Εκδήλωση για Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας Νέων και Γυναικών


 

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας νέων και γυναικών – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα ΙΙ» διοργανώθηκε χθες το απόγευμα στην Καρδίτσα από τον Ελληνικό Οργανισμό Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.), το Επιμελητήριο Καρδίτσας και το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ) Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την έγκυρη πληροφόρηση και ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ Γιώργος Αλ. Σουφλιάς. Οι δράσεις της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» 2007 – 2013 (ΕΠΑΝ ΙΙ) αποσκοπούν στη διευκόλυνση – μέσω χρηματοδοτικών ενισχύσεων – της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων από νέους ηλικιακά επιχειρηματίες (Επιχειρηματικότητα Νέων) και από γυναίκες (Επιχειρηματικότητα Γυναικών), σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Ειδικότερος στόχος του προγράμματος είναι η στροφή της αναπτυσσόμενης στη χώρα επιχειρηματικότητας από επιχειρηματικότητα ανάγκης σε επιχειρηματικότητα ευκαιρίας.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα απευθύνονται σε νέους 18-39 ετών και γυναίκες 18 έως 55 που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από 1.1.2008 μέχρι και την προδημοσίευση του προγράμματος. Ως έναρξη άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας νοείται η ημερομηνία έναρξης επιτηδεύματος ατομικής επιχείρησης ή η συμμετοχή σε επιχείρηση ως εταίρος.

Οι σημαντικότερες δαπάνες που χρηματοδοτούνται είναι Πάγια (Εξοπλισμός , ειδικές εγκαταστάσεις κ.ά.), Κτιριακά – Διαμόρφωση Χώρων, Προβολή-Προώθηση, Άλλες Δαπάνες, Υπηρεσίες Συμβούλων. Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν μετά την ημερομηνία προδημοσίευσης του προγράμματος.

Στα κριτήρια επιλογής και αξιολόγησης των προτάσεων περιλαμβάνονται η μορφή του επιχειρηματικού σχεδίου (π.χ. Θέσεις εργασίας, ύπαρξη συγκεκριμένης έδρας, προβλεπόμενη κερδοφορία), οι ικανότητες του επιχειρηματία (π.χ. σπουδές, εμπειρία), το προϊόν-διαδικασία (π.χ. καινοτομία, κλάδος, εξοικονόμηση ενέργειας-περιβάλλον), η αγορά δραστηριοποίησης (π.χ. ένταση ανταγωνισμού, προοπτικές εξαγωγών, κ.λπ.).

 

Προηγούμενο άρθρο Επιταχύνονται οι διαδικασίες για το έργο των αποδυτηρίων του Δημ. Σταδίου
Επόμενο άρθρο Αντικαπνιστική εκστρατεία από τη Ν.Α. και της Π.Ε. Καρδίτσας