Η Καρ.Πό.Σ για ελεγχόμενη στάθμευση, εργαστήρια τέχνης και καθαριότητα


Η συνέντευξή μας αυτή εντάσσεται στα πλαίσια μιας προσπάθειας της Δημοτικής μας Ομάδας, της Καρ.Πό.Σ., να ενημερώνει δημόσια τους συμπολίτες μας για τις θέσεις της στα τοπικά δρώμενα και ταυτόχρονα να δίνει τη δυνατότητα στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. για ένα ουσιαστικό, δημοκρατικό διάλογο με στόχο την κριτική αλλά και την αποσαφήνιση των θέσεών μας, όπως αυτές παρουσιάζονται στα Δημοτικά Συμβούλια και στα υπόλοιπα θεσμικά όργανα του Δήμου. Οι συναντήσεις μας αυτές ευελπιστούμε να πραγματοποιούνται μετά από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Η σημερινή συνέντευξη ήταν προγραμματισμένη να γίνει την Δευτέρα, ημέρα επανεκκίνησης της εφαρμογής του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης, λόγω όμως της Επετείου του Πολυτεχνείου, μετατοπίστηκε για σήμερα Τετάρτη 19 11 2014.

Το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο σημαδεύτηκε από την αυταρχική και αντιδημοκρατική στάση του Δημάρχου να εισάγει προς συζήτηση το θέμα της εφαρμογής του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης, παρά την επιμονή των παρευρισκομένων φορέων και την ομόφωνη άποψη των Δημοτικών Συμβούλων της μειοψηφίας. Πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση ή ένα από τα πρώτα στοιχεία που θα σηματοδοτήσουν τον τρόπο άσκησης της δημοτικής εξουσίας. Να επισημάνουμε την διάσταση απόψεων Δημάρχου και Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου για τον χρόνο συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος και την επικράτηση της άποψης του Δημάρχου για συζήτηση μετά από 3 μήνες με ένα όχι και τόσο εύσχημο τρόπο.

Προς το τέλος του Νοέμβρη και αρκετά σχολεία της Πόλης μας δεν έχουν ακόμη θέρμανση. Απαράδεκτη κατάσταση που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί. Η επίκληση του γεγονότος ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ψήφισε παράταση της εργολαβίας για την εγκατάσταση φυσικού αερίου σε καμιά περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής.

Τέλος η αίσθηση του Καρδιτσιώτη, που ενισχύεται και από τα δημοσιεύματα στον τύπο, είναι ότι η καθαριότητα της Πόλης μας βρίσκεται στο κατώτερό της σημείο. Διερωτώμεθα, δεν θα θέλαμε να το πιστέψουμε, αν η απαξίωση της υπηρεσίας καθαριότητας εντάσσεται σε μια γενικότερη πολιτική ιδιωτικοποίησης της συγκεκριμένης δραστηριότητας του Δήμου. Αλλά για μερικά από τα ζητήματα αυτά θα επανέλθουμε εκτενέστερα στο εγγύς μέλλον. Επί του παρόντος:

  1. Η ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ

Αν και δημοσιοποιήσαμε τις απόψεις μας γύρω από το κυρίαρχο θέμα των ημερών, το θέμα δηλ. που δημιουργήθηκε από την επαναφορά του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης και την αποστολή 30000 βεβαιωμένων προστίμων, 10000 περίπου συνδημοτών μας, από κλήσεις για στάθμευση στη ζώνη ελέγχου, χωρίς να έχουν εφοδιαστεί με την απαιτούμενη κάρτα, επιβάλλεται σήμερα να ξεκαθαρίσουμε, για μια ακόμη φορά, την άποψή μας για το κυκλοφοριακό ζήτημα της Πόλης και ότι απορρέει από αυτό (μέτρο ελεγχόμενης στάθμευσης, όρια ζώνης ελέγχου, τιμολογιακή πολιτική, Ομάδα Υπηρεσίας Ελέγχου κ.τ.λ.). Επί αυτών λοιπόν έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Πρόκειται για τρία τουλάχιστον ξεχωριστά ζητήματα με τον ίδιο παρονομαστή. Και εξηγούμαστε:

Το πρώτο ζήτημα αφορά την εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης. Ουδέποτε αποτέλεσε θέμα για συζήτηση σε ημερήσια διάταξη οποιουδήποτε Δημοτικού Συμβουλίου. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά το Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή, που όφειλε να εισάγει στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα για συζήτηση, πριν την εφαρμογή του μέτρου και μετά από διαβούλευση με τους δημότες και τους φορείς  των, διαβούλευση που να αφορά το μέγεθος του δακτυλίου, την τιμή της ωριαίας στάθμευσης, την αντιμετώπιση των επαγγελματιών που έχουν την ανάγκη της χρήσης του αυτοκινήτου εντός ζώνης ελέγχου, τους μόνιμους κατοίκους που βρίσκονται εσωτερικά του δακτυλίου κ.τ.λ. Η Δημοτική Αρχή, αξιοποιώντας την 4/23 – 03 – 2010 παλαιά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προχώρησε σε αυτή την επιλογή χωρίς να λάβει υπόψη της την ύπαρξη νέων δεδομένων αφενός μεν λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών της Συγκυβέρνησης και αφετέρου λόγω της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας. Ο τρόπος με τον οποίο ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή αντιμετώπισαν μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο θέμα δεν αφήνει κανένα περιθώριο στο να αλλάξουμε γνώμη από αυτή που αρχικά είχαμε σχηματίσει ότι η πολιτική τους πρακτική θα είναι αντιδημοκρατική και αυταρχική, με τον πολίτη αμέτοχο και μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων που κατά κύριο λόγο τον αφορούν.

Το δεύτερο  ζήτημα αφορά την μαζική αποστολή των κλήσεων. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, τεχνηέντως απέκρυψε τις χιλιάδες κλήσεις για χρονικό διάστημα 5 περίπου χρόνων, αφήνοντας ακάλυπτη την πρώην Διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την δικαιοσύνη, μόνη της και με δικά της έξοδα, αφού απέναντί της βρίσκεται η Δημοτική Αρχή, που φέρει ακεραία την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή.

Στην συνειδητή του επιλογή ο Κος Παπαλός να μη επωμιστεί το πολιτικό κόστος εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, συσσώρευσε  χρέη που είναι αδύνατον να εξοφλήσουν σήμερα οι δημότες – οφειλέτες, λόγω της οικονομικής κρίσης που τους μαστίζει. Η λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να είναι άλλη εκτός από πολιτική. Ο Δήμαρχος οφείλει να διεκδικήσει από την Πολιτεία ρύθμιση που θα περιλαμβάνει αφενός μεν κούρεμα του χρέους (Άλλωστε όσοι εγκαίρως πλήρωσαν έτυχαν τέτοιας αντιμετώπισης) και εξέταση της κάθε μιας των περιπτώσεων ξεχωριστά με κοινωνικά κριτήρια.

Το τρίτο ζήτημα αφορά την Ομάδα Υπηρεσίας Ελέγχου, για την οποία, στη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέραμε ότι οι επιλογές της κεντρικής πολιτικής σκηνής μόνο γέλωτα μπορούν να προκαλέσουν αφού δια νόμου καταργούν μια υπηρεσία, που με άλλο νόμο προτείνουν την επαναδημιουργία της και υποστηρίξαμε αφενός μεν την αδυναμία συγκρότησής της από το έτσι ή αλλιώς κουτσουρεμένο προσωπικό του Δήμου, που ακόμη και σήμερα βρίσκεται στην προκρούστεια κλίνη για έτι περαιτέρω κουτσούρεμα, που θα προκύψει από τις αξιολογήσεις, αφετέρου δε την αδυναμία ουσιαστικής της λειτουργίας λόγω του όγκου των αρμοδιοτήτων της, ευχόμενοι στην Δημοτική Αρχή ………. «καλή επιτυχία» στο έργο της. Οι αρμοδιότητες της Ομάδας Υπηρεσίας Ελέγχου θα μείνουν ανενεργές αν η Δημοτική Αρχή αποφασίσει να μη εφαρμόσει το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης.

Τέλος, για τον παρονομαστή που δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού ζητήματος, που απαιτεί σοβαρότητα και ολοκληρωμένη πρόταση. Αυτό σημαίνει επιγραμματικά και σε γενικές γραμμές επιβολή μονοδρομήσεων, αντιδρομήσεων, πεζοδρομήσεων, δημιουργία χώρων στάθμευσης, ενοποιήσεις ακαλύπτων χώρων, εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, δημοτική συγκοινωνία κ.τ.λ. ό,τι τέλος πάντων μπορεί να περιλαμβάνει μια Κυκλοφοριακή Μελέτη, η εφαρμογή της οποίας απαιτεί οπωσδήποτε συνεχείς επικαιροποιήσεις και βελτιώσεις – διορθώσεις στα σημεία που θα αστοχήσει, από εξειδικευμένο προσωπικό που θα στελεχώσει το γραφείο κυκλοφοριακού του Δήμου. Εννοείται ότι μια συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος της Πόλης δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει την ελεγχόμενη στάθμευση, πού ως  πρόσκαιρο μέτρο, ως μέτρο ελέγχου υπέρ του δημοσίου συμφέροντος μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει και όχι ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός .

 

Εν κατακλείδι είμαστε αντίθετοι με τον τρόπο που επιχειρεί η Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης και την καλούμε να την αποσύρει.

Ζητάμε την σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά την διαβούλευση της Δημοτικής Αρχής με τους Δημότες και τους φορείς τους.

Καλούμε την Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει με όλα τα μέσα πολιτική λύση στο ζήτημα των χρεών των δημοτών μας που προέρχονται από τις «παράνομες» σταθμεύσεις στη ζώνη ελεγχόμενης στάθμευσης και τέλος

Καλούμε την Δημοτική Αρχή να δεσμευτεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου ότι οποιοδήποτε έσοδο θα προέρχεται από την εφαρμογή κυκλοφοριακών μέτρων θα προορίζεται για την βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών προς όφελος των δημοτών.

 

 

 

  1. ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι το θέμα των Εργαστηρίων Τέχνης απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο και σε προηγούμενη συνεδρίασή του. Στη διαπαραταξιακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αντιδημάρχου κ. Γεννάδιου, με την παρουσία και του Νομικού Συμβούλου, συζητήθηκε το φλέγον αυτό ζήτημα και η αγωνία των εργαζομένων σε αυτά για το τι μέλει γενέσθαι την επόμενη της κατάργησής τους. Από την μεριά της Δημοτικής μας Κίνησης της Καρ.Πό.Σ. εκφράστηκε η άποψη, την οποία και αποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων, να διερευνηθούν δυνατότητες διατήρησης των Εργαστηρίων Τέχνης, διότι αυτά αποτελούν μία δημοτική δομή με έντονο χαρακτήρα κοινωφελούς προσφοράς και δράσης, αφού στην εποχή της οικονομικής δυσπραγίας και κοινωνικής κατάρρευσης, δεν απομένει παρά μόνο η καλλιέργεια των Τεχνών για να διασώσουμε την πολιτιστική μας παράδοση, να διατηρήσουμε αλώβητες τις ψυχές μας.

Τον χαρακτήρα αυτό απαξίωσε με την στάση της η πρώην Δημοτική Αρχή, που φέρνει ακέραια την ευθύνη για την σημερινή πραγματικότητα, της κατάργησης δηλ. των Εργαστηρίων Τέχνης, άλλωστε αυτό δεν αποτελεί μόνο δική μας διαπίστωση, το ομολόγησε ο πρώην Δήμαρχος Κος Παπαλός σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η δημοτική μας παράταξη, παρά το γεγονός ότι από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ προβλέπεται η απαξίωση και κατάργηση όλων των δημοτικών δομών που λειτουργούν σαν Αστικές Εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πρότεινε να γίνουν κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις για την διάσωση των Εργαστηρίων Τέχνης και τη συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων σε αυτά, γιατί το επιβάλλει κατ’ αρχήν η εργασιακή νομιμότητα και η πολιτική ηθική, αλλά και το τεράστιο και αναντικατάστατο έργο που παρέχουν στην κοινωνία, στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος. Συγκεκριμένα προτείναμε:

1ον. Να γίνει πολιτική κινητοποίηση με ενεργοποίηση της ΠΟΕ – ΟΤΑ και των νομικών της υπηρεσιών, για την εξεύρεση λύσης σε πολιτικό επίπεδο,

2ον. Να ζητηθεί από διακεκριμένους επιστήμονες του εργατικού δικαίου στη χώρα μας, κυρίως καθηγητές πανεπιστημιακών σχολών ειδικότητας του εργατικού δικαίου, να γνωμοδοτήσουν για το τεράστιο αυτό πρόβλημα, που έχει και πολύ σοβαρές νομικές πτυχές,

3ον.Να εκφραστεί το Δημοτικό Συμβούλιο επί του ζητήματος αυτού, ώστε η πολιτική κινητοποίηση να είναι εξοπλισμένη με την ομόθυμη στάση της Καρδιτσιώτικης κοινωνίας για την διατήρηση των Εργαστηρίων Τέχνης, γιατί αυτό επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον.

Φαίνεται ότι οι προτάσεις μας δεν καρποφόρησαν, με πιο πιθανή αιτία για αυτή την εξέλιξη την αδυναμία εξεύρεσης νομικού πλαισίου για την στήριξη τους.

Βάσει των νέων δεδομένων, καλούμε τον Δήμαρχο ειδικά και την Δημοτική Αρχή γενικότερα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξουν στην πράξη ότι όχι μόνο ενδιαφέρονται για την επαναλειτουργία των Εργαστηρίων Τέχνης, της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών τους προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και την αποκατάσταση των εργαζομένων σε αυτά αλλά ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στη δημιουργία μόνιμης δομής ενταγμένης στο οργανόγραμμα του Δήμου πλέον. Σε οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα μας βρει αντίθετους και έτοιμους να διεκδικήσουμε ότι με θυσίες και πολύ κόπο στο παρελθόν κατακτήσαμε.

Η απόφαση για δημιουργία πάγιων και προσωποπαγών θέσεων για την κάλυψη των εργαζομένων στα Εργαστήρια Τέχνης και αν αυτό δεν είναι εφικτό η εργασιακή τους αποκατάσταση με άλλους τρόπους μας βρίσκει σύμφωνους, όπως και η δέσμευση του Δημάρχου για την αντιμετώπιση του ζητήματος με μόνιμο τρόπο στις δομές του Δήμου με ταυτόχρονη αλλαγή του οργανογράμματός του στις αρχές του 2015.     

Η Δημοτική Ομάδα της Καρ.Πό.Σ.

 

Προηγούμενο άρθρο Παιδεία, υγεία, υπεροφορολόγηση, ανεργία στο «τραπέζι» του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ