Τις απόψεις και τις προτάσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων για το θέμα του κυνηγίου, ζήτησε εγγράφως η αρμόδια Δ/νση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να εκδοθεί η νέα Yπουργική απόφαση για την ρύθμιση της θήρας στην Ελλάδα για την κυνηγετική περίοδο 2014-2015.
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καρδίτσας απέστειλε σχετικό έγγραφο στο οποίο αναφέρει τα εξής:
“Σε απάντηση αλληλογραφίας σχετικά με την έκδοση της ρυθμιστικής περί θήρας 2014 – 2015 προτείνουμε, καταρχήν, η ρυθμιστική της νέας κυνηγετικής περιόδου να έχει τη ίδια χρονική διάρκεια κυνηγίου και τους χρονικούς και ποσοτικούς προσδιορισμούς ανά θηραματικό είδος, ως η περσινή αρχικώς εκδοθείσα απόφαση, με τις εξής διαφοροποιήσεις:
- Η έναρξη της θήρας της ορεινής πέρδικας να γίνει στις 15/9 (με την έναρξη της θήρας λαγού και αγριόχοιρου). Το αίτημα αυτό έχει ως αφετηρία ένα πάγιο αίτημα των κυνηγών, καθώς σήμερα τα επιστημονικά στοιχεία και οι μελέτες των κυνηγετικών οργανώσεων έχουν αποδείξει τον πραγματικό αριθμό των ατόμων ορεινής πέρδικας που ενδημούν στα ελληνικά βουνά και εκλείπουν έτσι ουσιαστικά οι λόγοι που επέβαλαν τα τελευταία χρόνια την μεταγενέστερη έναρξη θήρας για την προστασία του “μικρού αριθμού περδίκων” όπως οι οικολογικές οργανώσεις προσπαθούσαν αυθαίρετα να τεκμηριώσουν.
- Την έναρξη της θήρας του ζαρκαδιού, έστω σε πιλοτική βάση, με μικρή διάρκεια και κάρπωση σε ορισμένους νομούς της χώρας, με δεδομένο την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του είδους αυτού. Στην περιοχή μας (νομός Καρδίτσας) οι συναντήσεις κυνηγών με το συγκεκριμένο είδος είναι πάρα πολλές, τόσο από ομάδες κυνηγών τριχωτών θηραμάτων, όσο και από μεμονωμένους κυνηγούς που κυνηγούν με σκύλους φέρμας! Επίσης το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αναφερθεί και τροχαία ατυχήματα σε επαρχιακούς δρόμους με άτομα του είδους αυτού, γεγονός που υποδηλώνει τη μεγάλη θηραματική επάρκεια του είδους.
- Την κοινή λήξη της θήρας όλων των ειδών των υδροβίων στις 10/2, καθώς αφενός η τμηματική λήξη δεν προσφέρει κάποιο όφελος, μόνο σύγχυση δημιουργεί, αφετέρου οι κλιματικές συνθήκες έχουν σημαντικά διαφοροποιηθεί με μετατόπιση του χειμώνα προς τα πίσω, με αποτέλεσμα οι κυνηγοί υδροβίων να παραμένουν άπραγοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Την άρση της απαγόρευσης των ομοιωμάτων και των φυσικών κραχτών για τα υδρόβια με απώτερο σκοπό την ορθολογικότερη διαχείριση και την οικονομία του θηράματος (λιγότερες και πιο εύστοχες βολές, λιγότερα τραυματισμένα θηράματα) όπως ισχύει και εφαρμόζεται στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.”
Το Δ.Σ