Ο Αγώνας των ευρωεκλογών


Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι στις μέρες που διανύουμε η ανάγκη διαφάνειας στην δημόσια ζωή συνιστά  μονόδρομο. Η επιλογή της παράταξη μας είναι, και το αποδείξαμε με την έως τώρα στάση μας, να πέσει άπλετο φως σε όλα όσα σκιάζουν την πολιτική ζωή.  Ταυτόχρονα όμως επιλογή μας είναι και να μην επιτρέψουμε το ευτελισμό κορυφαίων θεσμών του δημοκρατικού μας πολιτεύματος για χάρη μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Αντίθετα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να πλήξει τους δημοκρατικούς θεσμούς, να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτούς και εν τέλει να βλάψει την ίδια την Δημοκρατία.

Οι έως σήμερα ενδείξεις από τον πολιτικό λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δυστυχώς μας οδηγούν στο συμπέρασμα, πως η μάχη των Ευρωεκλογών θα γίνει μέσα σε συνθήκες πόλωσης και άκρατου λαϊκισμού. Η σκοπιμότητα προφανής. Το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο κ. Παπανδρέου δεν επιθυμεί την ουσιαστική αναζήτηση της αλήθειας στις πραγματικές της διαστάσεις, αλλά τη συντήρηση της σκανδαλολογίας με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, με προφανή στόχο τη φθορά ή και τη πτώση της Κυβέρνησης. Η ανευθυνότητα και ο κυνισμός υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι για το ΠΑΣΟΚ κανόνας συμπεριφοράς και κριτήριο κομματικής νομιμοφροσύνης.

Η επιλογή του δρόμου του καθενός είναι αναφαίρετο δικαίωμα του. Σαφέστατα και οι ευρωεκλογές είναι ευκαιρία να αναμετρηθούν πολιτικές, να διασταυρωθούν απόψεις, να αντιπαρατεθούν προγράμματα. Δεν είναι ευκαιρία, ωστόσο, και θα ήταν καταστροφικό, να επιχειρηθεί να αναβιώσει ο λαϊκισμός και να δοξαστούν οι χειρότερες παραδόσεις της πόλωσης.

Σε αυτήν την εποχή, που χαρακτηρίζεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση, η χώρα μας δεν μπορεί να σταθεί μόνη της. Οι επικείμενες ευρωεκλογές λοιπόν έχουν τεράστια σημασία για το μέλλον της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, καθώς θα διεξαχθούν την στιγμή που η πρωτοφανής χρηματοοικονομική κρίση απειλεί το Ευρωπαϊκό οικονομικό οικοδόμημα. Οι μήνες που ακολουθούν είναι καθοριστικής σημασίας. Θα κρίνουν την ένταση, αλλά και την έκταση, των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής θύελλας. Θα κρίνουν τη δυνατότητά μας να τις περιορίσουμε. Θα κρίνουν, σε τελική ανάλυση, την πορεία της Ευρώπης στα επόμενα χρόνια.

Στις 7 του Ιουνίου, μέσω των ευρωεκλογών, οι Έλληνες πολίτες θα αναδείξουν το όραμά τους για την Ευρώπη του αύριο. Ταυτόχρονα θα δείξουν την ενεργό συμμετοχή τους στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και διαδικασίες. Είναι απόλυτα αναγκαίο λοιπόν να βαδίσει η Χώρα στις ευρωεκλογές με πολιτικούς όρους. Να επιδιωχθεί ήπιο πολιτικό κλίμα. Να μιλήσουμε στον κόσμο με ειλικρίνεια και να μην κρύψουμε την αλήθεια. Ούτε για μια στιγμή να μην ωραιοποιήσουμε τα πράγματα.

Εμείς στη Ν.Δ. έχουμε κάνει μια ξεκάθαρη επιλογή ευθύνης και προοπτικής. Ανάμεσα στο δύσκολο δρόμο της υπευθυνότητας και τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας, επιλέγουμε τον πρώτο. Και η επιλογή μας αυτή δεν αλλάζει, δεν μεταβάλλεται. Γιατί αυτή η Παράταξη των μεγάλων ευρωπαϊκών επιλογών, δεν έπαψε ποτέ να στοχεύει στο καλύτερο. Δεν έπαψε ποτέ να βλέπει μπροστά. Δεν έπαψε ποτέ να παλεύει για να ενισχύσει ολοένα και περισσότερο, τη θέση και το ρόλο της Χώρας μας στην ενωμένη Ευρώπη. Για αυτό και θα σταθούμε εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια και απόπειρα, που αποβλέπει στη δημιουργία κλίματος κοινωνικής αναταραχής και πολιτικής αστάθειας.

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δ.Σ. Μητρόπολης
Επόμενο άρθρο Η «άνοιξη των μουσείων» με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων