Τα προβλήματα του κλάδου επί τάπητος στη Γ.Σ. των Εμπόρων


Η οικονομική κρίση, το παραεμπόριο, τα κινέζικα καταστήματα, η φορολογία, το ασφαλιστικό και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας. Η Γ.Σ. πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Καρδίτσας με τη συμμετοχή αρκετών εμπόρων της Καρδίτσας. Ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Ζησόπουλος στη σύντομη ομιλία του ανέφερε:

Ο κ. Ζησόπουλος

«Η σημερινή Γενική Συνέλευση διεξάγεται σε μια συγκυρία που τη χαρακτηρίζει η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση που συνεπάγεται επιπλέον προβλήματα στον κλάδο μας. Το νέο Δ.Σ. στο χρόνο που διέρρευσε αγωνίστηκε για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του κλάδου. Όπως είναι γνωστό σε όλους σας, εκπροσωπούμαστε για δεύτερη συνεχόμενη θητεία στη Διοίκηση της ΕΣΕΕ. Η εκπροσώπηση αυτή δεν είναι απλώς τυπική ή τιμητική. Είναι εξόχως ουσιαστική. Κι αυτό διότι τα αιτήματα του κλάδου μας μεταφέρονται στην ΕΣΕΕ με δυνατή φωνή. Η συμμετοχή μας στη διαμόρφωση των προτάσεων για την επίλυσή τους είναι καθοριστική. Πέραν τούτου, η συμμετοχή μας στο Δ.Σ. της ΕΣΕΕ έχει κι άλλα οφέλη. Πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε πανελλαδικό επίπεδο γίνονται άμεσα γνωστές σε εμάς κι έτσι έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε πολλές δράσεις επ’ ωφελεία των μελών μας. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι ήδη έχει εγκριθεί η υλοποίηση του προγράμματος ΕΡΜΕΙΟΝ ΙΙ, που κατά την πρώτη εφαρμογή του έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής και ενθουσιασμού από τα μέλη μας, και όχι μόνο. Όπως και παλαιότερα, έτσι και τώρα, για να στεφθεί  με επιτυχία θα πρέπει ο εμπορικός κόσμος να το αγκαλιάσει και να πιστέψει στη χρησιμότητά του. Η Καρδίτσα είναι μια περιοχή που γεωγραφικά είναι απομονωμένη, γι’αυτό και αδικημένη. Για να αναπτυχθεί, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που της παρέχονται. Μια από αυτές είναι και η γνώση που προσφέρεται μέσα από τέτοια προγράμματα. Το περιεχόμενό τους είναι άμεσα συνυφασμένο με τις εμπορικές επιχειρήσεις και σκοπό έχει να τις εκσυγχρονίσει και να τις καταστήσει πιο ανταγωνιστικές και ευέλικτες. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη.

Εξαιτίας ακριβώς αυτής της επιτυχούς διεξαγωγής των παραπάνω προγραμμάτων, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Αρμενάκης, δεσμεύτηκε για τη δημιουργία γραφείου ΚΑΕΛΕ στην Καρδίτσα. Η ανακοίνωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2008 στην πόλη μας για το πρόγραμμα «ΕΡΜΕΙΟΝ Ι». Η Διοίκηση του Συλλόγου εργάστηκε σκληρά όλο αυτό το διάστημα και μέσα σε λίγους μήνες επέτυχε το στόχο της: Το ΚΑΕΛΕ Καρδίτσας είναι πλέον πραγματικότητα, έχει αποκτήσει νομική και ουσιαστική υπόσταση και οσονούπω θα εγκαινιαστεί η λειτουργία του.  Παρά τις όποιες επιτυχίες μας, όμως, προβλήματα υπάρχουν και μάλιστα καυτά και απασχολούν έντονα τον κλάδο μας.

Α: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Όπως ανέφερα και πιο πάνω, η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν αφήνει ανεπηρέαστη τον κλάδο μας. Όπως δημόσια έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Ανάπτυξης, η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή περνούν μέσα από τη στήριξη των Μικρών και Πολύ μικρών Επιχειρήσεων. Στο πολύ σωστό αυτό πλαίσιο, πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν, για να σταθεί η Πολιτεία ουσιαστικός αρωγός στο πλευρό τους, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο της σημερινής δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.  Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και εφαρμόστηκαν για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, μέσω της συνεργασίας του ΤΕΜΠΜΕ με τις Τράπεζες, βρήκαν σύμφωνο, αν και αρχικά απαισιόδοξο, τον μικρό και μεσαίο εμπορικό κόσμο της χώρας. Παρά τα όποια αρχικά προβλήματα, αυτά ξεπεράστηκαν ύστερα από συνεχείς παρεμβάσεις των φορέων μας προς κάθε εμπλεκόμενο (Υπ.Αν., Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ΤΕΜΠΜΕ κλπ) για την επιτάχυνση των διαδικασιών, βελτίωση των κριτηρίων υπαγωγής, αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων κ.α. Στην παρούσα φάση, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το πρόγραμμα «Επιδότηση και Εγγύηση των Κεφαλαίων Κίνησης» του ΤΕΜΠΜΕ έχει ήδη συμβάλει στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, στη διατήρηση της απασχόλησης σε αυτές και στη διευκόλυνσή τους για τη λήψη άτοκων δανείων από τα πιστωτικά ιδρύματα. Είναι η πρώτη φορά που το Εμπόριο γίνεται αποδέκτης τέτοιας μορφής ενίσχυσης, σε αντίθεση με άλλους κλάδους ή οικονομικές δραστηριότητες που στο παρελθόν είχαν ευνοηθεί κατά κόρον. Στο νομό μας, η πορεία του προγράμματος σημειώνει άνοδο, πράγμα για το οποίο ο Εμπορικός Σύλλογος έχει συμβάλει τα μέγιστα και θα συνεχίσει την προσπάθεια αυτή με στόχο όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι να τύχουν της επιδότησης μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.

Β: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Μετά από έντονες διαμαρτυρίες και συνεχείς κινητοποιήσεις του κλάδου μας εξαιτίας του φορολογικού νόμου, που είχε ψηφιστεί τον Αύγουστο του 2008, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει υπό το βάρος των πιέσεών μας και να επαναφέρει το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ.

Επίσης, κατατέθηκαν στη Βουλή σχέδια νόμου που προβλέπουν τη «Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών» και την «Περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων», αιτήματα τα οποία είχαν υποβληθεί από την ΕΣΕΕ από τις αρχές του έτους προς τον Υπουργό Οικονομίας. 

Γ΄ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Όσον αφορά το υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα, τη δέσμευση της κυβέρνησης ζήτησε σε συναντήσεις της η ΕΣΕΕ από την Υπουργό Απασχόλησης, κα Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, ότι (α) δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, (β) δεν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και (γ) δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις. Η ΕΣΕΕ ζήτησε ακόμη τα εξής:

  • Εξίσωση των δικαιωμάτων στη διαδοχική ασφάλιση.
  • Σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά το πρότυπο του ΙΚΑ.
  • Ουσιαστική προστασία της μητρότητας.
  • Ενίσχυση και σταδιακή αύξηση των χαμηλών συντάξεων, μεταξύ αυτών και των ασφαλισμένων του Ταμείου Εμπόρων.

Παρά τις δηλώσεις της Υπουργού ότι η Πολιτεία αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία αυτό το θέμα, ο εμπορικός κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις και βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσει κάθε ενέργεια που θα θίγει τα συμφέροντά του.   

Δ΄ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ – ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ:

Το παράνομο υπαίθριο εμπόριο, πλανόδιο και στάσιμο, προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στη γενική εικόνα της πόλης μας, στην ομαλή λειτουργία του στεγασμένου εμπορίου, στις λαϊκές αγορές και στους κατόχους νόμιμης άδειας υπαίθριους πωλητές. Η πολιτεία με το ν.3377/2005 και με το ν.3557/2007 θέσπισε διαφανείς, αντικειμενικούς όρους και προϋποθέσεις για την έκδοση σχετικών αδειών. Εντούτοις, φαινόμενα ανάπτυξης παράνομου υπαίθριου εμπορίου εξακολουθούν να εμφανίζονται. Για την πάταξή τους, αρμόδια ελεγκτικά όργανα, στα οποία όλοι θα πρέπει να απευθυνόμαστε όταν γινόμαστε μάρτυρες παραβάσεων, είναι η Δημοτική Αστυνομία, το Τμήμα Εμπορίου, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων κλπ. Επί τη ευκαιρία, να σας γνωρίσουμε ότι υπάρχει εκπροσώπηση διά του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου στην Επιτροπή Αδειοδότησης Πωλητών Λαϊκών Αγορών, η οποία συνέρχεται άπαξ του έτους και, ως εκ τούτου, διασφαλίζεται η εγκυρότητα της διαδικασίας χορήγησης αδειών.

Ε΄ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ:

Ένα άλλο θέμα στο οποίο θα πρέπει να επιστήσω την προσοχή σας είναι το θέμα της καθαριότητας στην πόλη μας. Η Διοίκηση του Συλλόγου είχε κατά καιρούς επαφές με τον Αντιδήμαρχο, αρμόδιο για τέτοια θέματα, κ. Αντωνίου. Όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, το πρόβλημα δεν λύνεται, αν εμείς οι ίδιοι δεν συνειδητοποιήσουμε την άσχημη εικόνα που παρουσιάζουμε για την πόλη μας με το να αποθέτουμε άναρχα τα υλικά συσκευασίας μας στα πεζοδρόμια και γύρω από τους κάδους απορριμμάτων του Δήμου. Αυτό αποτελεί, όχι μόνο αντιαισθητικό θέαμα για τους εντόπιους καταναλωτές, αλλά και αντικείμενο σχολίων διόλου κολακευτικών για όσους θέλουν να επισκεφθούν και να περιηγηθούν στην πόλη μας. 

ΣΤ΄ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ (χαμηλές τιμές, αλλά κακή ποιότητα, οι καταναλωτές πλέον δεν πείθονται → δεν βρίσκουν έδαφος πλέον στο νομό μας αλλά και γενικότερα στην ελληνική αγορά)

Ζ΄ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ

Ως προς το φετινό εορταστικό ωράριο, εκ του αποτελέσματος, κρίνουμε ότι έτυχε ενθουσιώδους ανταπόκρισης από την πλειονότητα των συναδέλφων, καθώς ήταν μια άμεση και ρεαλιστική απάντηση στην οικονομική κρίση. Επιπλέον, δεχθήκαμε και τα επαινετικά σχόλια πολλών καταναλωτών.

Η΄ ΥΠΕΡΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ – ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Μια άλλη πρόκληση για τον εμπορικό κόσμο του νομού μας αποτελεί η λειτουργία εμπορικών κέντρων, που σκοπό έχουν την προσέλκυση του καταναλωτικού κοινού με διάφορα happenings και δήθεν δελεαστικές προσφορές σε επώνυμα προϊόντα με χαμηλές τιμές και ανώτερη ποιότητα. Οι προβλέψεις του ΕΣΚ επαληθεύτηκαν, αγαπητοί συνάδελφοι: οι Καρδιτσιώτες καταναλωτές δεν πείστηκαν. Αυτού του είδους η καταναλωτική συμπεριφορά δεν ταιριάζει και δεν βρίσκει έδαφος στην κουλτούρα του τόπου μας. Σε αυτό το σημείο, οφείλω να αποδώσω τα εύσημα και στο Νομάρχη Καρδίτσας, ο οποίος στάθηκε ουσιαστικός αρωγός στις προσπάθειές μας».

Προηγούμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας
Επόμενο άρθρο Παρουσίαση του λευκώματος «Ίταμος»