Τα προβλήματα στην διαχείριση και την διοικητική λειτουργία του ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ εντοπίζει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εργασίας, κ. Βρούτση, ο Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κώστας Τσιάρας, ο οποίος υπογραμμίζει την ανάγκη ύπαρξης ενός ανεξάρτητου ενδελεχούς αναδρομικού ελέγχου.
Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. έχει ως εξής:
«ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ιωάννη Βρούτση.
ΘΕΜΑ: «Ανάγκη ενδελεχούς διαχειριστικού ελέγχου και αντιμετώπισης φαινομένων κακοδιαχείρισης στο ασφαλιστικό ταμείο ΕΤΑΑ Τομέας Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ)»
Ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα, το οποίο έπρεπε να διαχειριστεί η κυβέρνηση στα δύσκολα τελευταία χρόνια ήταν αυτό του ασφαλιστικού συστήματος. Τα ελλείματα των ασφαλιστικών ταμείων και η ανάγκη κάλυψής τους με έκτακτες κρατικές χρηματοδοτήσεις και με διαρθρωτικές παρεμβάσεις υπήρξαν θέματα συνεχούς διαπραγμάτευσης και συμφωνιών με τους διεθνείς δανειστές μας. Πολλά έγιναν αλλά υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένες παρεμβάσεις, που πρέπει να ολοκληρωθούν κυρίως προς την κατεύθυνση της χρηστής διοίκησης των ασφαλιστικών οργανισμών.
Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης είναι στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας για προβληματική διαχείριση και έλλειψη διαφάνειας στη λειτουργία του Ταμείου χιλιάδων υγειονομικών, το ΕΤΑΑ- ΤΣΑΥ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ελεγκτές δεν μπόρεσαν να κάνουν ενδελεχή διαχειριστικό και διοικητικό έλεγχο, εξαιτίας αδυναμίας επιβεβαίωσης της αξιοπιστίας των στοιχείων που τους δόθηκαν. Η αδυναμία ήταν καταφανέστερη στο τμήμα του λογιστηρίου, το οποίο είτε δεν παρέδωσε καθόλου στοιχεία σε αρκετές περιπτώσεις, είτε όσα κατέθεσε δεν ήταν αξιόπιστα. Σταχυολογώντας μερικά μόνο από τα ευρήματα του ελέγχου του ΣΕΔΔ καταγράφουμε την αδυναμία είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες των ασφαλισμένων, απευθείας αναθέσεις προμήθειων, αναδρομικές συμβάσεις για έργα που έχουν γίνει και έλλειψη επαρκούς λογιστικού συστήματος. Ο τελευταίος ισολογισμός αφορά το μακρινό 2001, ενώ αρκετές δαπάνες πληρώνονται με τιμολόγια, που εκδίδονται είτε αναδρομικά είτε έως και 15 μέρες πριν από το τέλος της περιόδου τιμολόγησης. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει αξιοπιστία των οικονομικών καταστάσεων, καθόσον τα ζητούμενα από τους εκλεκτές στοιχεία μεταβάλλονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Φυσικό επόμενο είναι οι προϋπολογισμοί να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού ελλείψει των απαραίτητων λογιστικών καταστάσεων, τα οικονομικά στοιχεία, που ζητήθηκαν (όπως μηνιαία δελτία) δεν ήταν ρεαλιστικά.
Γίνεται επομένως αντιληπτό, πως η κατάσταση αυτή είναι ανεπίτρεπτο να επικρατεί σε ένα ταμείο, που αφορά πάνω από 170.000 ασφαλισμένους. Η συνεχιζόμενη κακοδιαχείριση και η έλλειψη σύγχρονου λογιστικού και διοικητικού πληροφοριακού συστήματος, που ευνοεί την μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών επί μακρόν, των έλεγχο των δαπανών και την ορθή εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις συντάξεις χιλιάδων υγειονομικών.
Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Ποια άμεσα μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την αντιμετώπιση την περιγραφόμενης κατάστασης και την ενίσχυση των υπηρεσιών και παροχών του ταμείου ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ;
- Σκοπεύετε να προβείτε σε περαιτέρω ενδελεχή διαχειριστικό και διοικητικό έλεγχο των δραστηριοτήτων στο σύνολο των επιμέρους Διευθύνσεων του Ταμείου και απόδοση των ευθυνών, όπου αυτές εντοπιστούν;».