Ειδήσεις

Αεραθλητικά Σωματεία και οι δυνατότητες Αξιοποίησης τους


Μετά την παρουσίαση στον πρωθυπουργό της χώρας, των δυνατοτήτων των αερολεσχών και των εναέριων επιτηρήσεων για την πρόληψη των πυρκαγιών και με την ευκαιρία των εγκαινίων του συντονιστικού περιφερειακού επιχειρησιακού κέντρου Θεσσαλίας, νομίζω ότι ήρθε η ώρα για να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο των σχετικών σωματείων και  των δυνατοτήτων τους (προσφοράς και  χρησιμότητας τους) στις τοπικές κοινωνίες.

Αναμοχλεύοντας το πρόσφατο παρελθόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι αερολέσχες έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, με διάφορους τρόπους, στις τοπικές κοινωνίες, και όχι μόνο, ώστε να βοηθήσουν ή να κατευθύνουν την ενέργειά τους σε ποικίλες  πρωτοποριακές μορφές έργων όπως η κατασκευή μοντέλων αεροσκαφών, η συναρμολόγηση κινητήρων, η δημιουργία και η κατασκευή των πρώτων drones, ο αεραθλητισμός σε όλες τις μορφές του, οι πτήσεις ανεμοπτέρων κλπ.

Σε αυτά μπορούμε να προσθέσουμε τα μαθήματα που είναι απαραίτητα για να πάρει κάποιος το μικρότερο πτυχίο που απαιτείται για να πετάξει ένα μικρό αεροσκάφος. Η αεροδυναμική, η μετεωρολογία, η αεροναυτιλία, η ραδιοτηλεφωνία, οι ανθρώπινες δυνατότητες, η μηχανική κλπ.

Διαβάζοντας τα παραπάνω βλέπουμε ότι η ενασχόληση με κάποια, όχι ακριβώς αθλήματα όπως θέλουμε να τα λέμε, αλλά σύγχρονες μορφές εφαρμογής της πρακτικής θεώρησης με απτά αποτελέσματα, ίσως θα έπρεπε να γίνει αναθεώρηση για κάποια σωματεία  σε σχέση με το έργο και τις υπηρεσίες  που μπορεί να προσφέρουν. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στην αξιοποίηση των αερολεσχών σε σχέση με τις πτήσεις κοινής ωφελείας  που μπορούν να παρέχουν.

Ενδεικτικά: Πτήσεις εναέριας επιτήρησης για προφύλαξη των δασών από κινδύνους φωτιάς, πτήσεις για λειτουργία εναερίων  κέντρων επικοινωνιών σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών, πτήσεις εφαρμογών για γεωργικούς σκοπούς, πτήσεις εκπαίδευσης και εξοικείωσης με το εναέριο στοιχείο, πτήσεις ψυχικής ανάτασης ή συμμετοχή σε πτήσεις ελικοπτέρων για υγειονομικούς σκοπούς, είναι μερικές από τις δράσεις που μας δείχνουν την διάσταση και τα οφέλη που μπορεί να έχουμε από την προώθηση ενεργειών συμμετοχής των αερολεσχών  στις περιοχές λειτουργίας τους.

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να θιχτεί, και έχει σχέση με τα προαναφερόμενα, είναι και η προετοιμασία των νέων παιδιών για τις στρατιωτικές  σχολές και ειδικά για τις σχολές ιπταμένων και των τριών κλάδων,  Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, καθώς όλες πλέων οι σχολές στελεχώνουν τις υπηρεσίες τους με ιπτάμενα στελέχη. Η καλύτερη προετοιμασία ή/και δοκιμασία,  για  έναν νέο, που θα ήθελε να γίνει ένστολος ιπτάμενος, θα ήταν να δοκιμάσει τις δυνατότητες του μέσα από μία αερολέσχη, ώστε να μπορέσει γρήγορα να αντιληφθεί κάποιες ελάχιστες ικανότητες και  απαιτήσεις που  χρειάζονται, και να προλάβει ενδεχομένως μία δυσάρεστη διάψευση των προσδοκιών του.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι η περιφέρεια  Θεσσαλίας μέσω της πολιτικής προστασίας προσκάλεσε όλες τις αερολέσχες τις Θεσσαλίας που διαθέτουν αεροσκάφη, να ίπτανται, τους καλοκαιρινούς μήνες, πάνω από δασώδεις περιοχές ώστε έγκαιρα να εντοπίζουν  τυχόν εστίες φωτιάς και  να ενημερώνουν τους αρμόδιους φορείς. Είναι ένα πρωτοπόρο σύστημα που δουλεύτηκε τον τελευταίο καιρό από όλα τα αεραθλητικά σωματεία της Θεσσαλίας  μετά από πολλές συσκέψεις και δοκιμές ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό ζωντανή αναμετάδοση, από δασώδη περιοχή με αεροπλάνο, και να επικοινωνήσουμε, πλήρως, σε ξεχωριστό κανάλι, χωρίς τις οποιεσδήποτε παρεμβολές.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους  ανθρώπους που συνέβαλαν στην δημιουργία του προγράμματος, στον στρατηγό κ. Λεοντάρη Ηλία και στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κουρέτα Δημήτριο, που συμπεριέλαβαν τις αερολέσχες στη διαδικασία προφύλαξης των δασών και στην πρόληψη  δασικών πυρκαγιών,  και ένα μεγάλο μπράβο στους εθελοντές  που προτίθενται να το υλοποιήσουν.

 

Από τις Αερολέσχες της Θεσσαλίας

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Με ομιλητή τον Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα η Ανοικτή Εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΒΘΣΕ