Αλώβητη από την οικονομική κρίση η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας


  Καταθέσεις

Η αύξηση των καταθέσεων εξακολουθεί να αποτελεί κύριο στόχο ανάπτυξης της Τράπεζας. Παρά τον έντονο ανταγωνισμό που επικράτησε στον τραπεζικό κλάδο, η Τράπεζα κατάφερε να αυξήσει τις καταθέσεις της. Οι καταθέσεις της Τράπεζάς μας το 2008 ανήλθαν στα € 33,8 εκατομμύρια έναντι Ε 29,3 εκατ. το 2007.

Η Τράπεζα παρέμεινε συνεπής στο να προσφέρει στα μέλη της τα υψηλότερα επιτόκια της αγοράς, ενώ τοκίζεται ολόκληρο το ποσό των καταθέσεων ταμιευτηρίου, αντίθετα με την πρακτική πολλών τραπεζών, που θέτουν ελάχιστα όρια και έξοδα τήρησης καταθετικών λογαριασμών.

Χορηγήσεις

Οι χορηγήσεις στο τέλος του 2008 παρουσίασαν μεγάλη βελτίωση που προσέγγισε το 20,35% σε σχέση με το 2007, διαμορφώνοντας το υπόλοιπο τους στο ποσό των € 39,5 εκατ.

Η Τράπεζα συμπαραστέκεται με ανθρώπινο πρόσωπο στην επίλυση χρηματοοικονομικών προβλημάτων νοικοκυριών και εργαζομένων, ώστε να ξεπεράσουν τα οικονομικά τους προβλήματα, φροντίζοντας να καλύπτει τις πραγματικές τους ανάγκες, χωρίς να ενθαρρύνει τον υπερδανεισμό τους. Επίσης, λειτουργεί υποστηρικτικά και συμβουλευτικά σε λειτουργούσες και νέες επιχειρήσεις, με χορήγηση των απαραίτητων κεφαλαίων για έναρξη ή επέκταση της δραστηριότητας τους, αγορά εξοπλισμού, κάλυψη λειτουργικών αναγκών, κεφάλαιο κίνησης κλπ.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Τράπεζας σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι η γνώση των επιχειρηματικών δεδομένων της αγοράς, που της επιτρέπει να αξιολογεί ολοκληρωμένα κάθε χρηματοδοτικό αίτημα με τραπεζικά κριτήρια. Αξιοποιώντας τη γνώση αυτή, παρέχει δάνεια όλων των κατηγοριών προς τους συνεταίρους που δραστηριοποιούνται σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας του Νομού Καρδίτσας με ευελιξία και ταχύτητα.

Οι Χορηγήσεις προς το Εμπόριο έφθασαν στο ποσό των Ε 11,2 εκατ. και κάλυπταν το 28,3% του συνόλου, τα Δάνεια Καταναλωτικής Πίστης ανήλθαν στο ποσό των Ε 4,3 εκατ και κάλυπταν το 10,87% του συνόλου ενώ τα Στεγαστικά Δάνεια ξεπέρασαν το ποσό των Ε 7 εκατ και κάλυπταν το 17,76% των συνολικών χορηγήσεων. Επίσης, χορηγήσεις έχουν δοθεί στη Βιοτεχνία (13,57%), στη Γεωργία (2,56%), στον Τουρισμό (2,53%) και στις Μεταφορές (1,94%).

Μέλη-Μερίδες

Στην εξεταζόμενη χρήση, οι συνεταιριστικές μερίδες έφτασαν τις 101.953, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,7%. Τα μέλη μας έφτασαν τα 3.989, αυξημένα κατά 4,6% σε σχέση με το 2007.

Να σημειωθεί ότι τα μέλη της Τράπεζας προέρχονται από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Οι υποδείξεις τους λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στη Διοίκηση της Τράπεζας να βελτιώνει την καθημερινή της λειτουργία, προς όφελος τους.

Ίδια Κεφάλαια

Τα Ίδια Κεφάλαια της Τράπεζας στο τέλος του 2008 ανήλθαν στο ποσό των Ε 15,3 εκατ. έναντι ποσού Ε 14 εκατ. που ήταν στο τέλος του 2007, παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο 8,8%. Επίσης, το συνεταιριστικό κεφάλαιο έφθασε τα Ε 7,4 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 6,7 %.

Αποτελέσματα

Η χρήση του 2008 ήταν για την Τράπεζα μας αρκετά ικανοποιητική και όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, τα μικτά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των Ε 2,9 εκατ. και τα προ φόρων καθαρά κέρδη σε Ε 1,8 εκατ., έναντι Ε 2,7 εκατ. και Ε 1,7 εκατ. αντίστοιχα το 2007, σημειώνοντας , αύξηση κατά 7,4% και 5,88% στα ποσά αυτά.

Προηγούμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας
Επόμενο άρθρο Ορκωμοσία 64 νέων Σπουδαστών