Την αναγκαιότητα για την αύξηση των εργαστηριακών υποδομών της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας, ώστε να εξασφαλιστούν αποτελεσματικές και έγκαιρες παροχές υγείας, προς τους πολίτες ζητά ο Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κώστας Τσιάρας, με ερώτηση του προς τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνη Γεωργιάδη.
Το πλήρες κειμενο της ερωτησης του κ. Τσιαρα έχει ως εξής:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:ΥΓΕΙΑΣ, κον ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ – ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ.
ΘΕΜΑ: «Έλλειμμα Εργαστηρίων Υγείας στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας».
Μεγάλη ανισοκατανομή καταγράφεται στο ΕΣΥ και σε ό,τι αφορά τον εργαστηριακό τομέα, καθώς υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ διαφόρων περιοχών της χώρας στον αριθμό των εργαστηρίων. Αυτό καταγράφει μελέτη του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής «Καταγραφή νοσοκομειακών μονάδων και του ανθρώπινου δυναμικού της» που διεξήχθη σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, συνεργαζόμενο κέντρο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και η επεξεργασία της οποίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για την διάθρωση των εργαστηρίων στις υγειονομικές μονάδες της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας, την οποία κατατάσσουν προτελευταίαμε 4,7 εργαστήρια ανά 100.000 κατοίκους. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ελλείψεων οι συντάκτες της μελέτης προτείνουν την ορθολογική οργάνωση του ΕΣΥ στον εργαστηριακό τομέα με αυξήσεις εργαστηριών στις ΥΠΕ, όπου διαπιστώνεται έλλειμμα, αλλά και ταυτόχρονη μείωση σε άλλες, όπου τα εργαστήρια πλεονάζουν.
Στη σημερινή εποχή, η ακριβής και έγκαιρη διάγνωση, η εκτίμηση της πορείας μιας νόσου, αλλά και ο σχεδιασμός θεραπευτικών παρεμβάσεων βασίζονται σε σημαντικό βαθμό από την συλλογή και από την ερμηνεία – διαχείριση των εργαστηριακών δεδομένων. Η λειτουργία, επομένως, επαρκών εργαστηριακών μονάδων είναι αναγκαία συνθήκη για την παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας.
Είναι γνωστό, πως η κυβέρνηση με υπευθυνότητα καταβάλλει, εδώ και καιρό, μια μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στον τομέα της υγείας. Στα πλαίσια των κυβερνητικών παρεμβάσεων πολλές είναι οι διαθέσιμες και εφαρμοσμένες επιλογές, όπως οι συγχωνεύσεις και οι μετασχηματισμοί των μονάδων υγείας ή η ενίσχυση των υποδομών, όποτε και όπως κρίνεται αναγκαίο. Στόχος είναι να οργανωθεί ένα ενιαίο σύστημα, το οποίο να προσφέρει ισότιμα αλλά και ορθολογικά αποτελεσματικές και επαρκείς υπηρεσίες υγείας σε όλους τους Έλληνες πολίτες, με παράλληλο εξορθολογισμό των δαπανών.
Επειδή στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα, το μεγάλο στοίχημα της πολιτείας είναι η διατήρηση του κοινωνικού κράτους και η αρωγή, που μπορεί αυτό να προσφέρει, κυρίως προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπου αυτά καταγράφονται, μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων,
ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας :
Τι προτίθεται να κάνει, ώστε να ενισχυθούν οι εργαστηριακές υποδομές της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας και να εξασφαλιστούν έτσι αποτελεσματικές και έγκαιρες παροχές υγείας προς τους συμπολίτες μας, που απευθύνονται στο δημόσιο σύστημα υγείας;»