Ακόμη και τώρα, στο γραφείο του στην αμερικανική υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), έχει σε περίοπτη θέση μία… γκλίτσα. Αλλωστε, το προσωνύμιο «βλάχος» που είχε αποκτήσει κατά την 39χρονη θητεία του στην ΕΛ.ΑΣ, όχι μόνο δεν τον πείραξε ποτέ, αλλά το είχε τιμή του και καμάρι του.
Η «απάντησή» του ερχόταν με τις αποτελεσματικές αστυνομικές επιχειρήσεις σε υποθέσεις ναρκωτικών – και όχι μόνο. Ο Γιάννης Ραχωβίτσας αποτελεί πρόσωπο-κλειδί στην εξάρθρωση του κυκλώματος διακίνησης της μεγάλης ποσότητας ηρωίνης που εντοπίστηκε χθες στην Αθήνα, της μεγαλύτερης που έχει βρεθεί στην Ελλάδα. Ως υπεύθυνος ερευνών της DEA χειρίστηκε τις πληροφορίες, ήρθε σε επικοινωνία με το Λιμενικό, την ΕΛ.ΑΣ και το ΣΔΟΕ και τελικά πρωταγωνίστησε στις χθεσινές συλλήψεις. Δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η μόνη του επιτυχία στην καριέρα του.
Ο Γιάννης Ραχωβίτσας έχει πρωτοστατήσει στην εξάρθρωση τουλάχιστον τριών καρτέλ κοκαΐνης από την Κολομβία, συνέλαβε τον Κώστα Πάσσαρη στη Ρουμανία, οργάνωσε την πολύμηνη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στα Ζωνιανά και ήταν ο εμπνευστής της δημιουργίας της ομάδας ΔΙΑΣ. Σε πολλές επιχειρήσεις μάλιστα συμμετείχε ο ίδιος ως «μυστικός», ενώ σε κάποιες επιστράτευε και τα μέλη της οικογένειάς του για να περάσει απαρατήρητος. Μέσα στην ΕΛ.ΑΣ είχε δημιουργήσει «σχολή» και κάποιοι από τους μαθητές του υπηρετούν ακόμη σε νευραλγικά πόστα. Είχε αποκτήσει όμως και «εχθρούς» που του καταλόγιζαν «αμφιλεγόμενες μεθόδους» για να καταφέρει τον σκοπό του, αλλά και «ξεροκεφαλιά που τον έκανε ανεξέλεγκτο». Κάπως έτσι εξηγούν και τον λόγο για τον οποίο ο Ραχωβίτσας δεν έγινε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.
Η πρόσφατη μεγάλη επιτυχία, αφενός δικαιώνει τους προϊσταμένους του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που τον «τσίμπησαν» αμέσως μετά την αποστράτευσή του το 2011, διαλέγοντάς τον ανάμεσα από περίπου δέκα υποψηφίους που διεκδικούσαν τη συγκεκριμένη θέση. Αφετέρου, αποτελεί μία έμμεση υπόμνηση του κενού που άφησε στην οικογένεια της ΕΛ.ΑΣ η αποστράτευσή του.
Υφος αλά Σέρπικο και θρυλικό μουστάκι
Ο Γιάννης Ραχωβίτσας γεννήθηκε το 1955 στο Φανάρι Καρδίτσας και κατετάγη στην Ελληνική Χωροφυλακή το 1973. Οσοι τον θυμούνται από την πρώτη μέρα που παρουσιάστηκε στην Αθήνα, επισημαίνουν το ύφος του αλά Σέρπικο, αλλά και το θρυλικό πλέον μουστάκι του που ακόμη και σήμερα είναι σήμα-κατατεθέν του. Υπηρέτησε αρχικά στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια μετατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών στην Αθήνα, όπου παρέμεινε για 20 ολόκληρα χρόνια έως το 2006. Αποστρατεύτηκε στις κρίσεις του 2011, αφού είχε γίνει υπαρχηγός.
Εφημ. Έθνος
Μαρία Ψαρά – Λ. Μπιντέλας