Το διαχρονικό αίτημα της ίδρυσης επιπλέον βρεφονηπιακών σταθμών προκειμένου να συμμετέχουν σ’ αυτούς περισσότερα παιδιά, έβαλε για ακόμη μια φορά ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση στο Δήμο Καρδίτσας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Αναλυτικά η κ. Αργυρώ Χαλάτση, μέλος του Συλλόγου, τόνισε: «Οι διεκδικήσεις των γυναικών σήμερα, θα έπρεπε να έχουν ξεπεράσει τα στενά οικονομικά όρια και να προσανατολίζονται σε στόχους που θα άνοιγαν πραγματικούς δρόμους ουσιαστικής ισοτιμίας και χειραφέτησης. Η γυναίκα της Καρδίτσας δέχεται την επίθεση με ιδιαίτερη σφοδρότητα και οδυνηρά αποτελέσματα, αφού ο νομός μας έχει ιδιαίτερα προβλήματα, φτώχειας, αναλφαβητισμού, περιθωροποίησης των γυναικών, τόσο της υπαίθρου όσο και της πόλης. Τις μαστίζει η ανεργία κύρια τις νέες κοπέλες(με πτυχίο ή όχι) αλλά και τις μεγαλύτερες και η υποαπασχόληση Αυτό σε συνδυασμό με την καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς οξύνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ:
Στον τομέα λοιπόν της κοινωνικής πολιτικής οι δωρεάν κρατικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι διαχρονικό αίτημα μας, στο βαθμό που ανακουφίζει την εργαζόμενη γυναίκα από τους διπλούς και τριπλούς της ρόλους, σαν ένα κίνητρο για τη νέα γυναίκα να δημιουργήσει οικογένεια και να γεννήσει παιδιά. Είναι γνωστό ότι οι παραπάνω δομές σκόπιμα παραδόθηκαν στην Τ.Α. χωρίς πόρους, με το γνωστό αποτέλεσμα της οικονομικής αιμορραγίας της λαϊκής οικογένειας της καταβολής των τροφείων. Στα πλαίσια αυτών τω πολιτικών και μέσα από προγράμματα της ΕΕ, ιδρύθηκαν και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Μέσα σ’ αυτούς είναι και ο Βρεφονηπιακός σταθμός του Δήμου Καρδίτσας που λειτουργεί με την ευθύνη του «Κέντρου Γυναικών». Στις 31/8/2008 έληξε η χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων. Από την κυβέρνηση, ανακοινώθηκε η ένταξη αυτών των σταθμών όπως και παιδικών σταθμών, Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ). σε συνχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με τίτλο: «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013. Με αυτό το πρόγραμμα (Δ΄Κ.Π.Σ.) και με το πρόσχημα της ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων «κόβει κουπόνια», τα δίνει σε συγκεκριμένες ομάδες γονέων και οι ιδιωτικοί ή οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί εισπράττουν το αντίτιμο. Οι ενδιαφερόμενοι σταθμοί δηλώνουν τις θέσεις που επιθυμούν να διαθέσουν στο πρόγραμμα και μετά εισπράττουν τα κονδύλια απ’ τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Το πρόγραμμα ίσχυε για ένα χρόνο κι έληγε στις 31/8/2009. Από το υπουργείο απασχόλησης και τον Οργανισμό εργατικής εστίας ανακοινώθηκε ότι θα ισχύσει και για ένα ακόμα έτος. Έτσι ξεκίνησαν οι εγγραφές από τις 27/5 και θα λήξουν στις 23/6. Τα μέτρα αυτά δημιουργούν μια σειρά σοβαρά ζητήματα:
1. Μπαίνουν στο χώρο δυναμικά ιδιωτικοί φορείς (ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί), που δικαιούνται από τα αντίστοιχα ποσά επιχορηγήσεις. Ο δικαιούχος χρήστης θα επιλέγει το δημοτικό ή τον ιδιωτικό φορέα για να του παρέχει υπηρεσία!!!
2. Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να συμμετάσχουν οι παρακάτω: οι γυναίκες με σταθερή δουλειά (υπάλληλοι δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ), άνδρες που έχουν επιμέλεια παιδιών ή είναι χήροι! Κι αναρωτιέται κανείς αυτοί οι γονείς πού θα πάνε τα παιδιά τους; Ο μόνος δρόμος είναι οι ιδιωτικοί σταθμοί. Δηλαδή πλήρωσε για να έχεις!
Προτεραιότητα έχουν οι γυναίκες με το μικρότερο χρόνο απασχόλησης κατά τη διάρκεια της υποβολής της αίτησης, οι εργαζόμενες με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις μερικής απασχόλησης), οι γυναίκες που έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω απ’ το διπλάσιο του αφορολόγητου.
3. Το πρόγραμμα έχει ημερομηνία λήξης το 2013, ανανεώνεται κάθε χρόνο; και ο αριθμός των θέσεων είναι μόνο 16.000. Τι γίνεται με τα επιπλέον παιδιά; Τι θα γίνει με αυτές τις δομές μετά το 2013; Δεν υπάρχει απάντηση! Να πούμε ότι μετά κάποιοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το δημογραφικό…
4. Στο πρόγραμμα εντάσσονται και βρέφη δύο μηνών. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την ψυχοσωματική τους ανάπτυξη, αφού είναι πολύ νωρίς να αποχωριστούν τη μητέρα τους.
Αντί λοιπόν να γίνει αγώνας για να μπορεί η μητέρα να έχει γονική άδεια τόση που να μεγαλώνει φυσιολογικά το παιδί της και συγχρόνως να απολαμβάνει τις ανάλογες παροχές «κονταίνουν» την ηλικία του βρέφους, από την κοιλιά ακόμα θα φεύγει από την αγκαλιά της μάνα του. Τι γίνεται με τον θηλασμό; Τι γίνεται με τις ιώσεις;
5. Το νέο πρόγραμμα για τις προνοιακές δομές επηρεάζει και τους εργαζομένους τους. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τα προγράμματα STAGE συνεχίζονται και ήδη ορισμένοι εργαζόμενοι είναι στον αέρα.
Να σημειώσουμε εδώ ότι μέχρι αυτήν την στιγμή δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρω από το πρόγραμμα στις δομές που έχουν ενταχθεί.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
Έχουν επιλεγεί:
1. Βρεφικοί (2 μηνών-2,5ετών) 4 σταθμοί και οι θέσεις που επιδοτούνται είναι 54! Τέλος Ιούνη θα δούμε πόσα βρέφη θα μείνουν απέξω. Το σίγουρο είναι ότι εκτός από τα ήδη βρέφη που εξαιτίας της επαγγελματικής κατάστασης της μητέρας είναι απέξω κι ένας σημαντικός αριθμός παιδιών θα μείνουν εκτός.
2. Βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί. Έχουν επιλεγεί 3, όλοι ιδιωτικοί. Οι θέσεις είναι 26 Οι Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δικαιούνταν χρηματοδότηση κι αν ναι, γιατί δεν την πήραν;
3. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης: 1Κ.Δ.Α.Π. του δήμου Κάμπου, 40 θέσεις. Ο Δήμος Καρδίτσας πού είναι πάλι;
Ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Καρδίτσας Καλεί τις λαϊκές οικογένειες, τους γονείς να παλέψουν για:
- Ø Συνέχιση λειτουργίας όλων των δομών άρα και του Βρεφονηπιακού σταθμού με πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Κάθε άλλη λύση οδηγεί στην ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης και στην πρόσθετη τοπική φορολογία μέσω του Δήμου για την παροχή υπηρεσιών πρόνοιας.
- Ø Μέχρι την οριστική αυτή λύση, ο δήμος Καρδίτσας (κι άλλοι δήμοι) να διεκδικήσει την λειτουργία κι άλλων βρεφικών σταθμών(χώροι υπάρχουν) για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες. Οι σταθμοί στο σύνολό τους να ενταχθούν στο Δήμο και να λειτουργούν με προσωπικό που να έχει μόνιμη και σταθερή εργασία. Αυτό να ισχύσει και για τον ήδη λειτουργούντα βρεφικό σταθμό και το προσωπικό που ήδη εργάζεται εκεί. Έτσι θα μπορεί απρόσκοπτα (μακριά από επιχειρηματικότητες κ.λ.π.) να λειτουργεί.
Καλεί τις εργαζόμενες του Βρεφονηπιακού σταθμού μαζί με τους γονείς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, να παλέψουν για να έχουν μόνιμη σταθερή σχέση εργασίας, με αξιοπρεπή μισθό.
Με βάση τα παραπάνω θα πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι αν αυτός είναι μονόδρομος για τις γυναίκες.
Καλούμε τις άνεργες τις εργαζόμενες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες, τις νέες γυναίκες να βγάλουν συμπεράσματα και να τα θυμηθούν και μπροστά στις κάλπες. Να στείλουν μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης στο δικαίωμά τους για την εργασία, την μητρότητα και με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές!