Συμφωνία για την ταχεία ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας-Γλύστρας (Τρικάλων) επετεύχθη κατά την κοινή συνάντηση Θεσσαλικών φορέων και αυτοδιοικητικών με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τη ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υπό την προεδρεία του Υπουργού, κ. Γιάννη Μανιάτη, με θέμα «Την ολοκλήρωση λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου Μεσοχώρας-Γλύστρας (Τρικάλων)» επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για την ολοκλήρωση και την άμεση λειτουργία του έργου και επισημάνθηκε η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ για την κάλυψη των δαπανών των εργασιών που απομένουν καθώς και για τις απαλλοτριώσεις και τις αποζημιώσεις των κατοίκων.
Κατά τη συνάντηση διατυπώθηκε η αναγκαιότητα για συντονισμό και η απόλυτη συμφωνία όλων των εμπλεκομένων, ώστε το εθνικής σημασίας έργο να ολοκληρωθεί όσον το δυνατόν πιο άμεσα.
Όλες οι πλευρές (Υπουργείο, ΔΕΗ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Δήμοι, τοπικοί φορείς) επεσήμαναν την ανάγκη για καλό συντονισμό. Η θεσσαλική πλευρά επιπρόσθετα τόνισε την ανάγκη προσέγγισης και από κοινού αντιμετώπισης των προβλημάτων των κατοίκων και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα ενώ παράλληλα τέθηκε στη διάθεση του Υπουργείου και της ΔΕΗ για το σκοπό αυτό.
Για το όλο θέμα παραδόθηκε από τους Δημάρχους και τους φορείς της Θεσσαλίας σχετικό υπόμνημα στον υπουργό και στα στελέχη της ΔΕΗ.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της κατάθεσης από τη ΔΕΗ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας, κατόπιν σχετικής εντολής του Υπουργού ΠΕΚΑ, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλεπόμενα από τα πρόσφατα εγκριθέντα Σχέδια Διαχείρισης των Υδατικών Διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας και πρόκειται άμεσα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Σχετικά με το θέμα, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης, δήλωσε: «Το φράγμα Μεσοχώρας αξιοποιεί τα νερά του Αχελώου για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και τα επαναφέρει στη φυσική κοίτη του ποταμού. Θα παράγει 360 γιγαβατώρες ετησίως, που αντιστοιχούν με το 10% της συνολικής παραγόμενης υδροηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Για το έργο της Μεσοχώρας έχουν ήδη, στο παρελθόν, επενδυθεί 283 εκ. ευρώ και για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται άλλα 110 εκ. ευρώ. Χρήματα τα οποία είναι διαθέσιμα και θα διατεθούν από τη ΔΕΗ.
Το ΥΠΕΚΑ με τις ενέργειές του προχωρά πλέον προς την ολοκλήρωση και λειτουργία ενός έργου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα συμβάλλει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και μάλιστα με ανανεώσιμους φυσικούς πόρους, όπως είναι το νερό, συμβάλλοντας παράλληλα στους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα.
Έχω δώσει σχετικές εντολές τόσο προς τη ΔΕΗ Α.Ε. όσο και στις υπηρεσίες του Υπουργείου για την επίσπευση των διαδικασιών. Στην προσπάθεια αυτή η συμβολή τόσο των αυτοδιοικητικών όσο και των τοπικών φορέων είναι σημαντική και θέλω να ευχαριστήσω τους δημάρχους Καρδίτσας και Τρικκαίων κ.κ. Φώτη Αλεξάκο και Δημήτρη Παπαστεργίου για την πρωτοβουλία τους να συναντηθούμε. Συμφωνήσαμε να συντονίσουμε τις δράσεις μας για να συμβάλλουμε όλοι στην ολοκλήρωση ενός έργου εθνικής σημασίας.»
Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ.: Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ, Ιωάννης Κοπανάκης, Γενικός Διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ, Ιωάννης Αργυράκης, Διευθυντής Υδροηλεκτρικής Παραγωγής, Κωνσταντίνος Τριάντης, Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, Επαμεινώνδας Τολέρης, Διευθυντής Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων, Φώτης Αλεξάκος, δήμαρχος Καρδίτσας, Δημήτριος Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων, Ιωάννης Γεννάδιος, αντιδήμαρχος Καρδίτσας, Γιάννης Καλλές, πρόεδρος της Εταιρίας Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ) και Αναστάσιος Μπαρμπούτης, μέλος Δ.Σ. της ΕΘΕΜ.
Για το Δ.Σ. της Ε.ΘΕ.Μ.
Πληροφορίες:
Ιωάννης Καλλές (πρόεδρος Ε.ΘΕ.Μ.) 2103615649 – ioannis@kalleslaw.gr
Θεοδώρα Τσιτσιπά (Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Ε.ΘΕ.Μ.) 6972 261408 & ethem.press@gmail.com, tsitsipa@yahoo.gr