Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει τους ιδιοκτήτες εκτροφών μηρυκαστικών για την εμφάνιση καταρροϊκού πυρετού σε εκτροφές μηρυκαστικών στην Πελοπόννησο και στον Έβρο (85 εστίες στην Λακωνία, 87 στην Αρκαδία, 22 στη Μεσσηνία, 3 στην Κορινθία και από μία στην Αργολίδα και τον Έβρο).
Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδες νόσημα που οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται από ζώο σε ζώο με το τσίμπημα κουνουπιού.
Προσβάλλει όλα τα μηρυκαστικά αλλά κλινικά συμπτώματα εμφανίζουν κυρίως τα πρόβατα. Το νόσημα δεν προσβάλει τον άνθρωπο.
Τα προσβεβλημένα ζώα εμφανίζουν πυρετό μέχρι 42ο C, οίδημα (πρήξιμο) στην περιοχή του στόματος, των οφθαλμών και των αυτιών, ρινικό έκκριμα, σιελόρροια (αφροί στο στόμα), μπλε γλώσσα απώλεια βάρους και θάνατο. Θεραπεία δεν υπάρχει. Όσα ζώα αναρρώσουν εμφανίζουν απώλεια τριχώματος, στειρότητα και καθυστερημένη ανάπτυξη.
Οι οικονομικές απώλειες από την είσοδο του νοσήματος στην εκτροφή είναι πολύ μεγάλες.
Πρόληψη του νοσήματος μπορεί να γίνει με την καταπολέμηση των εντόμων τόσο με τη χρήση των κατάλληλων εντομοκτόνων στα ζώα όσο και στους στάβλους.
Προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου και σε άλλους νομούς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ορίσει ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων από τις εστίες της νόσου.
Η ζώνη επιτήρησης περιλαμβάνει όλο το Νομό μας.
Οι κάτοχοι εκτροφών μηρυκαστικών του νομού μας απαγορεύεται να μετακινήσουν τα ζώα τους εκτός των ορίων της ζώνης επιτήρησης.
Επισημαίνεται ότι η εξάπλωση της νόσου είναι ταχύτατη καθώς από 29/5/2014, όπου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη Σπάρτη, μέχρι σήμερα έχουν μολυνθεί 199 εκτροφές και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς υπάρχει ήδη μεγάλος αριθμός ύποπτων εστιών.
Παρακαλούνται οι κάτοχοι εκτροφών μηρυκαστικών (αιγοπροβάτων, βοοειδών) να επικοινωνήσουν με το αρμόδιο Κτηνιατρικό Γραφείο της Περιοχής τους για οδηγίες προκειμένου να προφυλάξουν τα ζώα τους από τη νόσο.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας στα τηλέφωνα 24413-55237 –55240 και στα Κτηνιατρικά Κέντρα
Καρδίτσας τηλ. 24410-23980
Παλαμά τηλ. 24440-22302
Σοφάδων τηλ. 24430-22298 και
Μουζακίου τηλ. 24450-41267
Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης
Δημήτριος Κωστής