Κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο έγινε μία τεράστια προσπάθεια να μπει σειρά στη λειτουργία του Δήμου, τα οικονομικά του και στην καθημερινή ζωή της πόλης. Κάθε προσπάθεια αλλαγής νοοτροπίας στην κατεύθυνση τήρησης των αρχών, των κανόνων και του αμοιβαίου σεβασμού ξεβολεύει προσωρινά και συναντά αντιδράσεις. Η μεγαλύτερη αντίδραση υπήρξε από την πλευρά των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής. Τα καταστήματα εστίασης θεώρησαν ότι έχαναν πελάτες από την τήρηση των από κοινού συμφωνημένων μέτρων κυρίως στην μη επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων πέραν του χώρου που τους παραχωρήθηκε. Τους εξηγούσαμε τότε ότι η τήρηση αυτού του μέτρου βοηθά στην επιβίωση όλων των καταστημάτων και όχι μόνο αυτών της δημοφιλούς “πιάτσας”. Φέρναμε το παρακάτω παράδειγμα. Αν υπάρχει ένας σημαντικός αγώνας ποδοσφαίρου και θέλουν να τον δουν 500 άτομα και η νόμιμη χωρητικότητα είναι 100 άτομα, με την μη παραβίαση του χώρου οι πελάτες θα κατανεμηθούν σε πέντε καφετέριες. Αν επιτρέψουμε την ανεξέλεγκτη επέκταση θα πάει ο κόσμος σε ένα ή δύο κεντρικά καταστήματα και τα άλλα θα χτυπάνε μύγες. Αυτό ακριβώς έγινε στην Πλατεία Δικαστηρίων. Η πλατεία τότε ήταν δημοφιλής πιάτσα και οι καταστηματάρχες αντιδρούσαν στους ελέγχους.
Η παρούσα δημοτική αρχή εφήρμοσε το δόγμα της πλήρους ασυδοσίας. Κάντε ότι θέλετε, βάλτε όσες καρέκλες θέλετε. Δεν θα σας ενοχλούμε. Εμείς την ψήφο σας θέλουμε. Ποσώς μας νοιάζει αν δεν μπορούν να περάσουν τα ΑΜΕΑ, τα μωρά στα καροτσάκια, η Πυροσβεστική, αν οι δημότες στερούνται τον δικό τους δημόσιο χώρο, κ.λπ. Δεν προβλέφθηκε όμως ένας παράγοντας. Οι δημοφιλείς πιάτσες αλλάζουν μέσα στο χρόνο. Τότε ήταν η Δικαστηρίων, τώρα η Κεντρική πλατεία. Ο κόσμος τώρα προτιμά την Κεντρική πλατεία. Η Δημοτική αρχή φυσικά επιτρέπει την αλόγιστη επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων προς κάθε κατεύθυνση. Έτσι διπλασιάστηκε η χωρητικότητα και όλοι πλέον έχουν τη δυνατότητα να πίνουν τον καφέ στην Κεντρική πλατεία. Επειδή οι πελάτες είναι συγκεκριμένοι χώρεσαν όλοι στο κέντρο και η πλατεία Δικαστηρίων άδειασε. Οι εκεί καταστηματάρχες έμειναν χωρίς πελάτες μόνο με τα έξοδα του υψηλού ενοικίου και φυσικά έκλεισαν.
Υπήρξαν θύματα του δόγματος της ασυδοσίας της Δημοτικής αρχής την οποία οι ίδιοι ενθάρρυναν τις καλές εποχές.
Ελπίζουμε τώρα να έχουν αντιληφθεί ότι εάν συνεχιζόταν η αντίληψη της προηγούμενης δημοτικής αρχής αυτής του αμοιβαίου σεβασμού και της τήρησης των διατάξεων, τα καταστήματά τους θα είχαν κόσμο και οι ίδιοι δεν θα έκλειναν τις επιχειρήσεις του πνιγμένοι στα χρέη.
Ελπίζουμε, τέλος, να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι οι κοινωνίες πάνε μπροστά και οι επιχειρήσεις προστατεύονται όταν είναι γνωστοί οι κανόνες του παιχνιδιού και τηρούνται από όλους. Ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις και η Αυτοδιοίκηση που πρέπει να είναι εγγυητές της ισονομίας να μην επενδύουν στην ασυδοσία και την αναξιοκρατία επενδύοντας ψηφοθηρικά στο ρουσφέτι και την εξυπηρέτηση ημετέρων που κάνουν τη ζωή μας ζούγκλα.
Γράφει η Άλκηστη Κολοκύθα, δημοτική σύμβουλος Καρδίτσας