Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
έχουν περάσει δεκαπέντε μέρες από τη λήξη της οκτάμηνης διαθεσιμότητας και είναι αναγκαίο να σας ενημερώσουμε, προσπαθώντας να διαλύσουμε την ομίχλη της σκόπιμης ψευδολογίας από τη μεριά του Υπουργείου, τόσο κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, όσο και στο τέλος της.
Για πρώτη φορά μετά από 103 χρόνια έχουμε τις πρώτες απολύσεις μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα εκπαιδευτικών.
Αρχικά, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 2.200 περίπου συνάδελφοί μας, αλλά δόθηκε το δικαίωμα να κάνουν κάποιοι απ’ αυτούς αιτήσεις εξαίρεσης από τη διαθεσιμότητα, σύμφωνα με κριτήρια που τέθηκαν από το Υπουργείο. Απέμειναν τελικά 1.850 συνάδελφοι σε διαθεσιμότητα. Κανείς από τους 1.850 περίπου συναδέλφους μας, που βρέθηκαν σε διαθεσιμότητα, δεν πληρώνεται σήμερα. Στις 22 Μάρτη διακόπηκε η μισθοδοσία τους. Μισθό παίρνουν μόνο όσοι εξ αρχής εξαιρέθηκαν (383 συνάδελφοι σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΘ) και οι οποίοι τοποθετήθηκαν ως διοικητικοί υπάλληλοι, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Στη διάρκεια του οκτάμηνου προκηρύσσονταν θέσεις για ορισμένες ειδικότητες. Έγιναν τρεις συνολικά προκηρύξεις. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, και τα δύο Υπουργεία, Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωναν αναρμόδια και η κάθε απόπειρα να λυθούν τα προβλήματα που δημιουργούσε η αποσπασματική προκήρυξη θέσεων, δημιουργούσε νέα. Πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν κάνει αίτηση σε περισσότερες από μία προκηρύξεις, ως κάτοχοι δεύτερων ή και τρίτων πτυχίων και έχουν εγκλωβιστεί στη δίνη της ασυνεννοησίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το πρόβλημα της διπλής ή και τριπλής πρόκρισης ορισμένων εκπαιδευτικών στους πίνακες των τριών ανακοινώσεων, λόγω της μη ταυτόχρονης προκήρυξης όλων των θέσεων σε μία μόνο προκήρυξη, είναι σοβαρότατο θέμα, την ίδια ώρα που άλλοι εκπαιδευτικοί είναι εκτός πινάκων και απολύονται. Επιπλέον, σε κάποιες ειδικότητες οι προκηρυχθείσες θέσεις πλεονάζουν, ενώ σε κάποιες άλλες οι θέσεις δεν επαρκούν.
Έτσι, η σειρά των γεγονότων είναι: Στις 22 Μαρτίου 2014 έληξε η 8/μηνη διαθεσιμότητα. Η μισθοδοσία σταμάτησε με τη λήξη της διαθεσιμότητας. Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τις πρώτες -μετά το 1911- απολύσεις στο δημόσιο, ξεκινώντας αρχικά από τους συναδέλφους μας στους οποίους δεν έδωσε καθόλου το δικαίωμα συμμετοχής στην κινητικότητα.
Οι συνάδελφοι που θα απολυθούν σύμφωνα με το Υπουργείο είναι περίπου 200. Όμως τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα μιλούν και δείχνουν ότι ο αριθμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος, ίσως και ολικός, αφού τίποτα δεν έχει γίνει από όσα έχουν υποσχεθεί ή ανακοινώσει έως τώρα και εφόσον κανείς από όσους έκαναν αίτηση σε άλλους φορείς, μπροστά στο φάσμα της απόλυσης, δεν έχει τοποθετηθεί σε νέα θέση.
Όλοι αυτοί οι πίνακες που καταρτίστηκαν με τις τρεις διαφορετικές προκηρύξεις, είναι στη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ, που είναι πλέον ο αρμόδιος φορέας για την τοποθέτηση των συναδέλφων σε νέες θέσεις, οι οποίες όμως δεν φαίνονται πουθενά στον ορίζοντα, παρατείνοντας την ομηρία και την αγωνία των συναδέλφων μας. Οι πίνακες αυτοί συσκοτίζουν την πραγματικότητα, προσπαθούν να κρύψουν τους αριθμούς των απολυμένων και χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο διάσπασης και κατακερματισμού των συναδέλφων. Δεν γνωρίζει επίσης κανένας από τους συναδέλφους μας την σχέση εργασίας με την οποία θα εργασθεί στη νέα του θέση, αν και όταν τοποθετηθεί σ’ αυτήν. Το τονίζουμε πως ακόμη κανείς δεν τοποθετήθηκε. Τα δύο υπουργεία, Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δημιούργησαν έναν σκοτεινό «λαβύρινθο» πινάκων, τους οποίους θα «ξεκαθαρίζει» το ΑΣΕΠ … «καθαρίζοντας» και τις ζωές των εγγεγραμμένων στους πίνακες. Κάθε φορά που ένας πίνακας θα «ξεκαθαρίζεται» δεν θα γνωρίζουμε πόσοι θα απολύονται οριστικά. Οι αριθμοί μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτεροι απ’ αυτούς που υπολογίζει και ο πιο απαισιόδοξος.
Το Υπουργείο πλέον έχει την απόλυτη πρωτοβουλία στις δόσεις εργασιακού θανάτου που θα χορηγεί στους εκπαιδευτικούς. Είναι πολύ πιθανόν να χορηγηθεί μία δόση ή πολλές μικρότερες, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: η εργασία μας, όπως την γνωρίζαμε μέχρι τώρα, δέχτηκε ένα βαρύτατο πλήγμα. Και για να συνειδητοποιήσουμε καλύτερα το μέγεθος της απώλειας, ανακοινώθηκε πως οι απολυμένοι συνάδελφοί μας θα πάρουν αποζημίωση και επίδομα ανεργίας. Αυτή η κίνηση του Υπουργείου θα πρέπει να διαβαστεί αντίστροφα, δηλαδή το Υπουργείο διαβεβαιώνει πως η μόνιμη και σταθερή δουλειά αντικαθίσταται από επισφαλή εργασία και ταμείο ανεργίας. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την εργασία στον ιδιωτικό τομέα, μετά τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Συνάδελφοι, η πραγματικότητα κραυγάζει: διαθεσιμότητα τέλος!!
Ήρθαν η «κινητικότητα», η ανασφάλεια, οι απολύσεις .
Και ήρθαν για να μείνουν.
Εκτός εάν … αυτή τη φορά αντισταθούμε με τη δύναμη που απαιτείται.
Απαιτούμε:
1. Την επαναλειτουργία των καταργημένων τομέων και ειδικοτήτων και την επαναφορά των καθηγητών στα σχολεία τους.
2. Καμία απόλυση για κανέναν εκπαιδευτικό.
3. Να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κινητικότητας το συντομότερο, με ανακοίνωση νέων ΦΕΚ, με τόσες θέσεις (θέσεις στο Υπουργείο Παιδείας) όσοι είναι και οι συνάδελφοί μας, ώστε κανείς να μην οδηγηθεί στην ανεργία.
4. Να διενεργηθούν άμεσα όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες από την Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Καρδίτσας, ώστε να συνεχιστεί η μισθοδοσία που διακόπηκε με προφορική εντολή για τους 28 συναδέλφους μας, των οποίων παρατείνεται η διαθεσιμότητα.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας