Η ΟικόΣφαιρα, εδώ και δύο χρόνια, πήρε πρωτοβουλία για παρέμβαση στο ανάχωμα του ποταμού Γάβρα, για εξωραϊσμό, ανάπλαση και ανάδειξη της παραποτάμιας περιοχής του, με σκοπό να δοθεί στους κατοίκους του νομού και όχι μόνο για ψυχαγωγία, περίπατο, άθληση, εκπαίδευση. ψάρεμα και άλλες χρήσεις.
Κάνοντας μια αναδρομή στην ανθρώπινη ιστορία θα διαπιστώσουμε ότι τα ποτάμια έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο στη διατήρηση και ανάπτυξη της ζωής. Είναι γνωστό ότι οι πρώτοι πολιτισμοί στην αρχαιότητα αναπτύχθηκαν κοντά σε ποτάμια. Και σήμερα πολλές μεγάλες, αλλά και μικρές πόλεις αναδεικνύουν ως βασικό στοιχείο της ταυτότητάς τους το ποτάμι που τις διαρρέει και το αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό.
Ο Σηκουάνας των Παρισίων, ο Τάμεσης του Λονδίνου, ο Δούναβης πολλών πόλεων της κεντρικής Ευρώπης, ο Πηνειός της Λάρισας και ο Ληθαίος των γειτονικών Τρικάλων είναι μερικά παραδείγματα.
Η αναφερόμενη περίπτωση, κατά καιρούς έβλεπε το φως της δημοσιότητας από διάφορους ανήσυχους πολίτες, αλλά μέχρις εκεί.
Ήδη, με τη συνεργασία του Δήμου Καρδίτσας αλλά και με τη συμπαράσταση φορέων και πολιτών, η ΟικόΣφαιρα καταπιάνεται με αυτό το μεγάλο όραμα, πιστεύοντας ότι επί τέλους κάποτε πρέπει να ξεκινήσει αυτό το θέμα. Ευελπιστούμε ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχίζεται με κάθε δημοτική αρχή.
Η προτεινόμενη παρέμβαση περιλαμβάνει ένα σημαντικό τμήμα μήκους πέντε χιλιομέτρων που έχει αφετηρία το Παλέρμο, συνεχίζει προς το ανάχωμα από την πεζογέφυρα των Καροπλεσίτικων (Μνημείο Ζαφειροπουλέων) , πάνω στο ανάχωμα μέχρι την γέφυρα Καράμπαλης, και από την Καράμπαλη συνεχίζει επιστρέφοντας προς την πόλη. Στο τέλος του κειμένου δείτε σχετικό σκαρίφημα.
Μέσα από τις διαβουλεύσεις που έχει κάνει η ΟικόΣφαιρα με διάφορους φορείς και υπηρεσίες προέκυψαν προτάσεις που επεκτείνουν την παρέμβαση και μέχρι το άλσος της Παπαράντζας.
Το ξεκίνημα της παρέμβασης έγινε στις 29-4-12 παγκόσμια ημέρα κατά των σκουπιδιών. Ήταν ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα με εβδομήντα και πλέον εθελοντές του νομού μας, την συμμετοχή και το ενδιαφέρον του Δήμου Καρδίτσας, την σημαντική και αποτελεσματική συμμετοχή του ορειβατικού συλλόγου Καρδίτσας, αλλά και άλλων φορέων. Η πρώτη δράση στόχευε στο να απομακρυνθούν όλα τα σκουπίδια της παραποτάμιας περιοχής, κάτι που ολοκληρώθηκε και με μια ακόμη παρέμβαση. Η δεύτερη δράση στόχευε στο κλείσιμο των διόδων με απροσπέλαστες μπάρες, ώστε ο κάθε ασυνείδητος να μην μπορεί να την παραβιάζει για να ρίχνει τα σκουπίδια. Και αυτή η δράση ολοκληρώθηκε.
Η δράση του καθαρισμού της περιοχής επαναλήφθηκε την άνοιξη του 2013 αλλά εμφανίστηκαν προβλήματα που είχαν σχέση με την παραβίαση των μπαρών και θέματα έλλειψης συντονισμού των υπηρεσιών του Δήμου, που ελπίζουμε πως θα λυθούν στις επόμενες παρεμβάσεις που θα ξεκινήσουν στις 27 Απρίλη 2014.
Τον χειμώνα του 2013 η ΟικόΣφαιρα πήρε νέα πρωτοβουλία να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις, συσκέψεις και ημερίδες ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Καρδίτσας. Έκανε ανοιχτή πρόταση σε συλλόγους και φορείς για συντονισμό και από κοινού αντιμετώπιση του εγχειρήματος, με στόχο έναν προγραμματισμό εκδηλώσεων και δράσεων, που θα αναδεικνύει τις αξίες της περιοχής και τη δυνατότητα αξιοποίησής της σαν χώρο πρασίνου, ψυχαγωγικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη όπως και η προσπάθεια για τη δρομολόγηση της σύνταξης των αναγκαίων μελετών από αρμόδιους φορείς.
Με το δήμαρχο κ. Κων. Παπαλό και τους συνεργάτες του, είχαμε καλή θα λέγαμε συνεργασία, αν και αρκετές φορές δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε ελάσσονος σημασίας θέματα. Ωστόσο, ύστερα από διαβουλεύσεις, καταλήξαμε για τις προσεχείς παρεμβάσεις σε ένα ελάχιστο πρωτόκολλο συνεργασίας με μηχανήματα και προσωπικό του δήμου.
Πιστεύουμε ότι το έργο αυτό μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα της Ε.Ε. οπότε και θα γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις. Για να γίνει όμως μια τέτοια ένταξη, πρέπει το έργο να ωριμάσει, κάτι που κάνουμε με τις ως τώρα παρεμβάσεις μας.
Όπως προαναφέραμε, σε συνεργασία με το δήμο Καρδίτσας, στις 27 Απρίλη ξεκινάμε νέες δράσεις που ελπίζουμε να έχουν συνέχεια και περισσότερο ενδιαφέρον και με την οποιαδήποτε δημοτική αρχή προκύψει μετά τις εκλογές.
Σημεία που κρίνουμε πως μπορούν και πρέπει απαραίτητα να προωθηθούν είναι:
-
Συστηματικός καθαρισμός και εν γένει διαχείριση της περιοχής με τα μηχανήματα του δήμου, με βάση ένα ελάχιστο προγραμματισμό και σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, όπως περιλαμβάνει το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ δήμου και ΟικόΣφαιρας.
- Προώθηση μελέτης για οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Γάβρα, κάτι που θεωρείται απαραίτητο για τις παρεμβάσεις μας.
-
Αξιοποίηση προηγούμενων μελετών που κατά καιρούς έγιναν για την αναφερόμενη περιοχή.
- Στενή συνεργασία της δημοτικής αρχής με την ΟικόΣφαιρα και άλλους εμπλεκόμενους φορείς της πόλης για την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που προτείνει η μελετητική ομάδα.
Έτσι, πιστεύουμε ότι στο όχι μακρινό μέλλον ο Γάβρας θα γίνει πραγματικά στολίδι της περιοχής, που θα δώσει ζωή και θα ενώσει κατοίκους και φορείς.
Με όλα τα παραπάνω, ζητάμε από τον κάθε υποψήφιο δήμαρχο να τοποθετηθεί δημόσια για αυτό το τόσο σοβαρό και ζωτικό για την πόλη και τους κατοίκους της θέμα, και την απάντησή του θα θέλαμε να την στείλει ηλεκτρονικά και σε μας.
Για το Δ.Σ. της ΟικόΣφαιρας
Ο πρόεδρος Ο γραμματέας
Σωκράτης Βασιλάκος Θανάσης Αθανασόπουλος