Με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πληθώρα σπουδαστών Νοσηλευτικής ΤΕΙ και ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ με την πρακτική τους άσκηση στα Δημόσια Νοσοκομεία, η Βουλευτής του Νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα και συνάδελφοι της, προχώρησαν σε παρέμβαση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Απευθυνόμενοι στους Υπουργούς Υγείας, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, τονίζουν την αδυναμία των εν λόγω σπουδαστών για εξεύρεση θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να κάνουν την υποχρεωτική εξάμηνη εξάσκηση τους. Αιτία αυτού του προβλήματος είναι η αδυναμία των δημόσιων νοσοκομείων να καλύψουν την αμοιβή και ασφάλιση των σπουδαστών, όπως αυτή ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία.
Καθώς οι σπουδαστές νοσηλευτικής και νοσηλευτικών ειδικοτήτων αποτελούν μελλοντικό προσωπικό άκρως απαραίτητο για το δημόσιο σύστημα υγείας της Χώρας μας, η κ. Σκόνδρα ζητά από τους συναρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν στην έγκριση πιστώσεων του προϋπολογισμού των Δημόσιων Νοσοκομείων προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών.
Ακολουθεί το ακριβές κείμενο της παρέμβασης:
Κύριοι Υπουργοί
Οι σπουδαστές των ΤΕΙ Νοσηλευτικής και οι σπουδαστές νοσηλευτικών ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ για να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος αλλά και για να διευρύνουν την εμπειρία και τις γνώσεις τους πάνω στο μελλοντικό τους επάγγελμα, υποχρεούνται να κάνουν εξάμηνη πρακτική εξάσκηση σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία. Η νομοθεσία που ρυθμίζει τα θέματα της πρακτικής εξάσκησης ορίζει για τους απασχολούμενους αμοιβή και ασφάλιση.
Δυστυχώς όμως οι εν λόγω σπουδαστές αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στην εξεύρεση θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να κάνουν την πρακτική τους άσκηση, μιας και οι προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομειακών ιδρυμάτων για μισθοδοσία από το Υπουργείο Υγείας, που καλύπτουν και την πρακτική των σπουδαστών, δεν επαρκούν για να απορροφήσουν παρά ένα μικρό ποσοστό μόνο του όγκου των αιτούντων.
Πιο συγκεκριμένα, ο κάθε σπουδαστής των ΤΕΙ νοσηλευτικής και παραϊατρικών ειδικοτήτων για να κάνει την πρακτική του άσκηση στα νοσοκομεία, θα πρέπει το νοσοκομείο να πληρώσει αποζημίωση κατά άτομο 176,08 ευρώ το μήνα και παράλληλα καταβάλλεται από το νοσοκομείο εργοδοτική εισφορά στο ΙΚΑ 10,11 ευρώ κατ’ άτομο το μήνα, ήτοι συνολικά, 186,19 ευρώ το μήνα.
Για την πλήρη δε ασφαλιστική κάλυψη, ήτοι εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ, των πτυχιούχων των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ βοηθών νοσηλευτών, το κόστος είναι 240 ευρώ το μήνα.
Γίνεται κατανοητό ως εκ τούτου, ότι σε μία περίοδο κατά την οποία οι οικονομικές δυνατότητες των νοσοκομείων είναι εξαιρετικά συρρικνωμένες και με αυτές θα πρέπει, εκτός της μισθοδοσίας, να καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα τρεχουσών λειτουργικών υποχρεώσεων (ανανεώσεις εξοπλισμών, βλάβες σε μηχανήματα κλπ.), επιβάλλεται να βρεθεί μία λύση στο συγκεκριμένο φλέγον ζήτημα, η οποία να εξυπηρετεί τόσο την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων, όσο και να δίνει τη δυνατότητα ευρύτατης απορρόφησης σπουδαστών για πρακτική άσκηση.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες πρόκειται να αναληφθούν για την επίλυση του καίριου αυτού ζητήματος;
Προβλέπεται περαιτέρω επιχορήγηση πιστώσεων για αμοιβές σπουδαστών πτυχιούχων ή τελειοφοίτων ΤΕΙ και ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ προκειμένου να κάνουν την πρακτική τους άσκηση;
Υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμενοποίηση των πιστώσεων του προϋπολογισμού για τα Δημόσια Νοσοκομεία προκειμένου να παρέχονται συγκεκριμένα κάθε φορά ποσά αποκλειστικά για την πρακτική άσκηση;