O Κώστας Γεωργουσόπουλος τιμήθηκε από το 30ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας


Μία από τις σημαντικότερες πνευματικές προσωπικότητες της εποχής μας τιμήθηκε, το βράδυ του Σαββάτου 29 Μαρτίου, από το 30ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργάνωσε με επιτυχία (από 21 έως 30 Μαρτίου) η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Ο λόγος για τον λογοτέχνη, κριτικό θεάτρου Κώστα Γεωργουσόπουλο για τον οποίο μίλησε ένας πολύ καλός του φίλος και συνεργάτης, ο σκηνογράφος – ενδυματολόγος κ. Γιάννης Μετζικώφ.

Ο κ. Μετζικώφ έκανε λόγο για «έναν χαρισματικό δάσκαλο που εμπότισε πολλούς νέους με την αγάπη για τα Γράμματα». Επίσης, δήλωσε πως «είναι μεγάλος μάστορας της γλώσσας και ο ίδιος, πέρα από τις γνώσεις του, δημιουργεί γλωσσικά», ενώ έδωσε έμφαση και στο γεγονός ότι συνέβαλε τα μέγιστα στην κατεύθυνση της ανάδειξης του νεοελληνικού θεάτρου.

Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος ευχόμενος στον κ. Γεωργουσόπουλο να συνεχίσει να δημιουργεί με το ίδιο μεράκι.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργουσόπουλος εστίασε στο ρόλο και τη σημασία της θεατρικής ερασιτεχνίας υπογραμμίζοντας πως «Ο ερασιτέχνης αφιερώνει ώρες γι ΄ αυτή τη συλλογική δουλειά που είναι το θέατρο. Το θέατρο είναι πολύ μεγάλη εμπειρία. Ένα σανίδι και ένα πάθος. Αυτό είναι το θέατρο».

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο Κώστας Γεωργουσόπουλος έχει εργαστεί στη δημόσια και ιδιωτικής εκπαίδευση για 35 ολόκληρα χρόνια, ενώ μπήκε στο στίβο της θεατρικής κριτικής το 1971. Κύριος άξονας του μεταφραστικού του έργου είναι το αρχαίο δράμα. Το 2006 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Παν/μίου Αθηνών και το 2008 του απενεμήθη το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Σήμερα είναι διευθυντής της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Το γεγονός δε ότι 42 μαθητές του έγιναν καθηγητές Πανεπιστημίου αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το ταλέντο του.

Το 30ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας ολοκληρώθηκε την Κυριακή 30 Μαρτίου, με μία παράσταση του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, με το δημιουργικό Εργαστήρι του Θεάτρου «Όψεις» που παρουσίασε μια art performance σωματικού θεάτρου και έκφρασης εμπνευσμένη από το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη και, φυσικά, με την απονομή των βραβείων (τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα).

Υπενθυμίζουμε ότι στη φετινή διοργάνωση διαγωνίστηκαν :

> ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περιγιαλίου Δήμου Κορινθίων«ΑΠΟΛΛΩΝ» με το έργο του Γιώργου Σκούρτη

«Κομεντία»

> η Θεατρική Ομάδα Δήμου Λαυρίου «ΕΞΟΡΥΞΗ» με το έργο του Άρθουρ Μίλερ «Ήταν όλοι τους παιδιά μου»

> το Θεατροδρόμιο Κοζάνης με το έργο του Γκάμπριελ Αρούτ «Η Νύχτα των Μυστικών»

> η Θεατρική Ομάδα Δήμου Ζίτσας «ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ» με το έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου «Το Σκλαβί»

> η Θεατρική Ένωση Δήμου Κηφισιάς «ΑΝΑΔΡΑΣΗ ΄13» με το έργο του Παντελή Χορν «Ο Σέντζας»

> το Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι Βρυξελλών με το έργο της Χρύσας Σπηλιώτη «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική»

> ο Όμιλος Φίλων Θεάτρου Λιβαδειάς με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Οδυσσέας»

> το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα με το έργο Ματέι Βισνιέκ «Εθνικότητά μου το χρώμα του ανέμου»

Το δύσκολο έργο της αξιολόγησης ανέλαβαν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής και πιο συγκεκριμένα :

  • Ο Γιώργος Χασάπογλου, θεατρικός συγγραφέας

  • Ο Βασίλης Κυρίτσης, σκηνοθέτης

  • Ο Γιάννης Μόρτζος, ηθοποιός

  • Ο Δημήτρης Αγραφιώτης, Δ/ντής Ορχήστρας

  • Ο Γιώργος Χουλιαράς, γλύπτης – εικαστικός

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Γιορτή για το βιβλίο από το 10ο Δημ. Σχολείο Καρδίτσας και τις παιδικές βιβλιοθήκες