70 νέα έργα του Δημ. Γιολδάση στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας


Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας (Δ.Ο.Π.Α.Κ.) παρουσιάζει μία καινούρια έκθεση. Παράλληλα με την μόνιμή της έκθεση προτείνει μία ακόμη επιλογή από 70 έργα. Τα έργα αυτά ανήκουν στην δική της εικαστική συλλογή και προέρχονται από τα έργα του Δημήτρη Γιολδάση που συντηρήθηκαν πρόσφατα.
Η έκθεση αυτή λειτουργεί σαν ένα συμπυκνωμένο δείγμα της δουλειάς του γνωστότερου ζωγράφου της Καρδίτσας. Προβάλλει τα βασικά θέματα που τον απασχόλησαν, τους πειραματισμούς, στους οποίους δοκιμάστηκε, και τους σταθμούς, από τους οποίους πέρασε στη διαμόρφωση της εικαστικής γραφής του.
Δεινός τοπιογράφος, ο Δημήτρης Γιολδάσης έδειξε από τα πρώτα του βήματα την προτίμησή του σε αυτή την θεματική περιοχή. Στα πιο νεανικά του έργα αυτής της κατηγορίας διακρίνουμε αρκετούς από τους πρώιμους πειραματισμούς του. Τόλμη, νεωτερικότητα, αφαιρετική διάθεση, αλλά και προσεχτική οργάνωση του χώρου αποτελούν τις βασικές αρχές, με τις οποίες κινήθηκε. Κυρι-αρχούν επίσης η σχηματοποίηση, η γεωμετρική διάταξη, τα καμπυλόγραμμα μοτίβα και η επιμελημένη εκτέλεση σχεδίου και χρώματος. Σταδιακά προς την ωριμότητά του κατασταλάζει σε μία πιο ήπια καταγραφή που δίνει έμφαση στην λεπτομερή ανάλυση του χρώματος και στην απόδοση των διαφοροποιήσεων αυτού ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της χρονικής στιγμής και των καιρικών εναλ-λαγών.
Τα τοπία του αποτελούν ημερολογιακές καταγραφές των περιηγήσεών του στα μέρη που έζησε και ταξίδεψε. Βουνοκορφές και απέραντοι κάμποι, νησιά και τοπία με επιβλητικά αρχαιολογικά και αρχιτεκτονικά μνημεία, ερημικές τοποθεσίες ή άλλοτε μέρη, όπου διαδραματίζονται σκηνές από την καθημερινότητα ανθρώπων κυρίως της υπαίθρου, αλλά κάποτε και των πόλεων. Κάποιες φορές τον μάγευε το φυσικό τοπίο κι άλλοτε το αστικό περιβάλλον με τα θαυμαστά δημιουργήματα των ανθρώπων. Τοπία της Ελλάδας και των μεγαλουπόλεων του εξωτερικού, της επαρχίας και των άστεων.
Ο άνθρωπος είναι το άλλο μεγάλο του θέμα. Παρατηρεί τους ανθρώπους στις στιγμές της καθημερινής τους δραστηριότητας. Όταν δουλεύουν στα βοσκοτόπια και στα χωράφια, στα εργα-στήρια ή στις διάφορες οικοτεχνίες τους. Άνθρωποι της δουλειάς και του μόχθου, πολύ συχνά της βουκολικής ζωής αλλά και άνθρωποι στις στιγμές της ανάπαυλας, της χαλάρωσης και της διασκέδασής τους. Κοινωνικές συναναστροφές, αλλά και μεμονωμένη δράση. Η ανθρώπινη παρουσία -ακόμη κι αν σε κάποιες περιπτώσεις δεν δηλώνεται ρητά- υποδηλώνεται πάντοτε μέσα από τα έργα, αλλά κυρίως μέσα από την αίσθηση του μέτρου και της ανθρώπινης κλίμακας που διακρίνουν τα έργα του.
Φυσιολάτρης, λιτός κι ευαίσθητος ως χαρακτήρας ο Δημήτρης Γιολδάσης εστιάζει στις πιο ταπεινές στιγμές. Παρατηρεί ακούραστα κι αφηγείται χωρίς την πρόθεση να ωραιοποιήσει όσα συμ-βαίνουν γύρω του. Δεν επιθυμεί να εξαπατήσει τον θεατή, θέλει μόνον να κοινωνήσει την προσωπική του εμπειρία. Η καταγραφή της καθημερινής ζωής των απλών ανθρώπων με την ευαισθησία και την αγάπη ενός συνοδοιπόρου αποκτά τον χαρακτήρα ιστορικής μαρτυρίας, η σημασία της οποίας πολλαπλασιάζεται, καθώς πλέον αυτή η ζωή έχει αλλάξει στις μέρες μας πολύ θεαματικά.
Η έκθεση αυτή -μαζί με άλλη μία που πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2014 κι άλλες δύο που προηγήθηκαν το 2013- αποτελεί μία επετειακή εκδήλωση μνήμης και απόδοσης σεβασμού και τιμής στον πιο γνωστό και καταξιωμένο καλλιτέχνη που γεννήθηκε και έζησε στην περιοχή μας, καθώς την προηγούμενη χρονιά συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τον θάνατο του Δημήτρη Γιολδάση (1897 – 1993). Με την ενότητα αυτή ολοκληρώνεται εξάλλου η παρουσίαση των έργων του που συντηρήθηκαν πρόσφατα μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ.
Στην Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας πραγματοποιούνται πάντοτε ξεναγήσεις και εκπαι-δευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης• για τις σχολικές επισκέψεις είναι απα-ραίτητη η προηγούμενη συνεννόηση με την πινακοθήκη.
Ανοιχτή για το κοινό είναι και η εικαστική βιβλιοθήκη της πινακοθήκης με έντυπα αποκλει-στικά εικαστικού περιεχόμενου.
Οι μέρες και ώρες λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας είναι:
Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά
Τρίτη: 9π.μ.-1μ.μ. & 6μ.μ.-9μ.μ. (χειμερινό: 5μ.μ.-8μ.μ.)
Τετάρτη: 9π.μ.-1μ.μ.
Πέμπτη: 9π.μ.-1μ.μ.
Παρασκευή: 9π.μ.-1μ.μ. & 6μ.μ.-9μ.μ. (χειμερινό: 5μ.μ.-8μ.μ.)
Σάββατο: 9.30π.μ.-1.30μ.μ.

Προηγούμενο άρθρο Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες παρουσιάζουν την ιστορία του νερού στην 14η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Απαραίτητη η θεσμική παρέμβαση για τις κυρώσεις του προγράμματος νιτρορύπανσης