Στην Επιτροπή Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίου συζητήθηκε την Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη η αναφορά που κατέθεσε η «Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τα Άγραφα» σχετικά με το σχέδιο εγκατάστασης πάνω από 650 ανεμογεννητριών στα Άγραφα, σε υψόμετρα ακόμη και 2000 μέτρων μέσα σε δασικές εκτάσεις ή και προστατευόμενες περιοχές, περιοχές φυσικού κάλλους αλλά και τόπους ιστορικής μνήμης όπως η Νιάλα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα μόνο το ΚΚΕ έλαβε μέρος στη συνεδρίαση, όπου με παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής του Ομάδας στήριξε αποφασιστικά τις τεκμηριωμένες θέσεις της αναφοράς της «Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για τα Άγραφα» και απαίτησε να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες τοποθέτησης ανεμογεννητριών. Ζήτησε επίσης η αναφορά να παραμείνει ανοιχτή προς διερεύνηση και να αναζητηθούν οι τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης. Η Επιτροπή Αναφορών αποφάσισε η Αναφορά τελικά να μείνει ανοικτή προς διερεύνηση.
Συγκεκριμένα, ο Ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή σημείωσε:
«Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ από τη πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλάι του “Συντονιστικού Αγώνα για τα Άγραφα”. Επισκεφτήκαμε την περιοχή, συνομιλήσαμε με τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία των εργαζομένων, τις ενώσεις των βιοπαλαιστών αγροτών και άλλων επαγγελματιών, ακούσαμε τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες τους σχετικά με το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής και την απώλεια στο εισόδημά τους που θα προξενήσει η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις περιοχές των Αγράφων τις οποίες καταδεικνύουν στην αναφορά τους.
Η στρατηγική της ΕΕ για την απελευθέρωση της ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση και η αντικατάσταση με εισαγόμενο φυσικό αέριο και με ΑΠΕ, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και άλλα, είναι σε πλήρη εξέλιξη τόσο στα Άγραφα, όσο και ευρύτερα σε Θεσσαλία κι Ανατολική-Στερεά και Εύβοια, επίσης στη Βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, κ.α, όπως και στην Τήνο όπου αυτές τις μέρες διεξάγονται λαϊκές κινητοποιήσεις.
Πρόκειται για στρατηγική που δεν έχει σαν κριτήριο την κάλυψη των αναγκών του λαού. Συνδέεται με την δασική στρατηγική της ΕΕ και την ιδιωτική-εμπορική αξιοποίηση των δασών, με το “πράσινο new deal”, που με κριτήριο το κέρδος χρηματοδοτούν τους ομίλους της ενέργειας με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που είναι χρήματα του λαού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ταυτόχρονα τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα επιβάλλοντας νέους πράσινους φόρους και συνεχείς ανατιμήσεις στην τιμή της ενέργειας, όπως τώρα με +50% στα οικιακά τιμολόγια.
Αυτό το δρόμο υπηρέτησαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις τους. Είναι δρόμος γεμάτος με αδιανόητες αρνητικές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον, με μη αναστρέψιμες αλλαγές στα βουνά, δέσμευση υδάτινων όγκων, που επηρεάζουν τις αγροτικές καλλιέργειες, την κτηνοτροφική παραγωγή, εντείνουν την ανεργία στους λεγόμενους “μη πράσινους κλάδους”.
Είναι δρόμος που “οπλίζει το χέρι των εμπρηστών” για την εξυπηρέτηση των ανταγωνισμών των ομίλων, εμπλέκει τις ίδιες τις εταιρείες στην αναδάσωση, τις κάνει “ανάδοχους”. Με σκυταλοδρομία “αναπτυξιακών νόμων” όλες οι κυβερνήσεις απάλλαξαν τα μονοπώλια ακόμη και από την υποχρέωση να κάνουν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), από κάθε έλεγχο, ακόμα και τυπικό, παραδίνοντάς τους γρήγορα για μπίζνες περιοχές μεγάλου φυσικού κάλλους και ιστορικής σημασίας, περιοχές NATURA όπως τα Άγραφα, άλλες με αρχαιολογικά ευρήματα.
Υπάρχει πλέον πείρα και για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τη λεγόμενη “πράσινη ανάπτυξη” και από την αξιοποίηση της “κλιματικής αλλαγής” σαν πρόφαση. Ο λαός βρίσκεται χαμένος σε όλα αυτά τα σχέδια, καθώς βλέπει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος συνεχώς να αυξάνονται, αντιμετωπίζει συνεχόμενα μπλακ-άουτ λόγω της ενεργειακής εξάρτησης και αστάθειας του συστήματος ηλεκτροδότησης, αλλά και υποβαθμίζεται το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει, ενώ πολλές φορές δεν έχει ούτε καν πρόσβαση στις περίκλειστες υπό εκμετάλλευση περιοχές και στους φυσικούς τους πόρους.
Γι’ αυτό είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια σε αυτή την αντιλαϊκή και περιβαλλοντοκτόνα στρατηγική. Ο μόνος τρόπος να αξιοποιηθούν όλες οι μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος του λαού και των εργαζομένων και σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, είναι μέσω ενός ενιαίου κρατικού φορέα ενέργειας, που στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, θα αντιμετωπίζει το ηλεκτρικό ρεύμα, την ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό, όχι σαν πανάκριβο εμπόρευμα, στα χρηματιστήρια ρύπων της ΕΕ.
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στηρίζει πλήρως τις τεκμηριωμένες θέσεις που κατέθεσαν οι αναφέροντες. Ζητάμε να μείνει ανοιχτή η αναφορά προς εξέταση του ζητήματος, να σταματήσουν οι εργασίες τοποθέτησης ανεμογεννητριών στις τοποθεσίες που καταδεικνύονται, να ζητηθούν γνώμες από τις αρμόδιες επιτροπές του ΕΚ και να αναζητηθούν οι μεγάλες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για τα ζητήματα που φέρνει η εν λόγω αναφορά στην προσοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».