Σε Δελφούς και Αράχοβα το ΣΔΕ Καρδίτσας και Σοφάδων


Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας και το Παράρτημα Σοφάδων, πραγματοποίησαν την Παρασκευή 30-5-2014 εκπαιδευτική επίσκεψη εκτός έδρας στον  αρχαιολογικό χώρο των Δελφών (και την Αράχοβα).

 

Φθάσαμε στους Δελφούς στις 11:30. Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες, βρίσκεται το πανελλήνιο ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της γης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, και για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού. Η ιστορία των Δελφών χάνεται στην προϊστορία και στους μύθους των αρχαίων Ελλήνων.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών περιλαμβάνει δύο τεμένη, ένα αφιερωμένο στον Απόλλωνα και ένα στην Αθηνά, καθώς και άλλου είδους εγκαταστάσεις, κυρίως αθλητικές. Όσοι έρχονταν από την Αθήνα συναντούσαν πρώτα το ιερό της Αθηνάς Προναίας, δηλαδή της Αθηνάς που βρισκόταν πριν από το ναό του Απόλλωνα. Εδώ σώζεται η περίφημη θόλος, το κυκλικό κτήριο και ερείπια των τριών ναών της θεάς. Επόμενος σταθμός ήταν η Κασταλία, η ιερή κρήνη των Δελφών. Με το νερό της οι επισκέπτες ξεδιψούσαν από την μακριά πορεία τους και ταυτόχρονα εξαγνίζονταν πριν μπουν στο μαντείο. Το κεντρικό και πιο σπουδαίο σημείο του χώρου είναι το ιερό του Απόλλωνα. Από το σημείο αυτό οι επισκέπτες ακολουθούσαν την ιερά οδό, που οδηγούσε στο ναό του Απόλλωνα με το περίφημο άδυτο, όπου έδινε τους χρησμούς της η Πυθία. Στο κέντρο του ιερού, επάνω στο μεγάλο πλάτωμα, που σχημάτιζε ο μεγάλος αναλημματικός πολυγωνικός τοίχος, δέσποζε ο μεγαλοπρεπής ναός του Απόλλωνα. Ψηλότερα από το ναό, προς τα βορειοδυτικά, βρίσκεται το θέατρο, όπου τελούνταν οι δραματικοί και μουσικοί αγώνες των Πυθίων, ενώ ακόμη ψηλότερα, έξω από τον περίβολο του ιερού, βρισκόταν το στάδιο, που φιλοξενούσε τους αθλητικούς αγώνες. Τα Πύθια, ήταν οι δεύτεροι σε σημασία πανελλήνιοι αγώνες μετά τους Ολυμπιακούς, που τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, από τα πιο σημαντικά στην Ελλάδα, παρουσιάζει την ιστορία του φημισμένου δελφικού ιερού και του πιο ξακουστού μαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του περιλαμβάνουν κυρίως αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα και έργα μικροτεχνίας, αφιερώματα των πιστών στο ιερό, τα οποία ανακλούν τη θρησκευτικο-πολιτική και καλλιτεχνική δραστηριότητά του σε όλη την ιστορική του πορεία, από την ίδρυση του απολλώνειου τεμένους τον 8ο αι. π.Χ. έως την παρακμή του στα χρόνια της ύστερης αρχαιότητας.

Αναχωρήσαμε από τους Δελφούς στις 15:00. Κατευθυνθήκαμε για φαγητό στην Αράχοβα. Μετά την Αράχοβα, κάναμε στάση στην Ιτέα και στις 18:30 πήραμε το δρόμο της επιστροφής για την Καρδίτσα.

 

Συνοδοί ήταν οι εκπαιδευτικοί Πίτσαβος Χρήστος, Γιωτοπούλου Αντιγόνη, Γιωτοπούλου Χαρούλα και ο υπεύθυνος του παραρτήματος Σοφάδων Αντωνόπουλος Αλέξανδρος.

Θεωρούμε ότι ο εκπαιδευτικός στόχος της επίσκεψης εξυπηρετήθηκε απόλυτα από το χώρο, από την πληθώρα των τοπίων που απολαύσαμε καθώς και από την προσοχή και το ενδιαφέρον των εκπαιδευομένων.

Ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία και ο εκπαιδευτικός στόχος της επίσκεψης εξυπηρετήθηκε απόλυτα καθώς τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας έχουν ως βασικό μοχλό τη βιωματική μάθηση. Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι όλες οι εκπαιδευτικές επισκέψεις κάθε σχολική χρονιά γίνονται χωρίς καμιά οικονομική συμμετοχή των μαθητών μας.

 

 

Σουφλάκος Βασίλειος

Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες

Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Η «αξιολόγηση» και οι «αξιολογητές» αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο
Επόμενο άρθρο Η ανοδική αγωνιστική πορεία της ΑΚΑΚ και του ΑΣΚ Ολυμπιακός συνεχίζεται!!!