Κατά πλειοψηφία ο κανονισμός καθαριότητας


Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας η τροποποίηση του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Καρδίτσας, έπειτα από την εισήγηση του αρμοδίου Αντιδημάρχου κ. Σωτήρη Αντωνίου. Η εισήγηση του κ. Αντωνίου ανέφερε τα εξής: «Η προστασία του περιβάλλοντος και η καθαριότητα της πόλης αποτελούν κοινωνικά αγαθά άμεσης προτεραιότητας. Μετά από έρευνα στοιχείων και καταγραφή προβλημάτων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και τους Υπηρεσιακούς παράγοντες  της Τεχνικής Υπηρεσίας, της Πολεοδομίας, το Γενικό Διευθυντή και το Νομικό Σύμβουλο, προχωρήσαμε στην τροποποίηση, βελτίωση και λεπτομερή καταγραφή του κανονισμού καθαριότητας, λαμβάνοντας ακόμα υπόψη τόσο προηγούμενες προτάσεις όσο και άλλους κανονισμούς καθαριότητας, σύμφωνα  με το Θεσμικό πλαίσιο, το οποίο  τους διέπει  και συμπεριλαμβάνεται. Ο κανονισμός καθαριότητας είναι σχεδιασμένος να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης και να υπηρετεί αρχές και στόχους που αφορούν στην τήρηση της καθαριότητας, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, στη βελτίωση της λειτουργικότητας της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων (στερεά απόβλητα). Βασικό του μέλημα είναι ακόμα η ενημέρωση των πολιτών και η ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής τους στην προσπάθεια που αποτελεί προϋπόθεση επιτυχίας. Ο κανονισμός καθαριότητας περιλαμβάνει αναλυτικά τα εξής θέματα:

1) Υποχρεώσεις του Δήμου και των εργαζομένων

2) Υποχρεώσεις των κατοίκων, όσον αφορά στους χώρους παραγωγής των απορριμμάτων (κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, μονάδες, οικόπεδα), στα εσωτερικά μη ογκώδη και ογκώδη αστικά απορρίμματα.

3) Ανακύκλωση

4) Υποχρεώσεις πεζών

5) Υποχρεώσεις Καταστημάτων

6) Υποχρεώσεις επιχειρήσεων για χρησιμοποιούμενους/ενοικιασμένους Δημοτικούς χώρους από αυτές.

7) Υποχρεώσεις αγορών και λαϊκών αγορών.

8) Την υπαίθρια αποθήκευση οικοδομικών υλικών.

9) Την καθαριότητα ιδιωτικών χώρων (κοινοχρήστων).

10) Την καθαριότητα οικοπέδων.

11) Τη μεταφορά και φορτοεκφόρτωση αντικειμένων.

12) Τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, μηχανήματα κ.λ.π. (βάσει σχετικών υπουργικών διατάξεων).

13) Για οικοδομικές εργασίες (με ιδιαίτερο κανονισμό τέλεσής τους).

14) Διάφορες διατάξεις σχετικά με ζώα, αφισοκολλήσεις, συνθήματα, εμπορικές διαφημίσεις, αεροπανό, γιγαντοαφίσες, φέιγ βολάν, διαφημιστικές πινακίδες, κτλ).

15) Οδηγίες προς τους πολίτες για ώρες απόθεσης σκουπιδιών στους κάδους, κατάλληλες σακούλες, καλαθάκια, ογκώδη, μπάζα, πάρκιγκ, τοίχους κ.α.

16) Την εφαρμογή και τήρηση του άρθρου που ορίζει ότι κάθε οικία, πολυκατοικία πρέπει να διαθέτει χώρο για φύλαξη απορριμμάτων.

17) Πρόβλεψη επιβολής προστίμων για όλες τις παραβάσεις του κανονισμού, βάσει της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει».

18) Κίνητρα και επιβραβεύσεις.

Κάθε δημότης έχει υποχρέωση να είναι ενεργό άτομο   και  να έχει  στο μυαλό του ότι η καθαριότητα είναι και δική του υπόθεση, γιατί η Καρδίτσα  ανήκει  σε όλους μας.

Προηγούμενο άρθρο Με αφιέρωμα στον Παναγιώτη Μυλωνά ολοκληρώνονται οι “ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ”
Επόμενο άρθρο Πράσινη λύση στην οικονομική, αναπτυξιακή, κοινωνική κρίση