Άνευ ουσίας η συζήτηση για τη ΔΕΥΑΚ


Ζητήθηκε από 9 Δημοτικούς Συμβούλους ειδική συνεδρίαση για τη ΔΕΥΑΚ και το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής για το δ.δ. Καρδιτσομαγούλας 

Με αφορμή τη διακοπή νερού σε νοικοκυριά της Καρδιτσομαγούλας, ερώτηση την οποία κατέθεσαν στο σώμα οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Χατζοπλάκης, Παπαστολοπουλος και Σιακάρας, «άνοιξε» η συζήτηση για τη ΔΕΥΑΚ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας. Σύμφωνα με τον κ. Χατζοπλάκη (ο οποίος μίλησε εκπροσωπώντας τους προαναφερόμενους) βεβαιωμένες οφειλές από δημότες στον εν λόγω δ.δ. δεν υπήρχαν και ο λόγος της διακοπής ήταν η μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών για σύνδεση στο δίκτυο ακαθάρτων. Μετά τις μη πειστικές απαντήσεις τόσο του Δημάρχου κ. Βερίλλη όσο και του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ κ. Παλαμιωτη, τόσο ο κ. Χατζοπλάκης, όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Σιακάρας και Παπαστολοπουλος που προσυπέγραψαν την ερώτηση, γενίκευσαν το θέμα. Ο κ. Σιακαρας συμπλήρωσε πως η δημοτική αρχή έχει απαξιώσει τον ίδιο και την παράταξη του τέσσερις φορές ήδη, αφού τέσσερις φορές ζητήθηκε να εισέλθει το θέμα προς συζήτηση στο σώμα και τέσσερις φορές απορρίφθηκε. Ο κ. Βερίλλης απάντησε πως δεν δόθηκε καμία αύξηση στο νερό στα τρία χρόνια της διοίκησης του, δήλωση η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων αφού υποστηρίχθηκε ότι το ότι δεν δόθηκαν αυξήσεις στο νερό ήταν συνολική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι πολιτική απόφαση του ιδίου του Δημάρχου, αφού ο κ. Βερίλλης είχε δεχθεί αρχικά την πρόταση της ΔΕΥΑΚ και του Προέδρου της για αυξήσεις τόσο στην πόλη της Καρδίτσας όσο και στα δ.δ. Ο κ. Βερίλλης επέμενε στην τελική απόφαση (στο ότι εν τέλει δεν δόθηκαν αυξήσεις) και τόνισε πως ο δήμος δεν έχει περιθώρια για μειώσεις, δεδομένου ότι είναι υπερχρεωμένος, προσπαθεί όμως να βοηθά τους χαμηλόμισθους και να κρατά όλα τα τιμολόγια χαμηλά. Ο κ. Τεγος κάλεσε τον κ. Παλαμιωτη να παραιτηθεί αφού άλλες προτάσεις συζητιούνται και αποφασίζονται στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ στο οποίο συμμετέχουν και σύμβουλοι της πλειοψηφίας και άλλες προτάσεις κατατίθενται εν τέλει στο σώμα για συζήτηση, γεγονός που σημαίνει ότι ο Δήμαρχος τον «αδειάζει». Τέλος ο κ. Τεγος και η παράταξη του ζήτησε να έρθει στο σώμα μια ολοκληρωμένη συζήτηση για τη ΔΕΥΑΚ στην οποία να συζητηθούν όλα τα επιμέρους θέματα.

Ερωτήσεις

Πριν την έναρξη της συζήτησης για τη ΔΕΥΑΚ, κατατέθηκαν ορισμένες ερωτήσεις:

Ο κ. Φαλάρας

«Προ μηνός περίπου αναφερθήκαμε δημόσια στην διακοπή των εργασιών σύνδεσης κατοικιών και καταστημάτων της πόλης με το δίκτυο του φυσικού αερίου. Επίσης αναφερθήκαμε και στους δύο σταθμούς αποσυμπίεσης στην περιοχή Αγίου Νικολάου και Καμινάδων, για τους οποίους δεν τηρήθηκε καμιά από τις προβλεπόμενες διαδικασίες αδειοδότησης και κατασκευής.

Πλην όμως, μέχρι σήμερα δεν πήραμε καμιά απάντηση, παρά το ότι το γραφείο τύπου του δήμου δεν μας έχει συνηθίσει σε σιωπές.

Επανερχόμαστε λοιπόν και ρωτάμε:

  • 1. Αληθεύει ότι λόγω των άστοχων ενεργειών σας διαλύθηκε πρόωρα η εργολαβία συνδέσεων – παροχών φυσικού αερίου;
  • 2. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τυχόν νέα εργολαβία, αφού είναι δεδομένο ότι οι συνδέσεις με το φυσικό αέριο και αναγκαίες είναι και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να σταματήσουν;
  • 3. Ήσασταν γνώστες της παράνομης κατασκευής των αποσυμπιέσεων; Αν ναι, γιατί συναινέσατε; Αν όχι, πώς σκοπεύετε να ενεργήσετε;»

Ο κ. Λάμπρου

«Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις τόσο του κ. Βερίλλη όσο και του κ. Ξυδιά για την σύντομη λειτουργία του ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΥ (λέγατε για δύο μήνες, μετά για πριν το Πάσχα), δυστυχώς ακόμα το ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ είναι κλειστό. Πριν λίγες μέρες μάλιστα έγινε στον κλειστό χώρο του ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΥ κοινή εκδήλωση του δήμου με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εταιρία γάλακτος.

Κατόπιν τούτων ρωτάμε:

  • 1. Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν πλήρως οι διαδικασίες σύστασης της ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ ΑΕ προκειμένου να καταστεί εφικτή η λειτουργία του αναψυκτηρίου;
  • 2. Μέχρι την νόμιμη λειτουργία του ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΥ, έχει κάποιος την ευθύνη για τα κινητά περιουσιακά του στοιχεία (εξοπλισμός, έπιπλα, σκεύη κλπ), δεδομένου ότι η ΔΕΤΑΚ πλέον δεν υπάρχει όπως και η νέα εταιρία;
  • 3. Έχει γίνει καταγραφή της περιουσίας αυτής, από ποιους και ποιος έχει το σχετικό πρακτικό;
  • 4. Είναι δυνατόν να μας χορηγηθεί αντίγραφο των περιουσιακών στοιχείων της υπό μεταβίβαση – σύσταση εταιρίας;
  • 5. Με την ευθύνη ποιου (ατόμου ή οργάνου) διενεργήθηκε η προαναφερθείσα εκδήλωση; Σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος (π.χ. πυρκαγιά), καταστροφής ή απώλειας κάποιου κινητού περιουσιακού στοιχείου, ποιος είχε ή έχει την ευθύνη;»

Ο κ. Χατζοπλάκης

Πλην της ερώτησης για τη ΔΕΥΑΚ, ο κ. Χατζοπλάκης ανέφερε επίσης:

  1. Σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας την 1/5/09 αναφέρεται ότι η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου μαζί με άλλους φορείς, δεσμεύτηκε ότι τον Ιουνίου του 2010 θα παραχωρήσουν το κτίριο του 5ου Λυκείου για τη στέγαση του νέου ΤΕΙ. Ρωτάτε ο Πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής αν υπάρχει τέτοια απόφαση. Αν όχι θα πρέπει να την διαψεύσει και αν ναι να απαντήσει που θα στεγαστεί το 5ο Λύκειο το οποίο εκδιώκεται από το ιδιόκτητο κτίριο. Επειδή θεωρώ την ενέργεια ξεσπιτώματος του 5ου Λυκείου απαράδεκτη, θα παρακαλέσω μια άμεση αντίδραση στα διαφαινόμενα σχέδια προκειμένου να ηρεμίσει το εκπαιδευτικό και μαθητικό δυναμικό του λυκείου αυτού.
  2. Πριν λίγες ημέρες τα Δ.Σ. των σχολικών επιτροπών κληθήκαμε να πάρουμε αποφάσεις για αποδοχή των λειτουργικών δαπανών των σχολείων μετά από παρατήρηση της επιτρόπου. Το Δ.Σ. υποχρεούται να πάρει απόφαση για αποδοχή και κατανομή της ΣΑΤΑ. Ρωτάω τον αντιδήμαρχο οικονομικών αν έχει έρθει η ΣΑΤΑ, σε τι ύψος είναι και πως ‘η πότε θα κατανεμηθεί;»
Προηγούμενο άρθρο Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το «χαράτσωμα»
Επόμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας