Aποδέσμευση έκτασης του στρατοπέδου ΛΟΥΜΑΚΗ


Απάντηση του Υπ. Εθνικής Άμυνας στο Βουλευτή Ντίνο Ρόβλια :

Με αφορμή επανειλημμένα αιτήματα του Δήμου Καρδίτσας, ο Βουλευτής του Νομού μας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, υπέβαλε την 14-1-2009 Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας σχετικά με την αποδέσμευση του χώρου του στρατοπέδου «ΛΟΥΜΑΚΗ», ο οποίος θα αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών της Καρδίτσας, ως πάρκο και πνεύμονας πρασίνου. Επί της Ερώτησης του Βουλευτή απάντησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης (έγγραφο με αρ. Φ.900α/7075/10058/6-2-2009) ως εξής :

«Οι εκτάσεις των στρατοπέδων «ΛΟΥΜΑΚΗ» και «ΚΙΟΥΣΗ» που βρίσκονται στην πόλη της Καρδίτσας συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα των στρατιωτικών ακινήτων για τις οποίες ακολουθούνται οι διαδικασίες του νόμου 2745/99.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στον προαναφερόμενο νόμο και σε συνεργασία με τον Δήμο Καρδίτσας το σύνολο του υπέρ του Τ.ΕΘ.Α. ποσοστού από την πολεοδόμηση των δυο στρατιωτικών ακινήτων μεταφέρεται στο στρατόπεδο «ΚΙΟΥΣΗ», ενώ ο δήμος Καρδίτσας παραλαμβάνει το σύνολο της έκτασης του στρατοπέδου «ΛΟΥΜΑΚΗ».

Στο πλαίσιο αυτό, η Στρατιωτική Υπηρεσία επιδιώκει τη συγκέντρωση των λειτουργιών της Μονάδας που χρησιμοποιεί σήμερα τα δυο στρατόπεδα στην έκταση του στρατοπέδου «ΘΩΜΑ ΝΙΚΗΤΑ ΜΟΥΤΖΙΑ», όπου εδρεύει το Κ.Ε.Σ.Ν. και βρίσκεται στην περιοχή Ρούσου Καρδίτσας.

Για τον σκοπό αυτόν στο εν λόγω στρατόπεδο έχουν ξεκινήσει έργα υποδομής, μέρος των οποίων ολοκληρώθηκε, ενώ άλλα, τα οποία βρίσκονται στη φάση δημοπράτησης, θα καλύψουν τις ανάγκες μεταστάθμευσης εκεί της 60 ΜΕ, η οποία χρησιμοποιεί σήμερα τα στρατόπεδα «ΛΟΥΜΑΚΗ» και «ΚΙΟΥΣΗ».

Μετά την απόφαση του Γ.Ε.Σ. για τη μετεγκατάσταση της 60 ΜΕ, το ΥΠ.ΕΘ.Α. θα εισηγηθεί, μέσω της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων, την κατά κυριότητα παραχώρηση από το Τ.ΕΘ.Α. στον Δήμο Καρδίτσας του πρώην στρατοπέδου «ΛΟΥΜΑΚΗ» καθώς και των κοινόχρηστων χώρων (πρασίνου, πεζόδρομων, οδών) του πρώην στρατοπέδου «ΚΙΟΥΣΗ», παραχώρηση η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να συνταχθεί η απαιτούμενη πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης.

Εν τω μεταξύ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποδέσμευση του στρατοπέδου «ΛΟΥΜΑΚΗ» και να αποδοθεί αυτό στο Δήμο Καρδίτσας το συντομότερο δυνατόν, μελετάται από τη Στρατιωτική Υπηρεσία η κατασκευή έργων και υποδομών στην έκταση του Στρατοπέδου «ΚΙΟΥΣΗ», ώστε να υποδεχθεί αυτό προσωρινά υλικά και μέσα από το στρατόπεδο «ΛΟΥΜΑΚΗ».

Τέλος, και κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα έχει καταστεί δυνατή η αποδέσμευση της έκτασης του στρατοπέδου «ΛΟΥΜΑΚΗ» σε συνεργασία με τον Δήμο Καρδίτσας και επ’ ωφελεία αυτού.»

Σχετικά με το θέμα ο κ. Ρόβλιας δήλωσε τα εξής: Φοβάμαι ότι θα υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην αποδέσμευση και αξιοποίηση της έκτασης του στρατοπέδου «ΛΟΥΜΑΚΗ», προς όφελος της πόλης της Καρδίτσας,. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα έπρεπε έγκαιρα να είχε φροντίσει για την αποδέσμευση του χώρου επί της ουσίας, εφόσον είχε ληφθεί η σχετική απόφαση. Δυστυχώς, απ’ ότι φαίνεται, δεν υπήρξε σωστός προγραμματισμός.

Προηγούμενο άρθρο Στηρίζουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο
Επόμενο άρθρο Διεργασίες σχεδιασμού 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου