Αντικαπνιστική εκστρατεία από τη Ν.Α. και της Π.Ε. Καρδίτσας


 «Το κάπνισμα είναι ένα δάνειο προσωρινής απόλαυσης και ανακούφισης με υψηλό επιτόκιο που αποπληρώνεται με βαρύ τίμημα στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου». Η φράση αυτή συνοψίζει με παραστατικό τρόπο το νόημα της πιο επικίνδυνης και βλαβερής συνήθειας εκατομμυρίων ανθρώπων… του καπνίσματος. Με αφορμή λοιπόν την 31η Μαΐου η οποία έχει θεσπιστεί παγκοσμίως ως ημέρα κατά του καπνίσματος, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας στα πλαίσια της αντικαπνιστικής εκστρατείας που ξεκίνησε με συνοδοιπόρο την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καρδίτσας, μοίρασε χθες ενημερωτικά φυλλάδια στην κεντρική πλατεία της πόλης μας προκειμένου να γνωστοποιήσει στους συμπολίτες μας τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Σύμφωνα με την αντινομάρχη κ. Ερμιόνη Βασιλού, το 90% των καπνιστών αρχίζει τη συνήθεια του καπνίσματος στην εφηβική, ακόμη και στην παιδική ηλικία. «Άρα το πρόβλημα είναι καθαρά θέμα παιδείας, του σχολικού και του γονικού περιβάλλοντος. Σε αυτές τις τρυφερές ηλικίες πρέπει να εστιασθεί η προσοχή και όχι αργότερα, όταν επέλθει η εξάρτηση, από την οποία δύσκολα απαγκιστρώνεται ο ενήλικας καπνιστής. Στόχος μιας αποτελεσματικής σταυροφορίας κατά του καπνίσματος είναι να αρχίσει «εξ απαλών ονύχων». Και να μιλήσει για το κακό που κάνει το κάπνισμα στην υγεία, στη γλώσσα των παιδιών και της νεολαίας».

Τα οφέλη από τη διακοπή

-20 λεπτά μετά την διακοπή του καπνίσματος η αρτηριακή πίεση επανέρχεται σε κανονικά επίπεδα.

– Η καρδιά χτυπάει πιο ομαλά μέσα στα πρώτα 20-30 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο.

-Η θερμοκρασία στα χέρια και τα πόδια επανέρχεται στα φυσιολογικά όρια 30 λεπτά μετά την διακοπή του καπνίσματος

-8 ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο τα  επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα μειώνονται σε φυσιολογικά  επίπεδα παράλληλα αυξάνονται τα επίπεδα του οξυγόνου.

-12 ώρες μετά το σβήσιμο του τελευταίου τσιγάρου σχεδόν όλη η νικοτίνη έχει αποβληθεί από τον οργανισμό.

-5 μέρες μετά, τα περισσότερα υποπροϊόντα νικοτίνης έχουν πλέον αποβληθεί από τον οργανισμό.

-24 ώρες μετά την διακοπή του καπνίσματος μειώνεται ο κίνδυνος για την καρδιά. Στον 1 χρόνο ο κίνδυνος μειώνεται στον μισό. Στα 15 χρόνια ο κίνδυνος είναι ο ίδιος με αυτών των ανθρώπων που δεν κάπνισαν ποτέ.

-Η γεύση και η όσφρηση βελτιώνονται μέσα σε 48 ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο.

-3 ημέρες μετά την διακοπή του καπνίσματος διευκολύνεται η εύκολη ανεμπόδιστη αναπνοή καθώς αυξάνεται η αναπνευστική χωρητικότητα των πνευμόνων.

-2 βδομάδες μετά την διακοπή του καπνίσματος η ανάσα παύει να κόβεται και διευκολύνεται το περπάτημα.

– Λίγους μήνες μετά από την απαλλαγή από το τσιγάρο αυξάνεται η ευεξία και ενεργητικότητα του οργανισμού. Παράλληλα ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα, και ο οργανισμός δεν προσβάλετε  από ιώσεις του αναπνευστικού.

-Στα 5 χρόνια  χωρίς τσιγάρο ο κίνδυνος  του καρκίνου των πνευμόνων μειώνεται πάνω από τα 50% ενώ στα 10 χρόνια ο κίνδυνος του εμφράγματος είναι ίδιος με τους μη καπνιστές.

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση για Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Νέων και Γυναικών
Επόμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας