Στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Δημαρχείου αλλά και του Ληξιαρχείου προχωρά ο Δήμος Καρδίτσας, προκειμένου να προστατευθεί αφενός το περιβάλλον αλλά και να εξοικονομούνται ακόμη περισσότεροι πόροι προς όφελος των δημοτών. Ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου με προϋπολογισμό 392.371,58 Ευρώ(με Φ.Π.Α.), θα διεξαχθεί την 1η Ιουλίου ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00 π.μ. στα γραφεία της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καρδίτσας.Το προκηρυσσόμενο έργο θα βαρύνει τις πιστώσεις της πράξης με τίτλο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ» (ΣΑ Ε0618, κωδ. ΠΔΕ 2012ΣΕ06180010), η οποία συγχρηματοδοτείται κατά 100% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας «04 – Ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος της χώρας και ενίσχυση της αειφορίας» του Ε.Π. ‘‘Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα’’. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες.
Περιγραφή έργου
Το έργο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ‘‘ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ’’), αφορά παρεμβάσεις σε δύο υφιστάμενα δημοτικά κτίρια και συγκεκριμένα εφαρμογές και εργασίες με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού τους κελύφους και την ενεργειακή αναβάθμιση των Η/Μ εγκαταστάσεων τους. Συγκεκριμένα προτείνονται οικοδομικές εργασίες προσθήκης συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης – κελύφους, εφαρμογής θερμομόνωσης σε οροφές και αντικατάστασης των κουφωμάτων με νέα. Όσον αφορά στις Η/Μ εγκαταστάσεις προτείνεται αναβάθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης (αντικατάσταση λέβητα – καυστήρα), θερμομόνωση κεντρικών σωληνώσεων και αναβάθμιση του συστήματος κλιματισμού.
Παρεμβάσεις ανά κτίριο – Δημαρχείο Καρδίτσας
Το κτίριο του Δημαρχείου Καρδίτσας βρίσκεται σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Καρδίτσας εμβαδού 634,00 m2 στο Ο.Τ. 308 του σχεδίου πόλης της Καρδίτσας. Συνορεύει επί πλευράς 30,70 mπρος το νότο με την οδό Ιεζεκιήλ, με πλευρά 31,70 mβόρεια με τον πεζόδρομο Αρτεσιανού, και με πλευρά 19,00 mδυτικά σε επαφή με υφιστάμενη πολυώροφη οικοδομή.
Το Δημαρχείο Καρδίτσας είναι ένα 3-όροφο κτίριο (ισόγειο και δύο όροφοι), του οποίου η κατασκευή άρχισε να μελετάται το 1960, ως διώροφο κτίριο (ισόγειο και ένας όροφος) με σκοπό να χρησιμοποιείται ως Πνευματικό και Παραγωγικό Κέντρο, ενώ σχεδόν από την αρχή φιλοξενούσε το Δημαρχείο της Πόλης. Άρχισε να κατασκευάζεται το 1964 με οικοδομική άδεια και επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμων και Κοινοτήτων της Νομαρχίας Καρδίτσας, ενώ το 1976 με οικοδομική άδεια (1834/1976) του Γραφείου Πολεοδομικών Εφαρμογών της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Καρδίτσας, νομιμοποιήθηκε η προσθήκη του 2ου πάνω από το ισόγειο ορόφου. Η τελευταία σημαντική ανακαίνισή του έγινε το 2009 και αφορούσε την αντικατάσταση της στέγης καθώς και την αντικατάσταση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του 2ου ορόφου, ενώ και νωρίτερα (1981, 1990 και 1994) είχαν γίνει τμηματικά κάποιες εργασίες ανακαίνισης. Οι διαφορετικές απαιτήσεις και χρήσεις που κατά καιρούς φιλοξενούνταν στο κτίριο έφεραν κάποιες διαφοροποιήσεις στην εσωτερική διαρρύθμιση.
Το υπό μελέτη κτιριακό συγκρότημα έχει συνολικό εμβαδόν 1.789,50m2 (με εμβαδόν ορόφου 596,50m2) και στεγάζει σήμερα υπηρεσίες του Δήμου. Το ισόγειο (και εξώστης) χρησιμοποιείται ως κινηματοθέατρο. Η είσοδος στο κινηματοθέατρο γίνεται από την οδό Ανδρέα Παπανδρέου, και βοηθητικά από δεύτερη είσοδο επί της Ιεζεκιήλ, ενώ η είσοδος προς τους χώρους του Δημαρχείου γίνεται από είσοδο από τον πεζόδρομο Αρτεσιανού. Το κτίριο διαθέτει σήμερα τους παρακάτω χώρους.
Στον 3ο όροφο υπάρχουν 14 χώροι γραφείων, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου του Δημάρχου και των αντιδημάρχων, τη γραμματεία του Δημάρχου, το γραφείο προσωπικού, το πρωτόκολλο, την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, χώρο αποθήκης αρχείου και server.
Στον 2ο όροφο υπάρχουν 9 χώροι γραφείων που φιλοξενούν υπηρεσίες όπως το λογιστήριο, το τμήμα οικονομικού προγραμματισμού, το χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καρδίτσας και το κυλικείο.
Η πρόσβαση γίνεται από δύο κλιμακοστάσια ένα βασικό και ένα βοηθητικό στην βόρεια ανατολική και βόρεια δυτική γωνία αντίστοιχα, και από ανελκυστήρα.
1. Σύνθετο σύστημα εξωτερικής θερμομόνωση – πλήρες κέλυφος θερμομόνωσης με επίχρισμα και χρωματισμό
Το σύστημα θα τοποθετηθεί στις τρεις εμφανείς πλευρές του κτιρίου και σε όλο το ύψος από το έδαφος ως και το δοκάρι της στέγης. Δεν θα τοποθετηθεί το σύστημα της θερμομόνωσης στην ανατολική πλευρά στο κομμάτι της εισόδου του Κινηματοθέατρου, όπου δεν θα αντικατασταθούν και τα κουφώματα (ύψος από την οριζόντια στάθμη ως την πλάκα οροφής του ισογείου – εξώστη).
Βήμα 1 Προετοιμασία της βάσης
Το υπόστρωμα θα πρέπει να είναι: καθαρό από σκόνη, καθαρό από λάδια – λίπη ,σταθερό & συμπαγές (η επιφάνεια πρέπει να επιτρέπει την καλή πρόσφυση) και επίπεδο (κόψτε & απομακρύνεται όλα τα δομικά υλικά που προεξέχουν).
Αποφυγή διείσδυσης του νερού πίσω από το Σύστημα Εξωτερικής Θερμομόνωσης. Δεν πρέπει να υπάρχει νερό και υγρασία στο υπόστρωμα, πριν και κατά την εφαρμογή του συστήματος. Πρέπει να απομακρύνθουν τις αιτίες που δημιουργούν υγρασία στην τοιχοποιία και να επισκευάσετε τις κατεστραμμένες περιοχές. Επιφάνειες με συνεχή υγρασία οδηγούν στην καταστροφή του σοβά και δημιουργούν μούχλα.
Η εφαρμογή του Συστήματος πρέπει να γίνεται αφού έχουν στεγνώσει εντελώς οι εσωτερικοί σοβάδες. Απαγορεύεται η εφαρμογή του συστήματος κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης και ισχυρών ανέμων. Απαγορεύεται η εφαρμογή του συστήματος σε θερμοκρασίες κάτω από τους +5°C και πάνω από τους +35°C. Πρέπει να αποφεύγεται την εφαρμογή κάτω από απευθείας έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Μπορεί να δημιουργηθούν σκιές από τις σκαλωσιές. Συνίσταται η εφαρμογή λινάτσας πλήρους αδιαφάνειας γύρω από το κτίριο καθ όλη την διάρκεια της εφαρμογής του Συστήματος.
Απαγορεύεται η εφαρμογή του συστήματος επάνω σε μεγάλες ανωμαλίες και μεγάλα κενά. Εφαρμόζουμε μία στρώση σοβά για να εξομαλύνουμε τις επιφάνειες. Ένα σταθερό υπόστρωμα είναι υποχρεωτικό για την εφαρμογή του συστήματος. Δεν πρέπει να υπάρχουν ενεργής ρηγματώσεις στην επιφάνεια εφαρμογής.
Βήμα 2 Οδηγός εκκίνησης
Οι οδηγοί εκκίνησης αλουμινίου τοποθετούνται σε σειρά με διαστήματα των 3mm ανάμεσά τους. Αλφαδιάζονται προσεκτικά προσεκτικά, διαμορφώνεται η εξωτερική γωνία. Και εξασφαλιζεται επικάλυψη 25mm τοποθετούνται αποστάτες σε περίπτωση ανωμαλίας του υποστρώματος
Βήμα 3 Θερμομονωτικές πλάκες
Επικόλληση
Χρησιμοποιείται κονίαμα τσιμεντοειδούς βάσης, με χαλαζιακή άμμο, τροποποιημένο με πολυμερικά πρόσθετα, κατάλληλο για την συγκόλληση θερμομονωτικών πλακών σε συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης κτιρίων, Συμμορφώνεται με το πρότυπο ETAG 004.
Ο τρόπος εφαρμογής του υλικού συγκόλλησης αλλά και το πάχος επίστρωσης εξαρτώνται από τις ανωμαλίες του υποστρώματος.
Για υποστρώματα που δεν είναι επίπεδα η εφαρμογή του υλικού συγκόλλησης γίνεται με τη μέθοδο σημειακής τοποθέτησης, περιμετρικά με λωρίδα πλάτους περίπου 3-5 cm και στο κέντρο της πλάκας με 2 ή 3 σβώλους. Το υλικό συγκόλλησης πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το 40% της συνολικής επιφάνειας της πλάκας. Όταν το υπόστρωμα είναι επίπεδο τότε το υλικό συγκόλλησης μπορεί να εφαρμοστεί με οδοντωτή σπάτουλα 10mm σε όλη την επιφάνεια της πλάκας. Στις πλαϊνές επιφάνειες των μονωτικών πλακών δε εφαρμόζουμε υλικό.
Η τοποθέτηση των μονωτικών πλακών πρέπει να είναι ακριβής και επίπεδη.
Για το λόγω αυτό ομοιομορφία και η επιπεδότητα της επιφάνειας θα πρέπει να ελέγχεται ανά τακτά διαστήματα με ιδιαίτερη προσοχή ιδίως στις γωνίες. Πρέπει να αποφεύγονται μετατοπίσεις στους αρμούς. Εάν υπάρχουν ανωμαλίες των μονωτικών πλακών πρέπει να εξομαλύνονται με κατάλληλο τριβίδι (12άρι γυαλόχαρτο). Στα παράθυρα τοποθετείται ένα λεπτό κομμάτι θερμομονωτικής πλάκας πρόσωπο με το προφίλ ώστε να έχουμε άριστη ένωση, επίπεδη και χωρίς κενά.
Τοποθέτηση
Χρησιμοποιούνται πλάκες πολυστερίνης πάχους 5cm και συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας λ≤0,036W/mk. Η τοποθέτηση των μονωτικών πλακών στις γωνίες της τοιχοποιίας γίνεται με τρόπο όπου επιτυγχάνεται διασταύρωση αρμών. Επικαλύπτονται κατά 4-5mm και κόβονται 24 ώρες μετά.
Πρέπει να αποφεύγονται οι συνδέσεις άκρων στην προέκταση των γωνιών των ανοιγμάτων των προσόψεων (π.χ. παράθυρα), ώστε να προλαμβάνονται τυχόν ρωγμές σε αυτά τα σημεία. Χρησιμοποιήστε ολόκληρες πλάκες στα σημεία αυτά. Δεν επιτρέπεται η εφαρμογή υλικού συγκόλλησης στους αρμούς των μονωτικών πλακών. Εάν υπάρχουν κενά μέχρι 4mm γεμίζονται με αφρό πολυουρεθάνης ελεγχόμενης διόγκωσης. Κενά μεγαλύτερα των 4mm γεμίζονται με καθαρά λεπτά κομμάτια θερμομονωτικής πλάκας. Οι μονωτικές πλάκες πρέπει να τοποθετούνται σε οριζόντιες σειρές σε διάταξη πλέγματος ώστε να αποφεύγονται οι συνεχόμενοι κατακόρυφοι αρμοί.
Βήμα 4 Βύσματα
Η επιλογή του σωστού τύπου και μήκους βύσματος επιλέγεται με βάση το υπόστρωμα, το είδος και το πάχος της θερμομονωτικής πλάκας, το πάχος της κόλας και το πάχος του υφιστάμενου σοβά. Το βύσμα πρέπει να εφαρμοστεί αφού η κόλλα έχει πρώτα στεγνώσει (24-48 ώρες). Ο απαιτούμενος αριθμός των βυσμάτων ανά m2 δεν είναι επίσημα καθορισμένος. Συνίσταται όμως να τοποθετούνται βύσματα πάντοτε και ιδίως κάθε φορά που έχουμε κτίρια πάνω από 8 μέτρα ύψος.
Εφαρμογή
Για την τοποθέτηση των βυσμάτων ανοίγουμε τρύπες μόνο σε σημεία που υπάρχει συγκολλητικό κάτω από τη θερμομονωτική πλάκα. Τα σημεία αυτά εντοπίζονται χτυπώντας την πλάκα με μια μικρή ματσόλα ή ακόμα και με το χέρι. Η διάνοιξη των οπών γίνεται με 8άρι τρυπάνι και χωρίς κρούση για να μην τραυματιστεί η κόλλα.
Το βάθος της οπής πρέπει να είναι 10mm μεγαλύτερο από το βάθος αγκύρωσης του βύσματος. Ακολουθεί προσεκτικός καθαρισμός της οπής και στη συνέχεια τοποθετούνται τα βύσματα ισόπεδα με τη μονωτική πλάκα με τη βοήθεια σφυριού. Για να δημιουργηθεί πατούρα ώστε η κεφαλή του βύσματος να έρθει πρόσωπο με τη θερμομονωτική πλάκα πριν την τοποθέτηση του βύσματος προηγείται φρεζάρισμα με ειδική πλαστική φρέζα. Μετά την τοποθέτηση των βυσμάτων προχωράμε στο στοκάρισμα τους ώστε η επιφάνεια να παραμείνει επίπεδη.
Βήμα 5 Eπίχρισμα βασικής στρώσης
Χρησιμοποιείται κονίαμα τσιμεντοειδούς βάσης, με χαλαζιακή άμμο , τροποποιημένο με πολυμερικά πρόσθετα, κατάλληλο για το σοβάτισμα θερμομονωτικών πλακών για το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης. Συμμορφώνεται με το πρότυπο ETAG 004.
Επιπλέον χρησιμοποιείται αντιαλκαλικό υαλόπλεγμα βάρους 160 g/m2 και άνοιγμα 4,- 4,5mm για την ενίσχυση της βασικής στρώσης, κατάλληλο για το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωση. Συμμορφώνεται με το πρότυπο ETAG 004.
Ενισχύονται τις γωνίες στα παράθυρα και στις πόρτες, αλλά και όλες τις γωνίες και τα ανοίγματα με τη χρήση των πλαστικών γωνιόκρανων πριν την εφαρμογή της βασικής στρώσης. Γύρω από τα παράθυρα και τις πόρτες απαιτείται επιπλέον ενίσχυση με πλέγμα διαστάσεων min 30 x 20 cm. Το πλέγμα εφαρμόζεται διαγώνια. Για τη μετάβαση από κάθετες σε οριζόντιες επιφάνειες, π.χ. παράθυρα, συνιστάται η χρήση του ειδικού γωνιόκρανου με νεροσταλλάκτη.
Εφαρμόζεται το επίχρισμα βασικής στρώσης σε πάχος περίπου 2-3mm με σπάτουλα ή με μηχανή ψεκασμού. Η εφαρμογή γίνεται ομοιόμορφα και σε ολόκληρη την επιφάνεια. Στη συνέχεια εμβαπτίζεται το αλκαλικό υαλόπλεγμα πλάτους 1m στο επίχρισμα όσο ακόμα είναι νωπό και στη συνέχεια εξομαλύνεται. Η κάθε λωρίδα πλέγματος πρέπει να επικαλύπτει την επόμενη κατά 10cm. Εφαρμόστε μια δεύτερη στρώση επιχρίσματος σε πάχος περίπου 1-3mm για να καλύψετε το πλέγμα. Το υαλόπλεγμα δεν πρέπει να φαίνεται μετά το πέρασμα της δεύτερης στρώσης. To συνολικά πάχος της στρώσης του επιχρίσματος είναι περίπου 3-5mm.
Βήμα 6 Τελική επιφάνεια
Αστάρωμα Χρησιμοποιείται αστάρι ακρυλικής βάσης κατάλληλο για την προετοιμασία του υποστρώματος πριν την εφαρμογή οργανικών επιχρισμάτων και χρωμάτων. Κατά τη χρήση χρωματιστών επιχρισμάτων, το αστάρι πρέπει να χρωματίζεται στην απόχρωση της τελικής επιφάνειας. Πριν την εφαρμογή του ασταριού αλλά και του επιχρίσματος της τελικής επιφάνειας, το επίχρισμα της βασικής στρώσης πρέπει να έχει στεγνώσει σε βάθος. Για το πλήρες στέγνωμα απαιτούνται τουλάχιστον 24 ώρες. Σε συνθήκες ψύχους ή/και υγρασίας απαιτούνται τουλάχιστον 72 ώρες.
Τελικό Επίχρισμα
Χρησιμοποιείται έγχρωμο επίχρισμα ακρυλικής βάσης με κοκκομετρία 1,5mm για χρήση ως σοβάς τελικής στρώσης στο σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης.
Για την επιλογή των αποχρώσεων συνίσταται η χρήση πιο φωτεινών επιχρισμάτων (φωτεινότητα > 20). Οι σκούρες αποχρώσεις απορροφούν πιο έντονα την ηλιακή ακτινοβολία με κίνδυνο την εμφάνιση ρωγμών λόγω ανάπτυξης εντονότερων συστολοδιαστολών.
Πριν την εφαρμογή του το επίχρισμα αναδεύεται καλά και ελέγχεται εάν η απόχρωση του είναι η αντίστοιχη με εκείνη της παραγγελίας. Αρχικά απλώνεται στην επιφάνεια και στη συνέχεια απομακρύνεται το υλικό που περισσεύει έτσι ώστε το πάχος της στρώσης να αντιστοιχεί με μέγεθος των κόκκων.
Σημείωση: Σε ψυχρές καιρικές συνθήκες και υψηλή υγρασία, ο χρόνος στεγνώματος επιμηκύνεται ενώ αντίθετα σε υψηλές θερμοκρασίες με χαμηλά επίπεδα υγρασίας ο χρόνο στεγνώματος επιταχύνεται.
Σημαντικά σημεία του συστήματος
Ποδιές παραθύρων
Για τα παράθυρα διατίθενται ποδιές από διάφορα υλικά οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σε νέα κτίρια είτε σε παλιά κτίρια υπό ανακαίνιση. Οι διαστάσεις της ποδιάς πρέπει να επιλεγούν σωστά έτσι ώστε η προεξοχή της ποδιάς να είναι τουλάχιστον 3cm και οι πλευρές της να εφάπτονται ακριβώς με την εσωτερική επιφάνεια του συστήματος. Στα σημεία ένωσης της ποδιάς με το περβάζι του παραθύρου μπορούν χρησιμοποιηθούν ειδικά στεγανοποιητικά προφίλ η να σφραγιστούν με κατάλληλο ελαστομερές υλικό και κορδόνι αρμών.
Στεγάνωση αρμών Στα σημεία όπου το σύστημα έρχεται σε επαφή με άλλα υλικά του κτιρίου (π.χ.κουφώματα, κάσες, μαρμαροποδιές, σωληνώσεις, κλπ) πρέπει να κατασκευάζονται αρμοί στεγάνωσης πλάτους 1,5 έως 2,5cm. Στους αρμούς τοποθετείται πρώτα κορδόνι και στη συνέχεια γεμίζονται με κατάλληλο ελαστομερές-στεγανωτικό υλικό (π.χ. πολυουρεθανική μαστίχη). Η εφαρμογή του ελαστομερούς- στεγανωτικού υλικού πρέπει να γίνεται πάνω στο επίχρισμα βασικής στρώσης πριν την εφαρμογή του τελικού επιχρίσματος. Επίσης αντί για ελαστομερές υλικό μπορεί να επιλεγούν κατάλληλα προφίλ από PVC για λαμπάδες, ποδιές παραθύρων, ενώσεις διαφορετικών υλικών, κλπ. ή ταινίες στεγάνωσης αρμών.
Σημεία επαφής με το έδαφος Κάτω από το επίπεδο του εδάφους το υλικό συγκόλλησης εφαρμόζεται σημειακά στην πλάκα και όχι περιμετρικά, ώστε να αποτρέπεται η συγκέντρωση υγρασίας στην περιοχή επικόλλησης. Το υπόστρωμα κάτω από το επίπεδο του εδάφους αλλά και τουλάχιστον 30cm πάνω από αυτό πρέπει να στεγανοποιηθεί κατάλληλα πριν την εφαρμογή του συστήματος. Η βασική στρώση ενίσχυσης (με το πλέγμα) συνεχίζεται και κάτω από το επίπεδο του εδάφους.
Πριν την εφαρμογή του επιχρίσματος της τελικής επιφάνειας πρέπει να εφαρμόσουμε πάνω στη βασική στρώση στεγανωτικό επαλειφόμενο 2-συστατικών. Η εφαρμογή πρέπει να φτάνει και εδώ σε ύψος τουλάχιστον 30cm πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Πριν την επιχωμάτωση για την επιπλέον προστασία της μόνωσης συνίσταται χρήση αποστραγγιστικής μεμβράνης.
Η εφαρμογή του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης, θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο συνεργείο, το οποίο έχει εκπαιδευτεί από τον κατασκευαστή και γνωρίζει τους κανόνες ορθής εφαρμογής του συστήματος. Την εργασία αυτή συμπληρώνει η εργασία: ορθογωνικές υδρορροές από γαλβανισμένη λαμαρίνα.
2. Αντικατάσταση κουφωμάτων
Τα κουφώματα στο κτίριο του Δημαρχείου είναι αλουμινίου ή σιδερένια, είτε παράθυρα είτε εξωστόθυρες.
Αποξήλωση των κουφωμάτων
Τοποθέτηση κουφωμάτων από αλουμίνιο ανοιγόμενα ανακλινόμενα – υαλοστάσια και υαλοπίνακες
Τα υφιστάμενα κουφώματα θα αντικατασταθούν από κουφώματα από αλουμίνιο στο ίδιο άνοιγμα (εξωτερική διάσταση) σε χρώμα ανάλογο με το υφιστάμενο ώστε να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην όψη, δίφυλλα, με μηχανισμούς, με ή χωρίς σταθερό φεγγίτη, ανοιγόμενα περί κατακόρυφο και με ανάκλιση περί οριζόντιο άξονα, οποιασδήποτε αναλογίας διαστάσεων εξωτερικού πλαισίου, με σκελετό κάσσας (πλαισίου), και με υαλοπίνακες υαλοπίνακες ασφαλείας(LAMINATED), πολλαπλών στοιβάδων, από κρύσταλλα διαφανή (clear float) και µεµβράνη πολυβινυλίου ή άλλου υλικού, οποποιωνδήποτε διαστάσεων, πλήρως τοποθετηµένοι µε ελαστικά περεµβύσµατα από EPDM ή συναφελη και σιλικόνη, πάχους 4mm έκαστος και διάκενου 4mm χαμηλής εκπομπής διπλούς από υλικό low-e clear. Κατά την απομάκρυνση των κουφωμάτων θα αντικατασταθούν όποιες από τις μαρμάρινες ποδιές καταστραφούν.
3. Αντικατάσταση θυρών
Θα αντικατασταθούν οι πόρτες εισόδου από σίδερο ή αλουμίνιο με ανάλογες εισόδους από αλουμίνιο στο ίδιο άνοιγμα και τις ίδιες εξωτερικές διαστάσεις. Η κατασκευή θα είναι τέτοια ώστε να ομοιάζει με την υφιστάμενη κατάσταση σαν σχέδιο και σαν χρώμα. Η κατασκευή θα είναι ενισχυμένη με ατσάλινο οπλισμό ώστε να αποφεύγονται οι θερμικές παραμορφώσεις. Η νέα πόρτα θα είναι ανθεκτική στη διάβρωση και την υγρασία με πιστοποιημένη αντιδιαρρηκτική προστασία (κατηγορίας αντίστασης 3 DIN V ENV 1627), με δυνατότητα εφαρμογής διάφορων τύπων και συνδυασμών κλειδαριών ανάλογα με το κατασκευαστικό σχέδιο. Θα ληφθεί μέριμνα για πυραντοχή και πυρασφάλεια με άνοιγμα προς τα έξω και μπάρες πανικού, όπως και για ηχομόνωση. Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας θα έχει και δυνατότητα αυτόματου ανοίγματος- κλεισίματος με ηλεκτρική κλειδαριά. Η εξωτερική επιφάνεια – επένδυση πρέπει να είναι ανθεκτική στη βροχή και η απόχρωση της να μην αλλοιώνεται από την απευθείας έκθεση στον ήλιο. Στεγανότητα από αέρα/βροχοπτώσεις: μέχρι την κατηγορία καταπόνησης A (RAL-GZ 996)
- Θερμομόνωση στεγών με πλάκες ή ρολλά ορυκτοβάμβακα με φύλλο αλουμινίου
Στην πλάκα οροφής του 2ου ορόφου θα τοποθετηθεί ορυκτοβάμβακας πάχους 7 cm σε ρολλά ή πλάκες με φύλλο αλουμινίου. Το υλικό πρέπει να έχει δυνατότητα εφαρμογής σε κοίλες, κάθετες και ανεστραμμένες επιφάνειες να σχηματίζει ενιαία μονολιθική επιφάνεια χωρίς αρμούς, ενώσεις & θερμογέφυρες.
5. Σύστημα θέρμανσης με χυτοσίδηρο λέβητα νερού θερμαντικής ισχύος 180.000 Kcal/h και καυστήρα αντίστοιχης θερμικής ισχύος
Το υφιστάμενο σύστημα κεντρικής θέρμανσης (λέβητας – καυστήρας πετρελαίου) στο υπόγειο του Δημαρχείου θα αντικατασταθεί με σύστημα θέρμανσης με χυτοσίδηρο λέβητα νερού με καυστήρα, τύπου εστίας, αντίστοιχης θερμαντικής ισχύος 180.000 kcal/h.
Ο χυτοσίδηρος (μαντεμένιος) λέβητας πετρελαίου / αερίου θερμικής ισχύος 180.000 kcal/h (209 kW) σύμφωνα με το DIN ΕΝ 303, αποτελείται από 9 έως 11 στοιχεία και θα λειτουργεί στην περιοχή από τουλάχιστον 75% της ονομαστικής θερμικής ισχύος έως την ονομαστική θερμική ισχύ των 209 kW.
Ο χυτοσίδηρος λέβητας έχει πιστοποιημένο βαθμό απόδοσης τουλάχιστον 94%, ισχυρή μόνωση άνω των 80 mm για τον περιορισμό των θερμικών απωλειών του και διαθέτει διαδρομές καυσαερίων που αποτρέπουν τη δημιουργία υγροποιήσεων των καυσαερίων στο εσωτερικό (φλογοθάλαμο) του λέβητα.
Ο λέβητας είναι εύκολος στον καθαρισμό από την μπροστινή πόρτα με αμφίπλευρο άνοιγμα. Ο λέβητας παραδίδεται λυμένος και συναρμολογείται στο χώρο του λεβητοστασίου
Η πίεση λειτουργίας του λέβητα είναι 4 bar, η μέγιστη επιτρεπόμενη πίεση λειτουργίας είναι 6 barκαι η μέγιστη επιτρεπόμενη θερμοκρασία προσαγωγής από 100οC έως 120οC.
Ο χυτοσίδηρος λέβητας είναι κατάλληλος για καυστήρες πετρελαίου και αερίου σύμφωνα με το EN 267 DIN και το EN 676 DIN ή με πιστοποίηση CE.
O διβάθμιος καυστήρας πετρελαίου έχει 2 επίπεδα λειτουργίας, με θερμική ισχύ:
- 1ο επίπεδο (στάδιο) λειτουργίας από τουλάχιστον 95 kW έως τουλάχιστον 142 kW.
- 2ο επίπεδο (στάδιο) λειτουργίας από τουλάχιστον 142 kW έως τουλάχιστον την ονομαστική ισχύ 209 kW του λέβητα ή και παραπάνω.
Το εύρος κατανάλωσης πετρελαίου του διβάθμιου καυστήρα κυμαίνεται από τουλάχιστον 8 kg/h έως τουλάχιστον 12 kg/h και από 12 kg/h έως τουλάχιστον 18 kg/h ή και παραπάνω ανά επίπεδο (στάδιο λειτουργίας). Αντίστοιχα.
Η πίεση λειτουργίας του καυστήρα πετρελαίου είναι από 8 έως 15 bar και η ηλεκτρική κατανάλωσή του δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,5 kW.
Ο καυστήρας διαθέτει κλαπέ αέρος και αυτόματο υδραυλικό ντάμπερ του αέρα για πρόσθετη οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου, φωτοκύτταρο για έλεγχο της φλόγας, ηλεκτρονική συσκευή εντολών και ελέγχου της φλόγας με μπουτόν απεμπλοκής (reset) και ακροφύσιο,-α (μπεκ) ελαφρού ακαθάρτου πετρελαίου.
Ο καυστήρας διαθέτει φυγοκεντρικό ανεμιστήρα με πτερύγια ανεστραμμένα προς τα εμπρός, μεταλλικό κάλυμμα με ηχοαπορροφητική επένδυση εσωτερικά και μονοφασικό ασύγχρονο ηλεκτρικό κινητήρα 230 V, 50 Hz με βαθμό ηλεκτρικής προστασίας ΙΡ 40.
Ο καυστήρας πετρελαίου είναι σύμφωνος με την πιστοποίηση ΕΝ 267 και τις οδηγίες ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας 89/336/EEC, χαμηλής τάσης 73/23/EEC, μηχανών 89/392/EEC και απόδοσης 92/42/EEC.
Πριν την εγκατάσταση του νέου συστήματος θέρμανσης λέβητα – καυστήρα, θα προηγηθεί η αποξήλωση του υφιστάμενου λέβητα και καυστήρα και η απομάκρυνση των υλικών τους εκτός λεβητοστασίου. Μετά τη συναρμολόγηση του χυτοσίδηρου λέβητα στον τόπο του έργου και την τοποθέτηση του καυστήρα επί του στομίου του λέβητα, ακολουθεί η σύνδεση στο υδραυλικό και ηλεκτρικό δίκτυο, με τη δεξαμενή πετρελαίου και τις σωληνώσεις (καμινάδα) απαγωγής των καυσαερίων.
Στη συνέχεια έμπειρο και πιστοποιημένο τεχνικό προσωπικό αναλαμβάνει τη δοκιμή και θέση σε πλήρη και κανονική λειτουργία του συστήματος θέρμανσης λέβητα – καυστήρα, τη ρύθμιση της καύσης (μέτρηση βαθμού απόδοσης, δείκτη αιθάλης, περιεκτικότητα σε CO2, CO, NOΧ, θερμοκρασία καυσαερίων κ.λπ.), ώστε οι τιμές τους να κυμαίνονται εντός των επιτρεπόμενων ορίων και των προδιαγραφών του εγκατεστημένου συστήματος λέβητα – καυστήρα.
Το σύστημα χυτοσίδηρου λέβητα – καυστήρα πετρελαίου συνοδεύεται από όλες τις εγγυήσεις (καλής λειτουργίας, αντικατάστασης, αστοχίας υλικών κ.λπ.) του αντίστοιχων κατασκευαστικών οίκων, οι οποίες είναι σε έντυπη μορφή και είναι νομίμως υπογεγραμμένες και σφραγισμένες.
6. Θερμομόνωση κεντρικών σωληνώσεων
Θερμομόνωση των κεντρικών σωληνώσεων μεταφοράς ζεστού νερού σε όλο το μήκος τους από τον λέβητα ως τον συλλέκτη, με εύκαμπτο υλικό μόνωσης σωληνώσεων, με θερμική αγωγιμότητα λ<0,033 W/(m·K), αντίσταση στην διάχυση των υδρατμών μ τουλάχιστον 10.000 και κατηγορία πυραντοχής (Εurocalss) Β.
7. Αναβάθμιση του συστήματος κλιματισμού
Όπως αυτή περιγράφεται στην αντίστοιχη «Μελέτη κεντρικού κλιματισμού»
Παρεμβάσεις ανά κτίριο – Ληξιαρχείο Καρδίτσας
Το κτίριο είναι ισόγειο με συνολικό εμβαδό 225 m2, ύψος εσωτερικής οροφής περίπου 4,30 mκαι στεγάζει σήμερα υπηρεσίες του Ληξιαρχείου του Δήμου Καρδίτσας. Κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και έχει φιλοξενήσει παλαιότερα το Δημαρχείο και το Δημοτικό Ωδείο. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του πάρκου του Παυσιλύπου στη γωνία των οδών Ιεζεκιήλ και Λάμπρου Σακελλαρίου από όπου και η είσοδος.
Το κτίριο διαθέτει σήμερα τους παρακάτω χώρους.
- 5Γραφεία με (13) θέσεις εργασίας
- Αρχείο
- Διάδρομο κεντρικό
- 2 χώρους WC
- Κουζίνα
- Λεβητοστάσιο
1. Σύνθετο σύστημα εξωτερικής θερμομόνωση – πλήρες κέλυφος θερμομόνωσης με επίχρισμα και χρωματισμό, όπως περιγράφηκε παραπάνω
2. Αντικατάσταση των κουφωμάτων
Τα κουφώματα στο κτίριο του Ληξιαρχείου είναι ξύλινα παράθυρα και εξωστόθυρες
Τοποθέτηση κουφωμάτων από αλουμίνιο ανοιγόμενα ανακλινόμενα – υαλοστάσια και υαλοπίνακες
Τα υφιστάμενα ξύλινα κουφώματα θα αντικατασταθούν από κουφώματα από αλουμίνιο στο ίδιο άνοιγμα (εξωτερική διάσταση) σε χρώμα ανάλογο με το υφιστάμενο ώστε να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην όψη, δίφυλλα, με μηχανισμούς, με ή χωρίς σταθερό φεγγίτη, ανοιγόμενα περί κατακόρυφο και με ανάκλιση περί οριζόντιο άξονα, οποιασδήποτε αναλογίας διαστάσεων εξωτερικού πλαισίου, με σκελετό κάσσας (πλαισίου), και με υαλοπίνακες υαλοπίνακες ασφαλείας(LAMINATED), πολλαπλών στοιβάδων, από κρύσταλλα διαφανή (clear float) και µεµβράνη πολυβινυλίου ή άλλου υλικού, οποποιωνδήποτε διαστάσεων, πλήρως τοποθετηµένοι µε ελαστικά περεµβύσµατα από EPDM ή συναφελη και σιλικόνη, πάχους 4mm έκαστος και διάκενου 4mm χαμηλής εκπομπής διπλούς από υλικό low-e clear. Κατά την απομάκρυνση των κουφωμάτων θα αντικατασταθούν όποιες από τις μαρμάρινες ποδιές καταστραφούν.
Αντικατάσταση θυρών
Θα αντικατασταθούν οι πόρτες εισόδου από σίδερο ή αλουμίνιο με ανάλογες εισόδους από αλουμίνιο στο ίδιο άνοιγμα και τις ίδιες εξωτερικές διαστάσεις. Η κατασκευή θα είναι τέτοια ώστε να ομοιάζει με την υφιστάμενη κατάσταση σαν σχέδιο και σαν χρώμα. Η κατασκευή θα είναι ενισχυμένη με ατσάλινο οπλισμό ώστε να αποφεύγονται οι θερμικές παραμορφώσεις. Η νέα πόρτα θα είναι ανθεκτική στη διάβρωση και την υγρασία με πιστοποιημένη αντιδιαρρηκτική προστασία (κατηγορίας αντίστασης 3 DIN V ENV 1627), με δυνατότητα εφαρμογής διάφορων τύπων και συνδυασμών κλειδαριών ανάλογα με το κατασκευαστικό σχέδιο. Θα ληφθεί μέριμνα για πυραντοχή και πυρασφάλεια με άνοιγμα προς τα έξω και μπάρες πανικού, όπως και για ηχομόνωση. Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας θα έχει και δυνατότητα αυτόματου ανοίγματος- κλεισίματος με ηλεκτρική κλειδαριά. Η εξωτερική επιφάνεια – επένδυση πρέπει να είναι ανθεκτική στη βροχή και η απόχρωση της να μην αλλοιώνεται από την απευθείας έκθεση στον ήλιο. Στεγανότητα από αέρα/βροχοπτώσεις: μέχρι την κατηγορία καταπόνησης A (RAL-GZ 996)
3. θερμομόνωση οροφής με κατασκευή ψευδοροφής αφανούς ανισόπεδου μεταλλικού σκελετού επενδυμένου με γυψοσανίδα
Κάτω από τη στέγη του κτιρίου υπάρχει ταβάνωμα – καλαμωτή, η οποία δεν αντικαταστάθηκε κατά τις εργασίες αντικατάστασης της στέγης, στερεωμένη στα καδρόνια και τα δοκάρια του σκελετού της στέγης. Λόγω της παλαιότητας και του μεγάλου ανοίγματος – πλάτους των αιθουσών, η επένδυση της ψευδοροφής έχει παρουσιάσει κάμψη. Συνεπώς προτείνεται η τοποθέτηση νέας ψευδοροφής με θερμομόνωση πάνω σε σκελετό χωρίς την καθαίρεση της παλαιάς.
Ο βασικός σκελετός ανάρτησης αποτελείται από οριζόντιες γαλβανισμένες χαλύβδινες διατομές (κύριοι οδηγοί). Οι κύριοι οδηγοί κατανέμονται και αλφαδιάζονται σε αξονικές αποστάσεις από 500 mmέως 1200 mm για αντίστοιχες αποστάσεις στηρίξεων από 900 mm έως 1200 mm από την φέρουσα οροφή με ταχείες αναρτήσεις και γαλβανισμένες ντίζες Φ4 mm ελάχιστου ύψους ανάρτησης 110 mm και κατηγορίας ανάρτησης φορτίου 0,25 KN. Οι ντίζες στερεώνονται από την φέρουσα οροφή με κατάλληλα βύσματα ανάλογα με το υλικό της φέρουσας οροφής. Φέροντας σκελετός (κάτω) από διατομές (δευτερεύοντες οδηγοί) όμοιες με αυτές που περιγράφονται στην πρώτη παράγραφο συνδεδεμένες με συνδετήρες κάθετα προς τους κύριους οδηγούς σε αξονικές αποστάσεις των 500 mm. Η σύνδεση σε τοίχο γίνεται με περιμετρικό προφίλ σε περίπτωση πυραντοχής ή σαν οδηγός κατασκευής. Η στερέωση του περιμετρικού γίνεται στον τοίχο με τα κατάλληλα για τον τοίχο μέσα στερέωσης και μέγιστη απόσταση στερέωσης 600 mm.
Η τοποθέτηση του μονωτικού υλικού – ορυκτοβάμβακα (λ=0,037 W/mk) πάχους 100 mm, επί του μεταλλικού σκελετού, καλύπτει όλη την επιφάνεια της οροφής προς επένδυση.
Επίστρωση γυψοσανίδας γίνεται με επένδυση του μεταλλικού σκελετού με μονή στρώση γυψοσανίδων, πάχους 12,5 mm, κατά ΕΝ520, τοποθετημένες κάθετα στους δευτερεύοντες οδηγούς. Οι κατά πλάτος αρμοί μετατίθενται κατά 500 mm πάνω στους δευτερεύοντες οδηγούς. Η στερέωση των γυψοσανίδων αρχίζει από την μέση ή από τα άκρα για να αποφύγουμε τραυματισμούς της γυψοσανίδας. Οι γυψοσανίδες πιέζονται προς τον μεταλλικό σκελετό κατά το βίδωμα με αυτοπροωθούμενες βίδες σε αποστάσεις των 170 mm. Στις συνδέσεις με άλλα δομικά στοιχεία, όπως επιχρισμένες τοιχοποιίες, χρησιμοποιείται αυτοκόλλητη διαχωριστική ταινία.
Οι αρμοί συστολοδιαστολής του φέροντος οργανισμού μεταφέρονται και στις οροφές γυψοσανίδων. Επίσης απαιτούνται αρμοί συστολής διαστολής ανά 15 τρέχοντα μέτρα οροφής.
Για συνήθεις απαιτήσεις επιπεδότητας η αρμολόγηση περιλαμβάνει στοκάρισμα των αρμών σε δύο στρώσεις με ή χωρίς χρήση ταινίας ανάλογα με τον τύπο των διαμορφωμένων άκρων όπως περιγράφονται παρακάτω, στοκάρισμα των βιδών, απόξεση του στόκου που προεξέχει και λείανση μέχρι την επίτευξη λείου περάσματος. Σημάδια από την επεξεργασία δεν πρέπει να φαίνονται. Η αρμολόγηση των διαμορφωμένων άκρων της γυψοσανίδας γίνεται με δύο στρώσεις υλικού αρμολόγησης. Τα κομμένα άκρα κόβονται, ρασπάρονται και πλανίζονται υπό γωνία κατά τα δύο τρίτα του πάχους της γυψοσανίδας πριν το στοκάρισμα. Η αρμολόγηση των γυψοσανίδων πρέπει να γίνεται όταν δεν αναμένονται αλλαγές των διαστάσεων της γυψοσανίδας λόγω μεταβολών θερμοκρασίας ή υγρασίας. Η αρμολόγηση δεν πρέπει να γίνεται σε περιβάλλον θερμοκρασίας κάτω των 10C. Πριν το βάψιμο η επιφάνεια των γυψοσανίδων πρέπει να ασταρώνεται με το υδατοδιαλυτό αστάρι για εξομοίωση της απορροφητικότητας της επιφάνειας. Έπειτα η οροφή θα βαφεί.
- Αποξήλωση του παλαιού συστήματος θέρμανσης και αντικατάσταση με επίτοιχο λέβητα φυσικού αερίου συμπύκνωσης θερμαντικής ισχύος 45 kW
Ο επίτοιχος λέβητας συμπύκνωσης φυσικού αερίου ονομαστικής θερμικής ισχύος 45 kW (38.720 kcal/h) για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης, λειτουργεί στην περιοχή θερμικής απόδοσης από τουλάχιστον 8,9 kW έως τουλάχιστον 43 kW (50/30OC).
Ο λέβητας φυσικού αερίου με κλειστό θάλαμο καύσης και με εναλλάκτη θέρμανσης από κράμα αλουμινίου – πυριτίου έχει τη δυνατότητα ελέγχου δύο ξεχωριστών κυκλωμάτων (ηλεκτροβάνας και τρίοδης), παραγωγής ζεστού νερού χρήσης σε σύνδεση με ξεχωριστό boiler και περιλαμβάνει καμινάδα.
Ο λέβητας φυσικού αερίου διαθέτει ηλεκτρονικό έλεγχο έναυσης και λειτουργίας, ψηφιακή οθόνη ενδείξεων, κυκλοφορητή inverter, ρύθμιση του απόδοσης από τουλάχιστον 20% έως 100%, έλεγχο λειτουργίας μέσω αισθητήρα εξωτερικής θερμοκρασίας και με πιστοποιημένο βαθμός απόδοσης άνω του 95%.
Το εύρος κατανάλωσης φυσικού αερίου κυμαίνεται από 0,9 έως 4,4 m3/h, η μέγιστη πίεση λειτουργίας είναι 4 bar και η μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας 90ΟC. Οι εκπομπές NOx δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 40 mg/kWh, η ηλεκτρική κατανάλωση του λέβητα δεν θα υπερβαίνει τα 200 W και το βάρος του δεν θα υπερβαίνει τα 90 kg.
Πριν την εγκατάσταση του επίτοιχου λέβητα φυσικού αερίου, θα προηγηθεί η αποξήλωση του υφιστάμενου συστήματος Κ.Θ. (λέβητας, καυστήρας, κυκλοφορητής, δοχείο διαστολής, σωληνώσεις, δεξαμενή πετρελαίου κ.λπ.) και η απομάκρυνση των υλικών εκτός λεβητοστασίου και κτιρίου.
Μετά την εγκατάσταση του επίτοιχου λέβητα φυσικού αερίου πλήρους με τα εξαρτήματά του, και τα απαιτούμενα υλικά και μικροϋλικά, δηλαδή λέβητας, εξαρτήματα, υλικά και μικροϋλικά επί τόπου στον τόπο του έργου, ακολουθεί η σύνδεση στο υδραυλικό, ηλεκτρικό δίκτυο και στο δίκτυο φυσικού αερίου (μέχρι του σημείου του μετρητή Φ.Α.), μετά των επεμβάσεων στα δομικά στοιχεία του κτιρίου για διέλευση των αγωγών απομάκρυνσης συμπυκνωμάτων και των ομοαξονικών αγωγών απομάκρυνσης καπναερίων και προσαγωγής φρέσκου αέρα.
Στη συνέχεια εξειδικευμένο και πιστοποιημένο τεχνικό συνεργείο αναλαμβάνει τη δοκιμή και θέση σε πλήρη και κανονική λειτουργία του λέβητα Φ.Α. σύμφωνα με το ΦΕΚ Νο.976/28-03-2012 «Τεχνικός Κανονισμός Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου με πίεση λειτουργίας έως και 500mbar» και τις τεχνικές προδιαγραφές του κατασκευαστή.
O επίτοιχος λέβητας φυσικού αερίου συνοδεύεται από όλες τις εγγυήσεις (καλής λειτουργίας, αντικατάστασης, αστοχίας υλικών κ.λπ.) του αντίστοιχου κατασκευαστικού οίκου, οι οποίες είναι σε έντυπη μορφή και είναι νομίμως υπογεγραμμένες και σφραγισμένες.
5. Αναβάθμιση του συστήματος κλιματισμού
Όπως αυτή περιγράφεται στην αντίστοιχη «Μελέτη κεντρικού κλιματισμού»