Η τελετή, που οργανώθηκε από το Λαογραφικό, Αρχαιολογικό και Πολιτιστικό Σύλλογο της Οξυάς, έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής, 19 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής του οικισμού Πλατάνια Οξυάς, απ’ όπου κατάγονταν και ο Απόστολος Καραβίδας, πρώτος πεσών από το νομό Καρδίτσας στον πόλεμο του 1940. Σκοπός της εκδήλωσης αφενός η ανάδειξη του ειδικού αυτού για την ιστορία του χωριού στοιχείου αλλά και η απόδοση της πρέπουσας τιμής σε όλους τους Οξυώτες, που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες του έθνους μας. Παραβρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι του χωριού και της γύρω περιοχής ενώ σχετική ομιλία εκφωνήθηκε από τον πρώην Δήμαρχο Καρδίτσας κο Δομήνικο Βερίλη, που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με ζητήματα της τοπικής ιστορίας.
Στη σύντομη τοποθέτησή του ο πρόεδρος του διοργανωτή Λαογραφικού Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου της Οξυάς κος Γιώργος Καραβίδας, τόνισε τη σημασία της θυσίας όλων όσων έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την ελευθερία και τα ιερά και όσια της πατρίδας μας, μια θυσία που ο Σύλλογος τιμά και θα εξακολουθεί, όπως είπε, να τιμά. Αναφέρθηκε στα ονόματα όλων των πεσόντων από το χωριό στον πόλεμο του 1940, αποσαφηνίζοντας πως η συγκεκριμένη τελετή δεν έχει σκοπό να ξεχωρίσει και να τιμήσει ιδιαίτερα τη θυσία κάποιου απ’ αυτούς, καθώς όλοι τους θεωρούνται ήρωες. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως για συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι πιθανό να υπάρχουν και στοιχεία ή δυσκολίες που τις καθιστούν ιδιαίτερες και πως η ιδιαιτερότητα αυτή δεν είναι κακό, αν όχι να τιμάται, τουλάχιστο να μνημονεύεται. Τέλος, αναφέρθηκε στην απόφαση του Συλλόγου να διοργανώνει κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη εκδήλωση, στον τόπο καταγωγής του Απόστολου Καραβίδα, πρώτου από το νομό Καρδίτσας πεσόντα στον πόλεμο του 1940 και προς τιμή όλων των πεσόντων του χωριού καθώς και την ανάγκη η ίδια εκδήλωση να προκαλέσει το ενδιαφέρον και άλλων αρμόδιων φορέων του νομού, αφού και τα γεγονότα που αποτέλεσαν την αφορμή της και τα οποία ο Σύλλογος προσπαθεί να τιμήσει και να αναδείξει, δεν αφορούν μόνο το χωριό της Οξυάς αλλά και την ιστορία ολόκληρου του νομού.
Με τη σειρά του και ο κύριος ομιλητής κος Δομήνικος Βερίλης, αναφέρθηκε, κατ’ αρχή στην πρωτοβουλία του Συλλόγου, την οποία και εξήρε, τονίζοντας τη σημασία της στην ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας. Στη συνέχεια, παρέθεσε σημαντικά ιστορικά στοιχεία για τον αγώνα ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών στους αγώνες του έθνους μας ενώ ιδιαίτερα για το έπος του 1940 τόνισε τη σημαντική και σθεναρή αντίσταση που τα ελληνικά στρατεύματα προέβαλαν κατά του ορμητικά επιτιθέμενου και κατά πολύ υπέρτερου αριθμητικά εχθρού, ιδιαίτερα τις πρώτες στιγμές του αγώνα, όταν και ο Οξυώτης Απόστολος Καραβίδας έχασε τη ζωή του, παραθέτοντας και αντίστοιχα λεπτομερή ιστορικά στοιχεία. Ακολούθησε ειδική αναφορά στη σημαντική συμβολή που είχαν στον αγώνα αυτό οι νομοί Καρδίτσας και Τρικάλων, αφού οι στρατιωτικές μονάδες, που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος αυτού του αγώνα, απαρτίζονταν από στρατιώτες καταγόμενους από τους νομούς αυτούς ενώ ο ομιλητής τόνισε ιδιαίτερα και την ανάγκη να τιμούμε χωρίς κανένα δισταγμό την ιστορία του τόπου μας αλλά και τη θυσία όλων εκείνων που την έγραψαν. Τέλος, αναφερόμενος ειδικότερα στον Απόστολο Καραβίδα του Κων/νου και της Αγόρως είπε πως, με βάση επίσημα στοιχεία, αυτός αποτελεί τον πρώτο πεσόντα από το νομό Καρδίτσας στον πόλεμο του 1940 – 41 ενώ συγκαταλέγεται και μεταξύ των έντεκα πρώτων πανελλαδικά. Κατάγονταν από το χωριό της Οξυάς Καρδίτσας και συγκεκριμένα από τον οικισμό Πλατάνια. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία από τις 21 Σεπτεμβρίου 1933 μέχρι και 30 Νοεμβρίου 1934 και στις 22 Ιουλίου 1940 κατατάχθηκε και πάλι, ως έφεδρος πλέον, στο 5ο Σύνταγμα Πεζικού, που τότε είχε έδρα τα Τρίκαλα. Η κήρυξη του πολέμου του 1940 τον βρίσκει να υπηρετεί στην 613 μονάδα του ΙΙου Υποτομέα του Συντάγματος Πίνδου, που Διοικητή είχε το θρυλικό Συνταγματάρχη Δαβάκη. Φονεύθηκε από εχθρικά πυρά το πρωϊ της 28ης Οκτωβρίου 1940, στη θέση Ταμπούρι Σαμαρίνας, μαχόμενος με τους λιγοστούς συμπολεμιστές του κατά του υπέρμετρου και ορμητικά επιτιθέμενου εχθρού, κάτω από συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες, σύμφωνα δε με μαρτυρίες συμπολεμιστών του, μάχονταν μέχρι και την τελευταία του στιγμή, προκειμένου να βοηθήσει τους υπόλοιπους να οπισθοχωρήσουν και να οργανώσουν την άμυνά τους.
Συγχαρητήριες επιστολές και μηνύματα για την πρωτοβουλία του Συλλόγου απέστειλαν ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Οξυάς κος Λάμπρος Ευθυμίου, εκπρόσωποι Συλλόγων και πολιτιστικών φορέων του νομού και η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών.