Ο ιστορικός Θουκυδίδης, που έζησε τον 5ο π. Χ. αιώνα, είναι ο πατέρας της επιστημονικής ιστορίας. Ο Ηρόδοτος είναι ο πατέρας της ιστορίας. Ο Θουκυδίδης λοιπόν λέει ότι η Αθήνα, τον 5ον π. Χ. αιώνα, μεγαλούργησε, γιατί στην πόλη-κράτος επικρατούσε η αξιοκρατία και η ισοπολιτεία. Δεν ενδιέφερε η καταγωγή του καθένα αλλά οι ικανότητές του.
Αυτά είπαν και τα εφήρμοσαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, πριν από 2.500 χρόνια. Εμείς τα ξέρουμε, αλλά δεν τα εφαρμόζουμε. Τα εφαρμόζουν όμως άλλοι.
Ο ικανός Έλληνας, όταν βγαίνει έξω από την Ελλάδα, διακρίνεται. Μέσα στη χώρα του δυσκολεύεται να αποδείξει τις αρετές του. Αυτή είναι η θλιβερή διαπίστωση.
Πρόσφατα διάβασα μία είδηση στις εφημερίδες και χάρηκα. Είχα τους λόγους μου.
Το όνομα του Μάικλ Δουκάκη δόθηκε στην κεντρική σιδηροδρομική αφετηρία της Βοστώνης της Πολιτείας της Μασαχουσέτης της Αμερικής. Η πολιτεία της Μασαχουσέτης τίμησε τον Μάικλ Δουκάκη, μετονομάζοντας την κεντρική σιδηροδρομική αφετηρία της Βοστώνης, γνωστή ως «South Station», σε «Governor Michael S. Dukakis Transportation Center», με επίσημη τελετή, παρουσία του κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Devol Patrik. Η απόφαση αυτή ελήφθη για να τιμηθεί ο κορυφαίος Ελληνοαμερικανός πολιτικός Μάικλ Δουκάκης, παιδί Ελλήνων μεταναστών, ο οποίος υπηρέτησε τη Μασαχουσέτη, επί τρεις θητείες, 1975-1979 και 1983-1991. Είναι ο μοναδικός Ελληνοαμερικανός που έθεσε υποψηφιότητα για την Προεδρία της Αμερικής και κατόρθωσε να κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την Προεδρία της Αμερικής το 1988.
Είχα την τύχη, την ευκαιρία, την τιμή και τη χαρά να γνωρίσω τον κ. Μάικλ Δουκάκη και τη σύζυγό του. Ήρθε, πριν από χρόνια, στην Αθήνα. Ο αγαπητός μου φίλος κ. Κρις Σπύρου, που είναι πολύ καλός φίλος με τον κ. Μάικλ Δουκάκη, με προσκάλεσε να συναντηθούμε και να φάμε μαζί. Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο Χίλτον, στην Αθήνα. Ο κ. Δουκάκης ενημερώθηκε καλά από τον κ. Κρις Σπύρου για τις δραστηριότητες και διακρίσεις μου στο τραγούδι και στο θέατρο.
«Είμαι κι εγώ Θεσσαλός, από τη Λάρισα, καταγωγή από τη γιαγιά μου», μου λέει στα ελληνικά, σε κάποια στιγμή, με χαρά. Χάρηκα για τη θεσσαλική του ρίζα. Με συγχάρηκε θερμά για την πολιτιστική, κοινωνική και μορφωτική προσφορά μου. Ήταν μία συνάντηση πολύ ευχάριστη, ξεχωριστή και πολύ τιμητική για μένα.
Όταν συναντάς και μιλάς με τέτοιους συμπατριώτες, που ζουν και διακρίνονται στο εξωτερικό, νιώθεις μεγάλη χαρά και περηφάνια, αλλά και ένα πικρό παράπονο, γιατί πάρα πολλοί ικανότατοι Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα, δεν έχουν τόσες ευκαιρίες διάκρισης, όσες έχουν σε άλλες ξένες χώρες.
Ας φροντίσουμε όλοι μας να επικρατήσει η αξιοκρατία και η ισοπολιτεία. Έχουμε σπουδαίες αρετές. Το επιβεβαιώνει η ιστορική διαδρομή της φυλής μας.
Δημήτρης Απ. Ρήτας
Φιλόλογος-συγγραφέας-στιχουργός
Δ/ντής του Περιφερειακού Θεάτρου Καρδίτσας