Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας επιθυμεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους του Νομού Καρδίτσας για θέματα υγείας.
Ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας έχει αφιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις μολυσματικές νόσους που μεταδίδονται στους ανθρώπους με διαβιβαστές.
Διαβιβαστές είναι οργανισμοί (κουνούπια, σκνίπες, κοριοί, τσιμπούρια) οι οποίοι ευθύνονται για την μετάδοση διάφορων παθογόνων μικροοργανισμών στους ανθρώπους και τα ζώα.
Η ευαισθητοποίηση των ειδικών αλλά και του κοινού είναι μείζονος σημασίας για τη θωράκιση της ατομικής και δημόσιας υγείας καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι πολλές μολυσματικές νόσοι (ελονοσία, Δάγγειος πυρετός, ιος Δυτικού Νείλου κα) που μεταδίδονται με διαβιβαστές, κυρίως με τα κουνούπια, άρχισαν να εμφανίζονται ακόμα και σε χώρες που μέχρι πρόσφατα ήταν άγνωστες.
Βασικές αιτίες για την εξάπλωση αυτών των ασθενειών είναι η κλιματική αλλαγή, το παγκόσμιο εμπόριο και οι μετακινήσεις εν γένει.
Η Ελλάδα κηρύχθηκε «ελεύθερη ελονοσίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 1974, ωστόσο τα τελευταία τέσσερα χρόνια εμφανίστηκαν κρούσματα ελονοσίας από plasmodiumvivax με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης. Για το λόγο αυτό συστήθηκε από το Υπουργείο Υγείας σχέδιο δράσης για την αποφυγή της επανεγκατάστασης της νόσου στις περιοχές που είχε εμφανιστεί στο παρελθόν. Μεταξύ των συντονισμένων δράσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι και τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών τα οποία στοχεύουν όχι μόνο στην αντιμετώπιση της ελονοσίας αλλά και άλλων ασθενειών όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο Δάγγειος πυρετός.
Επιπλέον, θα πρέπει να τονίσουμε πως εκτός των ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών βασικά μέτρα πρόληψης αποτελούν η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων σε συνδυασμό με βασικά μέτρα ατομικής προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνει ο καθένας μας.
Αναλυτικότερα στα ατομικά μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνονται τα εξής:
- Να αποφεύγω τα τσιμπήματα των κουνουπιών:
- Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.
Δεν υπάρχει αντένδειξη για τη χρήση σε εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, ενώ δεν συστήνεται η χρήση τους στα βρέφη μέχρι 2 μηνών.
- Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα.
Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κλπ. Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.
- Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων.
Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
- Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα. Το είδος του κουνουπιού (ανωφελής) που μεταφέρει το πλασμώδιο της ελονοσίας τρέφεται από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.
- Να αποφεύγω τα κουνούπια στο σπίτι:
- Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες).
- Χρήση κουνουπιέρας.
- Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
- Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει.
- Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).
- Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
Τέλος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας θα πραγματοποιήσει στο άμεσο μέλλον ενημερωτικές δράσεις για τους πολίτες του νομού Καρδίτσας.