμός σε όλους τους χώρους εργασίαςμε εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.
  8. Επαρκής ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρωνμε προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.
  9. Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέραόσο το δυνατόν πιο κοντά στην πηγή τους.
  10. Μόνωση των πηγών θερμότητας(μεγάλων μηχανών, κτλ).Θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.
  11. Εφαρμογή της Γραπτής Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνουαπό το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και κυρίως εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων που προβλέπονται για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
  12. Άμεση ενίσχυση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών (επιθεώρηση Υγείας και Ασφάλειας-πρώην ΚΕΠΕΚ) με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Εντατικοποίηση των ελέγχων.
  13. Για τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ 26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμη και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κ.λπ.)

Τα μέτρα αυτά αποτελούν μια ελάχιστη προστασία των εργαζομένων απέναντι στις συνθήκες καύσωνα.

Το Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής κ Δυτικής Θεσσαλίας του Συλλόγου Διπλ/χων Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων καλεί τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στους χώρους δουλειάς τους, να επικοινωνήσουν με το προεδρείο του Συλλόγου μας

 

Προηγούμενο άρθρο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας: Με ξένα «κόλυβα», θα κάνουν και το «μνημόσυνο» των πλημμυροπαθών;
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα