Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι “Μέρες Παράδοσης 2009”


Τον γνωστό και καταξιωμένο Μουσικολόγο – Λαογράφο Παναγιώτη Μυλωνά τίμησε το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας ΄΄Ο ΑΠΟΛΛΩΝ΄΄ κλείνοντας την αυλαία των φετινών εκδηλώσεων ΄΄ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ΄΄.

Το τιμητικό αφιέρωμα στον κ. Μυλωνά πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου.

Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο νομάρχης Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος  ο οποίος και εξήρε το έργο του κ. Μυλωνά.

Αναφορά στη ζωή και το έργο του έκανε ο κ. Κων/νος Κελεσίδης, εκπρόσωπος Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων

Ο Δρ Παναγιώτης Μυλωνάς γεννήθηκε στη Λάπα Πατρών Αχαΐας το 1950. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές, σπούδασε θεολογία και πολιτικές επιστήμες.

Από τα δεκαεννιά του χρόνια είναι στην Ε.Ρ.Τ. υπεύθυνος της Εθνικής Παραδοσιακής Μουσικής. Σαράντα ένα χρόνια συνεχούς παρουσίας στα κρατικά κανάλια, σαράντα ένα χρόνια συνεχούς προσπάθειας και δημιουργίας. Είναι δε παραγωγός πολλών τηλεοπτικών εκπομπών, οι οποίες χαρακτηρίζονται για την ποιότητα και αρτιότητα τους.Το ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι και ο λαϊκός πολιτισμός γενικότερα χρωστούν πολλά στον Παναγιώτη Μυλωνά, ακούραστο εργάτη της λαϊκής μας παράδοσης, ο οποίος ερεύνησε, μελέτησε και ανέδειξε τη λαϊκή μας παράδοση, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην προσπάθεια διατήρησης της εθνικής μας ταυτότητας, η οποία τείνει να ξεθωριάσει υπό το βάρος της λαίλαπας της παγκοσμιοποίησης και της αλαζονείας της τεχνολογίας.

Ακολούθησε  Μουσικοχορευτική παράσταση στην οποία συμμετείχαν οι εξής :

  1. Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας “Ο ΑΠΟΛΛΩΝ”
  2. Χορευτικό τμήμα του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας “Ο ΑΠΟΛΛΩΝ”
  3. Χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου Καλλιφωνίου
  4. Χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Μαγούλας
  5. Χορευτικό τμήμα του Λαογραφικού Συλλόγου Τρικάλων “Οι θεριστάδες”
  6. Χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου Ξυνονερίου
  7. Χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Παλαμά

Οι εκδηλώσεις έγιναν σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το Δήμο Καρδίτσας, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ν. Καρδίτσας και την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων.

Οι διοργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους με το κοινό για του χρόνου, στις ΄΄Μέρες Παράδοσης 2010΄΄.

Προηγούμενο άρθρο Παρουσιάστηκε ο νέος τόμος των Καρδιτσιώτικων Χρονικών
Επόμενο άρθρο Παραλαβή νέων οχημάτων από το Δήμο Καρδίτσας