Εδώ και σχεδόν δυο χρόνια, ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, δήλωνε ότι δεν θα χρειασθούν να γίνουν απολύσεις υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα στα πλαίσια τηςμνημονιακήςυποχρέωσης. Έλεγε συγκεκριμένα, ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός υπαλλήλων στο δημόσιο που διορίσθηκε με πλαστά δικαιολογητικά, κυρίως σε ότι αφορά πιστοποιητικά τίτλων σπουδών(απολυτήριο Λυκείου και πτυχία Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης) και ότι αυτοί θα απολυθούν. Παράλληλα δήλωνε ότι μαζί με τις σταδιακές αποχωρήσεις υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης δεν θα χρειαζόταν να γίνουν απολύσεις. Εν όσω διαρκούσε η θητεία τουαυτές οι δηλώσεις δεν υλοποιήθηκαν. Στη συνέχεια, μετά την αντικατάστασή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεχίζονταν οι ίδιες δηλώσεις για τις προσλήψεις ή τις προαγωγές υπαλλήλων με πλαστά δικαιολογητικά.
Και το ερώτημα που ανακύπτει ευθέως είναι τι έγινε με αυτούς τους υπαλλήλους;Γιατί ενώ περίπου έχει προσδιορισθεί ο αριθμός τους (γίνεται αναφορά για 2.000 τουλάχιστον υπαλλήλους) εν τούτοις εξακολουθούν να παραμένουν στις θέσεις τους;
Η απάντηση οφείλεται να δοθεί πρωτίστως σε όλους εκείνους τους υποψήφιους, που ενώ κατέθεσαν γνήσια δικαιολογητικά και όχι πλαστά, εν τούτοις απέτυχαν να διορισθούν στο δημόσιο,γιατί στη θέση τους διορίσθηκαν οι πλαστογράφοι και οι ανέντιμοι.
Θεωρώ επιβεβλημένο ότι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες ελέγχου χωρίς χρονοτριβήκαι όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι διάφορα δημοσιεύματα αναφέρουν, ότι κάποιοι παράγοντες αντιτίθενται στην αποκάλυψη αυτών των πλαστογράφων.
Είναι καιρός πλέον να αποκατασταθεί η πιο πάνωαδικία, που πλήττει βάναυσα το θεσμό της κοινωνικής δικαιοσύνης και τις ίσες ευκαιρίες που πρέπει να απολαμβάνουν ανεξαιρέτως όλοι οι πολίτες.
Του Φώτη Σπύρου
Δικηγόρου