Η ΑΝ.ΚΑ για το θέμα της απογραφής


Τις τελευταίες ημέρες, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αφθονούν τα άρθρα και τα ρεπορτάζ για φορείς που «αρνούνται να απογραφούν». Αναφέρονται σε «φορείς φαντάσματα», ενώ μέσα σ’ αυτούς περιλαμβάνονται οι Αναπτυξιακές Εταιρίες της χώρας. Μάλιστα, σε μερικούς καταλόγους που δημοσιεύονται εμφανίζεται και η Αναπτυξιακή Καρδίτσας. Για την πληροφόρηση όλων, το μήνυμα που απεστάλη από την ΑΝ.ΚΑ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ως απάντηση για το θέμα της απογραφής, είναι το παρακάτω:

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

κατά τη συνάντησή μας στο γραφείο σας, το Νοέμβριο 2013, είχαμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε το ρόλο και το έργο των πολυμετοχικών Αναπτυξιακών Ανωνύμων Εταιρειών στην Περιφερειακή και Τοπική ανάπτυξη και τις προοπτικές για το μέλλον (συνημμένη (α) σχετική).

Εστιάσαμε μάλιστα στο ζήτημα της διαφοροποίησής τους από τις κοινωφελείς επιχειρήσεις και τις μονομετοχικές Α.Ε. των Δήμων, ως προς το ρόλο και το έργο καθώς και τους κανόνες σύστασης και λειτουργίας τους.

Την περίοδο που διανύουμε μας απασχολεί το ζήτημα της απογραφής για το οποίο δεν έχουμε αντίρρηση επί της αρχής καθόσον θα συστηματοποιήσει την υπάρχουσα γνώση γι’ αυτές και θα αποτελέσει εργαλείο για βελτίωση.

Δεδομένου όμως ότι η λογική της απογραφής αφορά στον προσδιορισμό του δημόσιου τομέα και η πιθανή απογραφή οδηγεί σ’ αυτόν, σας ενημερώνουμε όπως παρακάτω:

  1. Από το περιεχόμενο των Εγκυκλίων, των εγγράφων και την ουσία της στόχευσης προκύπτει ότι, το ζήτημα της απογραφής αφορά στα ΝΠΙΔ (άρθρο 266 Ν.3463/06) και Δημοτικές Επιχειρήσεις (εδάφιο α), παράγραφος 1, άρθρο 252 : Ορισμοί – διακρίσεις, του Ν. 3463/06) που εποπτεύονται από τους ΟΤΑ και όχι στις πολυμετοχικές Αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρείες.
  2. Στην απογραφή υπάγονται όσοι Φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα προβλέπονται στη διάταξη του άρθρου 1 παράγρ. 6 του Ν. 1256/82 στην οποία παραπέμπει η παράγραφος 1 του άρθρου 14 του Ν. 2190/94 και επομένως όχι οι πάσης φύσεως επιχειρήσεις των ΟΤΑ καθόσον, οι τελευταίες υπάγονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αποκλειστικά «για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος και μόνο» ήτοι για την εφαρμογή και μόνον του Ν. 2190/94 που αφορά στις προσλήψεις.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις διατάξεις του Νόμου 3845/10, κατ’ εξουσιοδότηση του οποίου εκδόθηκε η Υ.Α. 2/37345/004/4-6-2010 (ΦΕΚ 784/Β’/4-6-2010).

  1. Η διάταξη του Άρθρου 12 της Υ.Α. 2/37345/004/4-6-2010, όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. ΕΑΠ2003486 ΕΞ2013/05-12-2013 (ΦΕΚ Β’/3091/05-12-2013) καθιστά υποχρεωτική, μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (Ε.Α.Π.), την πληρωμή αμοιβών για τους Φορείς του δημόσιου τομέα που ορίζονται στην παράγραφο 1 του Άρθρου 14 του Ν. 2190/94 στους οποίους, για τους λόγους που αναλύθηκαν ανωτέρω, δεν ανήκουν οι πάσης φύσεως επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α.
  2. Η λειτουργία των πολυμετοχικών Αναπτυξιακών Ανωνύμων Εταιρειών δεν βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ ρητά απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση επιχορήγησή τους από Ο.Τ.Α. και το Δημόσιο, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τις πάσης φύσεως αμοιβές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ε.Α.Π., με βάση το Άρθρο 19 της Υ.Α. 2/37345/2004/4-6-2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
  3. Οι πολυμετοχικές Αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρείες δεν εποπτεύονται από τους Ο.Τ.Α. καθόσον δεν αποτελούν Ν.Π.Ι.Δ. των Ο.Τ.Α., σύμφωνα και με τα Πρακτικά της 2ης Συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 19/01/2011. Λειτουργούν δε σύμφωνα με το Ν. 2190/20 περί Α.Ε. όπως ισχύει.

Επομένως, με βάση τα προβλεπόμενα στα παραπάνω σημεία 1, 2, 3, 4 και 5, κατά την άποψή μας,

–       δεν υπαγόμαστε στις διατάξεις για την «Απογραφή του πάσης φύσεως προσωπικού του δημοσίου, των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού»,

–       δεν υπαγόμαστε στους υπόχρεους Φορείς πληρωμής μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (Ε.Α.Π.) και δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί αυτό πρακτικά και

–       δεν εποπτευόμαστε από τους Ο.Τ.Α. μετόχους

σύμφωνα με την κρατούσα νομοθεσία και νομολογιακή ερμηνεία που είναι στη διάθεσή σας.

  1. Πιθανή απογραφή θα σημαίνει αποδοχή, από τα μέλη μας, ότι ισχύει γι’ αυτά ο Ν.3812/2009.

Επ’ αυτού, σας ενημερώνουμε ότι αποστείλαμε προς το Υπουργείο Εσωτερικών την παραπάνω (β) σχετική με την οποία τεκμηριώναμε ότι, κατά την άποψή μας, δεν εμπίπτουμε στις διατάξεις του Ν.3812/2009, επί της οποίας δεν λάβαμε απάντηση μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τη συνημμένη Νομική Γνωμοδότηση, οι πολυμετοχικές Αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρείες δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν.3812/2009.

  1. Πιθανή εμμονή στο θέμα της απογραφής θα οδηγήσει, ως μη όφειλε, σε διεύρυνση του Δημόσιου Τομέα, κάτι που δεν είναι επιθυμητό τόσο γιατί οι πολυμετοχικές Αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρείες δεν είναι Δημόσιο όσο και γιατί θα εμφανιστεί ξαφνική αύξησή του χωρίς όφελος, την περίοδο που η επικρατούσα τάση είναι η μείωση αυτού.

Ύστερα από τα ανωτέρω και δεδομένου ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το υπόψη ζήτημα βιώσιμα και να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας με ασφάλεια δικαίου, όπως πράξαμε μέχρι σήμερα,

παρακαλούμε για συνάντηση μαζί σας.

Με τιμή

Για την HEL.A.D.A.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

 

 

Τατούλης Πέτρος

Πρόεδρος της Πελοπόννησος Α.Ε.

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Προηγούμενο άρθρο Πλήθος αθλητικών δραστηριοτήτων στη Λίμνη Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων της Αγ. Παρασκευής Σοφάδων