Πασχαλινά έθιμα στην ορεινή Καρδίτσα


Συνδυάζοντας τις ομορφιές της Λίμνης Πλαστήρα με τα χρώματα της Άνοιξης, μια εκδρομή ως τα χωριά της περιοχής, την περίοδο του Πάσχα αποτελεί μοναδική εμπειρία, τόσο για τους λάτρεις της ελληνικής φύσης όσο και για τους φίλους της λαϊκής παράδοσης. Στο Μορφοβούνι, το Μεσενικόλα, το Κρυονέρι και τα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα που είναι κτισμένα γύρω από τη τεχνητή λίμνη, αναβιώνουν, τα τελευταία χρόνια, το κάψιμο του αφανού, ο Διπλός Χορός και τα Σίγνα.

Το κάψιμο του αφανού

Αν βρεθείτε το βράδυ της Ανάστασης σε κάποιο από τα χωριά θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τη μεγάλη φωτιά που ανάβουν οι νεότεροι, με ξερά κλαδιά, την ώρα ακριβώς που ο παπάς ψάλλει το “Χριστός Ανέστη”. Η μεγάλη θημωνιά που συμβολίζει τον Ιούδα, πραγματικά λαμπαδιάζει και φαίνεται από χιλιόμετρα μακριά. Με τον τρόπο αυτό οι ντόπιοι υμνούν την Ανάσταση και την Ανάληψη του Κυρίου και δίνουν μια ξεχωριστή νότα στην αναστάσιμη νύχτα.
Ο Διπλός Χορός

Την επόμενη ημέρα, ανήμερα της Λαμπρής το απόγευμα, οι κάτοικοι του Μορφοβουνίου περιμένουν να τελειώσει ο εσπερινός της αγάπης και ετοιμάζονται για το μεγάλο χορό, στην κεντρική πλατεία.  Τότε, ο ίδιος ο ιερέας της εκκλησίας ανοίγει τον περίφημο Διπλό Χορό, που χορεύεται από τέσσερις σειρές χορευτών, δύο από γυναίκες και δύο από άνδρες. Ο βηματισμός ξεκινά στο ρυθμό ενός ειδικού αναστάσιμου τραγουδιού, του “Σήμερα Χριστός Ανέστη”. Οι κύκλοι των ανδρών και των γυναικών γίνονται ένας μεγάλος κύκλος, όσο προχωρά η μουσική, που εμπλουτίζεται, συχνά, από τοπικά συγκροτήματα με παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, που τραγουδούν οι ίδιοι οι χορευτές.
Τα Σίγνα

Τόσο στη Λίμνη Πλαστήρα όσο και σε άλλα χωριά της Καρδίτσας, η Δευτέρα του Πάσχα είναι η μέρα που γιορτάζεται με ένα καθαρά θρησκευτικό έθιμο. Τα “Σίγνα” ξεκινούν μετά τη λειτουργία, με το σχηματισμό μιας πομπής με λάβαρα, εξαπτέρυγα και εικόνες της εκκλησίας. Μπροστά πηγαίνουν ο παπάς και οι ψαλτάδες και ακολουθούν οι πιστοί με τις αναστάσιμες λαμπάδες. Όλοι μαζί κάνουν τον κύκλο του χωριού ψάλλοντας το “Χριστός Ανέστη”, με σκοπό να ξορκίσουν το κακό.

Προηγούμενο άρθρο Με επιτυχία η ημερίδα «Χορός - Αναπηρία»
Επόμενο άρθρο Στις 22 Απριλίου η έναρξη του Φεστιβάλ Μενελαίδια