Σε ενιαίο σχεδιασμό για τα αντιπλημμυρικά έργα σε όλη την Ελλάδα προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ο στόχος είναι αφενός να βελτιωθεί ο συντονισμός των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών οι αδυναμίες του οποίου αναδεικνύονται έπειτα από κάθε πλημμύρα και αφετέρου να διεκδικηθούν περισσότερα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Ήδη, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων έχει κάνει την προκαταρκτική μελέτη για την αξιολόγηση των κινδύνων από πλημμύρες σε κάθε περιοχή της χώρας και έχουν συνταχθεί οι αντίστοιχοι χάρτες τους οποίους παρουσιάζουν «Τα Νέα».
Σύμφωνα λοιπόν με τον χάρτη, οι περιοχές της Ελλάδας που κινδυνεύουν από πλημμύρες είναι οι εξής:
Κομοτηνή
Δράμα
Γιαννιτσά
Αρτα
Καρδίτσα
Μεσολόγγι
Μανωλάδα
Ναύπλιο
Μεσσήνη
Την ίδια ώρα, η χώρα με βάση μελέτη που συντάχθηκε το 2012 έχει μοιραστεί σε 14 υδατικά διαμερίσματα.
«Το νερό και τα ποτάμια δεν ακολουθούν τα διοικητικά όρια και η Πολιτεία δεν πρέπει να τρέχει κάθε φορά πίσω από τα γεγονότα» λένε πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος. «Για τον λόγο αυτόν προχωράμε στη δημιουργία ενός μπούσουλα με τις ενδεδειγμένες ενέργειες που θα βασίζονται στην πληροφόρηση που θα έχουμε για κάθε περιοχή ξεχωριστά».
Έτσι, μέσα στις επόμενες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, θα υπογράψει τις συμβάσεις για την κατάρτιση των Σχεδίων Διαχείρισης των Κινδύνων Πλημμύρας για:
-Τη Δυτική, τη Βόρεια και την Ανατολική Πελοπόννησο, την Κρήτη, συνολικού προϋπολογισμού 742.439, 07 ευρώ.
-Την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, προϋπολογισμού 561.661, 05 ευρώ.
-Την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, προϋπολογισμού 1.045.985, 85 ευρώ.
Διευκρινίζεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη –από τις 28 Σεπτεμβρίου 2012- η σύμβαση διαχειριστικών έργων για τη λεκάνη απορροής του ποταμού Έβρου και μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπογραφούν και οι υπόλοιπες συμβάσεις για τις περιοχές:
-Ήπειρος, Δυτική Στερεά και Θεσσαλία
-Αττική, Ανατολική Στερεά και Αιγαίο
ΤΑ ΝΕΑ