Άλλοι αγωνίζονται και άλλοι δοξάζονται και κερδίζουν – Γράφει ο Δ. Βερίλλης


Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η Καρδίτσα υπήρξε ο μεγάλος πρωταγωνιστής σε όλους τους κοινωνικούς και απελευθερωτικούς αγώνες της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας.

Χαρακτηριστικά δε, την προηγούμενη, μόνον, εβδομάδα υπήρξαν τρείς σημαντικοί επέτειοι πανελλαδικής εμβέλειας στις οποίες πρωταγωνίστησαν Καρδιτσιώτες..

Είναι η κατασκευή του μνημείου για το 731 στα Τρίκαλα και ο εορτασμός στο πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, οι εκδηλώσεις για την ιστορική Αγροτική Εξέγερση που πραγματοποιήθηκαν στο Κιλελέρ και η επέτειος για απελευθέρωση της Καρδίτσας –πρώτη πόλη στην Ευρώπη – που αγνοήθηκε.

Αλλά μας στενοχωρεί ότι και στις τρείς περιπτώσεις δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στην Καρδίτσα και τους πραγματικούς πρωταγωνιστές και ότι την ίδια ώρα δόθηκαν στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν την μεγάλη υποβάθμιση της περιοχής μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα αυτά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η Θεσσαλία είναι η προτελευταία περιοχή της Ελλάδας από άποψη φτώχειας και η Καρδίτσα πολύ πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Θεσσαλία και οικονομικά και δημογραφικά.!!!

Αποδεικνύεται ότι η προνομιούχος , από κάθε άποψη, περιοχή μας είναι σχεδόν τελευταία σε όλους τους δείκτες και την ίδια ώρα άλλοι προβάλλονται από ους αγώνες και τις θυσίες της.

Κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν αλλάξει η στάση μας απέναντι στα τοπικά προβλήματα. Αν δεν αντιληφθούμε όλοι ότι εκτός από το ατομικό συμφέρον και τις Κυβερνήσεις- που είναι βέβαια υπαρκτά δεδομένα -υπάρχουν παράλληλα και οι τοπικές διεκδικήσεις, τις οποίες δεν πρέπει να θυμόμαστε μόνον τις προεκλογικές περιόδους.

Υποδομές, που είναι η βάση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, και συγχρόνως η ανάδειξη της ταυτότητας του τόπου μας είναι το ζητούμενο.

Όποιος ενδιαφέρεται για τον τόπο του τιμά και το παρελθόν και ενδιαφέρεται για το μέλλον του χωρίς διακρίσεις.

Είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος που απαιτούν για την πραγματοποίηση τους γνώση και κυρίως μεγάλο αγώνα και συνεχή προσπάθεια.

Θυμούμαι χαρακτηριστικά πριν λίγα χρόνια , όταν ανέφερα για αυτοκινητόδρομο Ε65 και για ύψωμα 731 υπήρχε από ορισμένους ειρωνεία και από αρκετούς αδιαφορία χωρίς να κάνουν την διάκριση ότι το ένα αφορούσε στο παρελθόν της Καρδίτσας και το άλλο στο μέλλον της.. Σήμερα βέβαια είναι ζητήματα που έχουν πάρει πανελλήνια διάσταση αλλά και τα δυο έμειναν «κουτσουρεμένα» για την Καρδίτσα.

ΑΓΝΟΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

 

Μάρτιος 1910: Η Αγροτική Εξέγερση της Θεσσαλίας

 

Η εξέγερση η οποία συνηθίζεται να αναφέρεται σαν « Η εξέγερση του Κιλελέρ» υπήρξε στην πραγματικότητα η Αγροτική Εξέγερση της Θεσσαλίας. Το σωστότερο θα ήταν να ονομάζεται « Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ», αφού η οργάνωση και κατόπιν η κορύφωση των αγώνων στη Θεσσαλία το 1909-1910 είχαν σαν αφετηρία και επίκεντρο την ΚΑΡΔΙΤΣΑ.

Οι πρώτες πρωτοβουλίες και οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις για την προώθηση του αγροτικού ζητήματος ξεκίνησαν και πραγματοποιήθηκαν στην Καρδίτσα, όπου «έπεσε» και ο πρώτος νεκρός. Ορισμένες ήταν αρκετά δυναμικές, σε ορισμένες υπήρξε και συμμετοχή ενόπλων ενώ δεν έλειψαν και οι ακρότητες όπως η απόπειρα εκτροχιασμού του τρένου, μεταξύ Καρδίτσας και Σοφάδων, που μετέφερε τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Το μοναδικό επεισόδιο στο Κιλελέρ έγινε την ημέρα που η επιτροπή αγώνα της Καρδίτσας διοργάνωσε συλλαλητήριο στη Λάρισα και η Κυβέρνηση επειδή φοβότανε ότι «.Ένοπλοι από την Καρδίτσα με επικεφαλής τον βουλευτή Καραϊσκάκη θα προχωρούσαν προς τη Λάρισα..» πήρε αυστηρά μέτρα και απαγόρευσε την επιβίβαση αγροτών στα τρένα…

Οι πρωταγωνιστές αυτών των αγώνων πίστευαν στην «Αγροτική Ιδέα» και οι περισσότεροι ήταν μορφωμένοι και ιδεολόγοι.. Μεταξύ αυτών ο Μπούσδρας , ο Σταμούλης, ο βουλευτής Καρδίτσας Γ. Καραϊσκάκης (εγγονός του ήρωα της Επανάστασης του 1821) καθώς και τα μέλη της «Συντονιστικής της Πανθεσσαλικής Επιτροπής» που ήταν και αυτοί Καρδιτσιώτες.

Επίσης Καρδιτσιώτες υπήρξαν αργότερα –ο πρωθυπουργός της χώρας Ν. Πλαστήρας, υπουργοί όπως ο Αλεξανδρής, ο Σίδερης κ.λ.π., βουλευτές, στρατιωτικοί, επικεφαλείς αγροτικών συλλόγων-αυτοί πού υλοποίησαν ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΣΙΦΛΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ.

Παρόλα αυτά όλες οι αναφορές γίνονται για την «Εξέγερση του Κιλελέρ» και στην Καρδίτσα δεν πραγματοποιήθηκε κάποια εκδήλωση ούτε έγινε η παραμικρή συζήτηση.

Άποψή μου είναι ότι οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε στο Δήμο Καρδίτσας την περίοδο 2007-2010 πρέπει να συνεχισθούν, να αναβαθμισθούν και να προστεθούν και νέες πρωτοβουλίες.

 

 

Στις 9 Μαρτίου 1941: Πρώτη ηττα του Άξονα στην Ευρώπη

Οι Δυτικοθεσσαλοί μαχητές του 5ου Συντάγματος Πεζικού απέκρουσαν, στις μάχες του Υψώματος 731, την Εαρινή Επίθεση του Μουσολίνι και έτσι έλαβε χώρα η πρώτη ήττα των Δυνάμεων του Άξονα στην Ευρώπη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ιστορικό αυτό γεγονός είχε τεράστια σημασία για την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: Η ήττα ανάγκασε τον Χίτλερ να επέμβει στην Ελλάδα και να καθυστερήσει μετέπειτα η επίθεση «Μπαρμπαρόσα» της Γερμανίας κατά της Ρωσίας, κάτι που οδήγησε τον επόμενο χειμώνα σε πανωλεθρία των Χιτλερικών δυνάμεων στο ρωσικό μέτωπο και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την οριστική  ήττα του Άξονα.

Σήμερα δεν είναι κακό ότι ο Νομάρχης Τρικάλων αρχικά και η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη συνέχεια κατασκεύασαν ένα μεγάλο μνημείο στα Τρίκαλα μόνον για τους πεσόντες Τρικαλινούς στρατιώτες καθώς και ότι παραδόθηκε η σημαία του Συντάγματος στη Σ.Μ.Υ. Τρικάλων.

Ούτε επίσης ότι η Νομαρχία Μαγνησίας εξέδωσε βιβλίο και κατόπιν κατασκευάσθηκε, στην ιδιαίτερη πατρίδα του ταγματάρχη Κασλά, προς τιμήν του ολόκληρο μουσείο.

Το κακό είναι ότι ενώ από την Καρδίτσα ξεκινήσαμε για πρώτη φορά και προχωρήσαμε κατόπιν όλες τις διαδικασίες για την αναγνώριση του 731 αυτό σιγά -σιγά τείνει πανελλαδικά να ταυτίζεται μόνον με τα Τρίκαλα.

Πρέπει να γίνουν τρία απλά πράγματα:

  1. Να κατασκευασθεί είτε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και στη Καρδίτσα μνημείο για το 731 και τους πεσόντες Καρδιτσιώτες στρατιώτες και αξιωματικούς. Γιατί διακρίσεις, με βάση τον τόπο καταγωγής, μεταξύ των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και ανεξαρτησία δεν είναι αποδεκτές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2002 είχα προτείνει την κατασκευή κοινού μνημείου στα σύνορα των νομών Καρδίτσας – Τρικάλων , κοντά στη σημερινή γέφυρα του Πηνειού από όπου σχεδιαζόταν να περάσει και οΕ65. Αλλά η Νομαρχία Τρικάλων το κατασκεύασε πλησίον της πόλης των Τρικάλων ενώ από την Καρδίτσα υπήρξε αδιαφορία.

  1. Να συνεχισθούν οι επετειακές εκδηλώσεις που είχαν καθιερωθεί από το Δήμο Καρδίτσας την περίοδο 2007-2010.
  2. Να τιμηθεί και ο καταγόμενος από τη Ρεντίνα Καρδίτσας και ο διοικητής του συντάγματος Ν. Γεωργούλας. Θεωρώ επίσης ότι είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό σε ορισμένες ιστοσελίδες να αναφέρεται σαν τόπος καταγωγής του η Ρεντίνα Τρικάλων καθώς και ότι ενώ- σωστά- γίνονται σήμερα τιμητικές διακρίσεις στον διοικητή του 2ου Τάγματος Κασλά να αγνοείται παντελώς ο διοικητής του Συντάγματος Ν.Γεωργούλας

Ισχύει πάλι και εδώ ότι διακρίσεις, με βάση τον τόπο καταγωγής, μεταξύ των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και ανεξαρτησία δεν είναι αποδεκτές.

 

 

 

12Μαρτίου του 1943: Πρώτη ελεύθερη πόλη της Ευρώπης

Η Καρδίτσα απελευθερώνεται από τα κατοχικά στρατεύματα. Στις 12 Μαρτίου 1943 τα τμήματα της Αντίστασης και συγκεκριμένα το 1-38 Σύνταγμα του Ε.Λ.Α.Σ μπαίνουν στην πόλη, γίνεται παλλαϊκή συγκέντρωση εκφωνούνται λόγοι και επικρατεί μεγάλος ενθουσιασμός. Η Καρδίτσα είναι πια η πρώτη ελεύθερη πόλη σε ολόκληρη την Ευρώπη! Είναι το κέντρο αντίστασης ολόκληρης της Ελλάδας για ένα διάστημα 8 περίπου μηνών. Ενισχύεται έτσι η αντίσταση στη χώρα και ανυψώνεται το ηθικό των Ελλήνων. Αλλά φέτος, δυστυχώς , η επέτειος ξεχάστηκε.

Παλαιότερα οι αντιστασιακές οργανώσεις πραγματοποιούσαν σημαντικές εκδηλώσεις .Το ίδιο και εμείς στο δήμο Kαρδίτσας την περίοδο2007-2010 πραγματοποιούσαμε κάποιες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης.

Αυτές τις εκδηλώσεις οφείλουμε να τις συνεχίσουμε τώρα, ιδιαίτερα με πρωτοβουλίες του Δήμου, περισσότερο αναβαθμισμένες με νέες προτάσεις και νέα μορφή. Να αποτελέσουν, ίσως, παράδειγμα για το λαό σε μία δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα

Αρχή φόρμας

Τέλος φόρμας

 

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση του ΚΚΕ Καρδίτας για τις κατακτήσεις των γυναικών
Επόμενο άρθρο Τον Ανωγίτη Αγωνιστή Χρήστο Σάλτα τίμησε ο Δ. Σοφάδων