Ειδήσεις

Α. Ακρίβος: Σημαντικά τα οφέλη της λειτουργίας του φράγματος της Μεσοχώρας


Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας, στον ποταμό Αχελώο, Περιφερειακής ενότητας Τρικάλων» της εταιρείας ΔΕΗ Α.Ε.
Για το θέμα τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια”, κ. Αθανάσιος Ακρίβος, ο οποίος επανέλαβε την αταλάντευτη θέση της παράταξης για την ανάγκη υλοποίησης του κρίσιμου έργου, εφόσον βέβαια τηρηθούν όλες οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Χαρακτηριστικά, στην τοποθέτησή του ο δραστήριος περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας τόνισε: “Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, είμαστε υπέρ της δημιουργίας του έργου διότι έχουν περάσει πολλά χρόνια – από το 1988 – από τότε που ολοκληρώθηκε η κατασκευή του φράγματος.
Ένα έργο που η ολοκλήρωση του κρίνεται αναγκαία ειδικά σήμερα μιας και βιώνουμε ως κοινωνία μια τεράστια απαίτηση ενεργειακών αποθεμάτων που έχει οδηγήσει σε ακραίες ανατιμήσεις στις τιμές ρεύματος.
Πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί το θέμα, καθώς όσο δεν ξεκινά η λειτουργία έχουμε απώλεια εσόδων από καθαρά πράσινη ενέργεια ή υποκατάστατα της. Έτσι έχουμε ενέργεια με ορυκτά καύσιμα τα οποία ως γνωστόν εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, κάνοντας τεράστια ζημιά στο περιβάλλον. Πρέπει να γίνει το έργο και για φθηνότερη ενέργεια. Επίσης, έχουμε τεράστιες απώλειες από την μελλοντική αποθήκευση νερού, στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, ενώ θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αντιπλημμυρική προστασία των γύρω περιοχών.
Ας είναι αυτή η τελευταία απόπειρα για την ολοκλήρωση του έργου και σύντομα η λειτουργία του να αποδώσει στους Έλληνες φορολογούμενους τα οφέλη που προσδοκούμε όλοι μας ώστε οι θυσίες και τα κόστη που έχουν πληρωθεί ως τώρα να βρουν πραγματικό αντίκρυσμα.”
Παράλληλα, ο αρχηγός της παράταξης “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” έχει ζητήσει την προσοχή των υπευθύνων, ώστε να μην αυξηθεί η τιμή του νερού, γιατί τότε οι αγρότες θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα.
Επίσης, έχει καλέσει και τους αγρότες να μην παρασύρονται σε αλόγιστη χρήση του νερού.
Ακόμη ο κ. Ακρίβος, αναφέρθηκε στην πάγια θέση της παράταξης περί μεταστροφής σε νέες σύγχρονες καλλιέργειες, για τις οποίες απαιτείται πολύ λιγότερο νερό.
Η Μονάδα, όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός είναι ολοκληρωμένη κατά 90%, με εγκατεστημένο όλο τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την παραγωγή ρεύματος, με έτοιμη τη σήραγγα προσαγωγής μήκους 5 χλμ και κατασκευασμένο το φράγμα, ύψους 135 μέτρα και χωρητικότητας τεχνητής λίμνης 350 εκατ. κυβ. μέτρων. Υπολείπονται η μεμβράνη στεγάνωσης του φράγματος και οι απαλλοτριώσεις του οικισμού.
Η Μονάδα της Μεσοχώρας έχει ισχύ 160 MW για την παραγωγή σε ετήσια βάση 380 γιγαβατώρων (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας. Για κάθε χρόνο που παραμένει εκτός λειτουργίας υπολογίζεται πως η ετήσια απώλεια εσόδων για τη ΔΕH ανέρχεται σε 30 εκατομμύρια ευρώ.

Προηγούμενο άρθρο Ρυθμίσεις κυκλοφορίας στην πόλη του Παλαμά
Επόμενο άρθρο Ανάρτηση δασικού χάρτη του συνόλου περιοχής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Δασών Καρδίτσας