Όπως είναι γνωστό στην Καρδίτσα, τη γενέτειρα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, δεν υπάρχει κάποιος έφιππος ανδριάντας ή κάποιο αξιόλογο μνημείο προς τιμήν αυτού του μεγάλου ήρωα της επανάστασης των Ελλήνων για την Ελευθερία.
Υπάρχει μόνον ένας μικρός ανδριάντας στη συμβολή των οδών Καραϊσκάκη και Ταλιαδούρου, ο οποίος κατασκευάσθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα με χρήματα που συγκέντρωσαν από έρανο ο γιός και ο εγγονός του ήρωα Σπυρίδων και Γεώργιος Καραϊσκάκης οι οποίοι υπήρξαν τότε και βουλευτές Καρδίτσης.
Στη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας μου 2007- 2010 ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την φιλοτέχνηση ενός αξιόλογου έφιππου ανδριάντα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, ο οποίος σύντομα θα τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία Ελευθερία της Καρδίτσας.
Για το έργο αυτό και γενικότερα για τα πολλά έργα πολιτισμού , αθλητισμού και ανάδειξης της τοπικής ιστορίας, το κύριο πρόβλημα ήταν και είναι το οικονομικό. Αφενός γιατί συχνά για τέτοιου είδους έργα δεν υπάρχουν επιλέξιμες πηγές χρηματοδότησης και αφετέρου τα δύσκολα οικονομικά στοιχεία του δήμου Καρδίτσας.
Όμως παρόλο ότι και εμείς βρήκαμε το δήμο με μεγάλα οικονομικά προβλήματα κατορθώσαμε να γίνουν πολλά έργα πολιτισμού, αθλητισμού και ανάδειξης της ιστορίας στην πόλη μας, κυρίως, με πηγές χρηματοδότησης εκτός του δήμου Καρδίτσας. Χωρίς δηλαδή να πληρώνονται από έσοδα του δήμου και να μην επιβαρύνονται οι δημότες
Δεν αληθεύουν επομένως , όσα έγραψε πρώην Δήμαρχος σε τοπικές εφημερίδες ότι δεν υπήρξε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για αυτό και άλλα έργα πολιτισμού μιάς και ο δήμος είναι υπερχρεωμένος.
Για το μνημείο του Γεωργίου Καραϊσκάκη όλες οι διαδικασίες για τον σχεδιασμό, την ολοκλήρωση του πανελληνίου καλλιτεχνικού διαγωνισμού και των χρονοβόρων ενστάσεων είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2010.
Υπογράφηκε η σύμβαση το Νοέμβριο και μέχρι τα τέλη του 2010 που εγκατέλειψα το Δήμο Καρδίτσας είχαν πληρωθεί όλες οι μέχρι τότε υποχρεώσεις του δήμου που ανέρχονταν σε 27.000 Ευρώ. Δεν πληρώθηκε όλο το κόστος του έργου γιατί οι πληρωμές γίνονται υποχρεωτικά ανάλογα με την πορεία των εργασιών.
Επίσης , λόγω των οικονομικών δυσκολιών του δήμου και λόγω του γεγονότος ότι το έργο αφορά όλο το νομό ζητήσαμε να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του έργου και άλλοι φορείς και Υπουργεία. Ανταποκρίθηκαν η Νομαρχία Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας σήμερα) με 114.000 Ευρώ, η ΤΕΔΚαρδίτσας (ΠΕΔ Θεσσαλίας σήμερα) με 16000 Ευρώ και η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων με 16000Ευρώ.
.
Επίσης για έργα πολιτισμού , αθλητισμού και ανάδειξης της ιστορίας κατασκευάσθηκαν μεταξύ των πολλών άλλων και τα εξής χωρίς να επιβαρυνθεί ο δήμος ούτε με ένα Ευρώ:
-Το μνημείο για τους πεσόντες Καρδιτσιώτες στην Κύπρο το 1974 με χρήματα της Κυπριακής Πρεσβείας.
-Τα εξαιρετικά πέντε, τεράστια, μπρούντζινα γλυπτά με μορφές αρχαίων τραγικών ποιητών τα οποία δωρίσθηκαν στο δήμο Καρδίτσας από το μουσείο Γλυπτών και Ομοιωμάτων Λουκίας Γεωργαντή και τώρα βρίσκονται αποθηκευμένα στην Δημοτική Πινακοθήκη.
– Την προμήθεια του εξοπλισμού του Μουσείου της πόλης της Καρδίτσας με 160.000 Ευρώ από χρήματα των Οριζοντίων δράσεων του Υπ. Εσωτερικών.
– Το άγαλμα της μάνας με δωρεά της βουλής των Ελλήνων επί προεδρίας κ. Σιούφα.
– Η χωροθέτηση του χώρου για το μνημείο 731 στην Καρδίτσα χωρίς αμοιβή από τον καθηγητή του πανεπιστημίου κ. Θύμιου Πανουργιά.
-Η κερκίδα στο πέταλο του σταδίου από επιχορήγηση του ΟΠΑΠ με το ποσό των 500.000 Ευρώ.
-Τα αποδυτήρια του Δημοτικού Σταδίου με 400000 από τις Οριζόντιες Δράσεις του προγράμματος Θησέας.
– Η κατασκευή του Προπονητηρίου από τις έκτακτες ανάγκες του Υπουργείου Εσωτερικών.
– Το Κλειστό Γυμναστήριο Καρδίτσας, με 8.000.000 από την Γ.Γ.Αθλητισμού, ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
– Επίσης η κατασκευή της Ανατολικής Κερκίδας θα κατασκευαζότανε από τα έργα των Μεσογειακών Αγώνων μίας και κατορθώσαμε να εντάξουμε στη διοργάνωση και την Καρδίτσα. Αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν τελικά στη Ελλάδα. Όμως στο ταμείο του ΔΟΠΑΚ είχαμε αφήσει 500000 Ευρώ.
Δομήνικος Βερίλλης