Ερώτηση Τσιάρα για τις μεταγραφές των πολύτεκνων φοιτητών


Ερώτηση κατέθεσε προς τον Υπουργό Παιδειας,  ο Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κώστας Τσιάρας, με την οποία ζητά να γινουν οι απαραίτητες νομοτεχνικές, ώστε να απελευθερωθούν πλήρως οι μεταγραφές για τα παιδιά των πολύτεκνων & τρίτεκνων οικογενειών.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

«ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, κον  Α. ΛΟΒΕΡΔΟ.

ΘΕΜΑ: «Ελεύθερες Μεταγραφές για τα Παιδιά των Πολύτεκνων & Τρίτεκνων Οικογενειών».

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις μετεγγραφές των παιδιών πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογένειων, που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,  με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι να αναρωτιούνται αν τελικά θα πάρουν την πολυπόθητη μετεγγραφή.  Και αυτό γιατί, σε εφαρμογή του αρ. 53 του ν. 4264/2013, την τελική απόφαση για την έγκριση των αιτήσεων μεταγραφής σε μια σχολή την έχει η Γενική Συνέλευση του τμήματος υποδοχής, με αποτέλεσμα να παραμένει πάντοτε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εγκριθούν τελικά κάποιες αιτήσεις.

Αν και κατ’ επανάληψη η πρώην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ύστερα από τις τρεις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικό το σύστημα εισαγωγής των πολύτεκνων υποψηφίων ως ειδικής κατηγορίας, είχε τοποθετηθεί υπέρ των ελεύθερων μετεγγραφών των παιδιών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, σύστημα το οποίο υπήρχε και παλιότερα, δυστυχώς οι διατάξεις, που υιοθετηθήκαν, έθεσαν τελικά τον συγκεκριμένο περιορισμό. Ταυτόχρονα, σε πρόσφατες δηλώσεις του, και ο νυν Υπουργός κ. Α. Λοβέρδος, τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης και αυτόματηςδιαδικασίας μετεγγραφής, χωρίς καν αίτηση δηλαδή, για τους υποψήφιους φοιτητές, που ανήκουν σε πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες.

Ωστόσο, και παρά την εκπεφρασμένη άποψη της πολίτικης ηγεσίας του Υπουργείου, η πρόσφατη 1549/82/4.7.2014 υπουργική τροπολογία, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για την επέκταση του δικαιώματος των μεταγραφών, δεν προβλέπει καμία αλλαγή στο σχετικό άρθρο 53 του ν. 4264/2013, αφήνοντας πάντα ανοικτή την πιθανότητα για την άρνηση μεταγραφής κάποιου φοιτητή από την Γ.Σ. του Τμήματος υποδοχής. Επίσης δεν κάνει καμία αναφορά στο ενδεχόμενο της αναδρομικής ισχύος του νόμου, ώστε να διευκολυνθούν και κάποια παιδιά τρίτεκνων και πολυτέκνων οικογενειών, που τα προηγούμενα τρία (3) χρόνια δεν μπόρεσαν να πάρουν μεταγραφή, λόγω των πολύ αυστηρών κριτηρίων, που ίσχυαν πριν.

Κατόπιν τούτων, και:

ως ελάχιστη πρόνοια της πολιτείας προς τις οικογένειες αυτές, οι οποίες τίθενται υπό την άμεση και απόλυτη προστασία του ελληνικού συντάγματος,  και ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του δικαιώματος τους για την εισαγωγή των παιδιών τους στα ελληνικά Πανεπιστήμια, ως ειδική κατηγορία.

Αλλά και επειδή πολλά παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών και οικογενειών, που ανήκουν στις λοιπές ειδικές κατηγορίες, έχασαν τα προηγούμενα χρόνια το δικαίωμα μεταγραφής και,  είτε φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις, με τους γονείς τους να μην μπορούν οικονομικά να ανταπεξέλθουν στην επιβάρυνση αυτή, είτε απλώς έχουν εγγραφεί στις σχολές τους αλλά αδυνατούν να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματά τους.

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Εάν προτίθεται να προβεί, άμεσα αφού τρέχει η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, σε όλες τις απαραίτητες διορθωτικές νομοτεχνικές βελτιώσεις, ώστε να καταστούν απολύτως ελεύθερες οι μεταγραφές των παιδιών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών;
  2. Εάν προτίθεται να επεκτείνει τη ρύθμιση για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής των πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών και στους εισακτέους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των προηγούμενων ετών;»

 

Προηγούμενο άρθρο Έργα, μελέτες και δράσεις 15,5 εκ. ευρώ ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Το Σάββατο 19 Ιουλίου η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος