Ερώτηση κατέθεσε προς τους συναρμόδιους Υπουργούς ο Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κώστας Τσιάρας, με την οποία ζητά την αύξηση των εισοδηματικών ορίων για τους δικαιούχους του προγράμματος διανομής δωρεάν τροφίμων της Ε.Ε., ώστε να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότερες πολύτεκνες οικογένειες, που τώρα μένουν εκτός.
Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:
«ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, κον Ι. ΜΙΧΕΛΑΚΗ,
2. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, κον ΑΘ. ΤΣΑΥΤΑΡΗ, και
3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, κον. Ι. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ.
ΘΕΜΑ: «Αποκλεισμός της πλειοψηφίας των Πολυτέκνων από το Πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους, που εφαρμόζεται από την Ε.Ε.».
Θλίψη και προβληματισμό προκαλεί σε χιλιάδες πολύτεκνες οικογένειες ο αποκλεισμό τους από το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων, που και φέτος, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιείται μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους. Μάλιστα με παρέμβαση του Ευρωκοινοβουλίου, ο προϋπολογισμός του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους για την περίοδο 2014-2020 θα διατηρηθεί στα 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή στο ποσό που ήταν διαθέσιμο κατά την περίοδο 2007-2013. Ταυτόχρονα, και κατόπιν σχετικού αιτήματος του ευρωκοινοβουλίου, το κείμενο ορίζει το ποσοστό χρηματοδότησης από την Ε.Ε. στο 85% των επιλέξιμων δαπανών, ενώ το υπόλοιπο 15% θα καταβάλλεται από τα κράτη μέλη. Επιπλέον στην περίπτωση των χωρών, που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, το ποσοστό συγχρηματοδότησης της Ε.Ε. θα φτάνει το 95%. Πρόκειται επομένως για μια εγγυημένη και σίγουρη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κυρίως κονδύλια, η οποία ανακουφίζει και προσφέρει μεγάλη αρωγή σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι πολύτεκνοι.
Ωστόσο στην Ελλάδα της οικονομικής ύφεσης, ο προσδιορισμός ιδιαιτέρα χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων αποκλείει χιλιάδες πολύτεκνες οικογένειες από το συγκεκριμένο ευεργέτημα. Με την υπ’ αριθμ. 279/23460/22-2-2013 απόφασή τους (ΦΕΚ 414β), οι υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μείωσαν κατά 50% το κριτήριο του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος. Δηλαδή, για να δικαιούται μία πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα της δωρεάν διανομής των τροφίμων, έπρεπε να έχει ετήσιο εισόδημα 20.160 ευρώ (κάτω και από το όριο της φτώχειας ακόμη). Χαρακτηριστικό του πόσο επλήγησαν οι πολύτεκνες οικογένειες από την παραπάνω απόφαση, αποτελεί και το γεγονός ότι στο σωματείο των πολυτέκνων της Αθήνας, ενώ οι δικαιούχοι ανήρχοντο σε 5.346 οικογένειες το 2012, με τη νέα απόφαση δικαιούνται μόνον 1.361 οικογένειες, δηλαδή μείωση κατά 74,5%.
Στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην οποία βρέθηκε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια, η απαραίτητη και άμεση λήψη οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων, με περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και αύξηση της φορολογίας, έπληξε ιδιαιτέρα την πολύτεκνη οικογένεια. Ωστόσο κάποια μέτρα κοινωνικής πρόνοιας, όπως η δωρεάν διανομή τροφίμων, αντιστάθμιζε σε κάποιο βαθμό τις οποίες απώλειες. Θα περίμενε κανείς, πως τώρα που η χώρα σταθεροποιείται και που ελάχιστα χρήματα περισσεύουν, ώστε, και κατά δήλωση του Πρωθυπουργού, να διοχετευτούν προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες για την ανακούφισή τους, η διατήρηση των όρων και των προϋποθέσεων τέτοιων μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, στα προηγούμενα όρια θα ήταν αυτονόητη. Θα εξασφάλιζε με τον τρόπο αυτό την συμμετοχή περισσοτέρων συμπολιτών μας και θα αποτελούσε αποτελεσματικό μέτρο ουσίας, ώστε να μπορούμε να απευθυνθούμε στην κοινωνία και να αρθρώσουμε λόγο αξιόπιστο και ελπιδοφόρο, πως κάτι νέο, πιο στερεό και ρεαλιστικό, διαμορφώνεται στην Πατρίδα.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:
Εάν υπάρχει η δυνατότητα να επανεξεταστεί ο προσδιορισμός των εισοδηματικών κριτηρίων για την συμμετοχή των πολυτέκνων στο πρόγραμμα διανομής τροφίμων, ώστε να επιτευχτεί η αύξηση των δικαιούχων;»