Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Βασίλη Μαγόπουλου από το Κ.Ι.ΛΕ. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» και την Ε.Π.Σ. Καρδίτσας
Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Βασίλη Μαγόπουλου με τίτλο «Η οδύσσεια των «Λιποτακτών» ηρώων της επανάστασης του 1878, που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.
Πλήθος Καρδιτσιωτών κατέκλυσε την αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης, παρακολούθησαν την παρουσίαση του βιβλίου και συμμετείχαν στο διάλογο που έγινε στο τέλος βάζοντας τους προβληματισμούς τους για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου(1878-1881) αλλά και σημερινά.
Το κοινό της εκδήλωσης καλωσόρισε η Πρόεδρος του Κ.Ι.Λ.Ε «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά, η οποία παρουσίασε και το συγγραφικό έργο του Βασίλη Μαγόπουλο τονίζοντας πωςο Βασίλης Μαγόπουλος δεν περιορίστηκε μόνο στις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά από πολύ νωρίς αφοσιώθηκε στην ερευνητική δουλειά θέλοντας να αναδείξει άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας, οι οποίες σίγουρα θα βοηθήσουν, ιδιαίτερα τη νέα γενιά, να γνωρίσει τις ιστορικές της ρίζες και να διατηρήσει την εθνική της ταυτότητα.
Ο δάσκαλος, ο ερευνητής, ο άνθρωπος Βασίλης Μαγόπουλος κουβαλάει στις αποσκευές του ένα πλούσιο συγγραφικό έργο, το οποίο αποτελεί σημαντική προίκα του τόπου μας. Μεγάλη του έγνοια η έρευνα και η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, γι’ αυτό και ακούραστα εδώ και πολλά χρόνια προσπαθεί με τις ανακοινώσεις του σε διάφορα συνέδρια, με τα δημοσιεύματα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο αλλά κύρια με τα βιβλία του να μας κάνει κοινωνούς της πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας μας, διατηρώντας μ’ αυτόν τον τρόπο την ιστορική μας μνήμη.
Στο χαιρετισμό του Ο Πρόεδρος της Ε.Π.Σ. Μανώλης Στεργιόπουλος τόνισε τα παρακάτω:
Καλωσορίζω τον πρωτοβάθμιο Σύλλογο Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «ΑΠΟΛΛΩΝ» και τον συγχαίρω για την πρωτοβουλία του αυτή. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που διοργανώνει τέτοιες δράσεις. Στον πλούσιο κατάλογο των εκδηλώσεών του μπορεί κανείς να συναντήσει μια θαυμαστή ποικιλία εκδηλώσεων.
Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου να φιλοξενούμε και να παρουσιάζουμε στην αίθουσα της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, και είναι η πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιείται στο χώρο που ετοιμάσαμε για τα μέλη μας, το νέο πόνημα του Βασίλη Μαγόπουλου Η Οδύσσεια των «Λιποτακτών» ηρώων της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878. Μ ΄ αυτό τον ποιητικό τίτλο ο δάσκαλος επέλεξε να βάλει στις ψυχές μας και να δικαιώσει στον παρόν μας το σπουδαίο αγώνα των ηρώων αυτών.
Τον δάσκαλο τον γνώρισα το 1994 στο φωτογραφείο μου, όταν ήρθε, για να μου εμπιστευτεί κάποιες φωτογραφίες για αναπαραγωγή, που αφορούσαν στους ήρωες της επανάστασης του 1878. Τότε ήταν που μου έκανε ένα μικρό μάθημα ιστορίας με τέτοιο τρόπο που ήταν σαν να έβγαινε μέσα απ ΄ αυτές. Έκτοτε και μέχρι σήμερα κοινώνησα πολλές απ ΄ τις γνώσεις του αλλά πολύ περισσότερο απ ΄ την αξιοπρέπειά του. Ο πρόεδρος της Ένωσης τόνισε επίσης τη γενναία απόφαση που πήρε ο δάσκαλος και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Καρδίτσας να παραχωρήσει την αίθουσα στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων, για να συνεχίσει να ζει μέσω των πολιτιστικών δράσεων, αφού κατά την άποψή του ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι συνοδοιπόροι.
Στη συνέχεια ο Καθηγητής Φιλολογίας κ. Νίκος Κατοίκος με την εμπεριστατωμένη ομιλία του προσπάθησε να δώσει στοιχεία του νέου βιβλίου του Μαγόπουλου λέγοντας τα παρακάτω: Το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα, εκδόθηκε πέρυσι (2013) με χορηγία συμπολιτών και τοπικών Φορέων, που συγκινούνται από το εθνικό κατόρθωμα των επαναστατών τού 1878 στην περιοχή μας και θέλουν να συμβάλουν στην προβολή του. Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στις περιπέτειες που είχαν οι ως άνω στρατιωτικοί λόγω τής «λιποταξίας». Μπροστά στο ιερό χρέος απελευθέρωσης των αδελφών Θεσσαλών από την τουρκική τυραννία και μπροστά στους απαράμιλλους ηρωισμούς αυτών των στρατιωτικών στις μάχες τών Αγράφων και του Κάμπου τής Καρδίτσας, η λεγόμενη «λιποταξία» έπρεπε να αποτελεί αφορμή επαίνων και όχι ταλαιπωριών και διώξεων εκ μέρους τής πολιτικής ηγεσίας τού Στρατού, με σοβαρό κίνδυνο κιόλας να καταδικαστούν οι γενναίοι άνδρες στο Στρατοδικείο με βαριές ποινές, ακόμη και με εκείνη του θανάτου.
Ο κίνδυνος αυτός αποφεύχθηκε με την αποθέωση αυτών των ηρώων από τον λαό, με τη διαρκή και αμέριστη υποστήριξη του Τύπου τής Λαμίας, της Αθήνας και κυρίως της Χαλκίδας (με τη φωτισμένη και γενναία πένα του Γεωργίου Φιλαρέτου), καθώς και με το ευτυχές γεγονός αλλαγής του τότε Υπουργού Στρατιωτικών. Τη θέση του σκληρού Σωτηρίου Πετμεζά είχε πάρει ο ευαίσθητος Γεώργιος Μπούμπουλης, εγγονός τής Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, της γνωστής αγωνίστριας της Επανάστασης του 1821. Έτσι, οι νέοι αυτοί ήρωες, εφάμιλλοι εκείνων του 1821, επανήλθαν στα αξιώματά τους και τιμήθηκαν τότε δεόντως.
Με την πάροδο όμως του χρόνου η «λιποταξία» τους βάρυνε πάνω στη δόξα τους, και έτσι δεν βρήκαν τη θέση τους ούτε στις δέλτους τής Ιστορίας. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό το βιβλίο τούτο του φίλου Βασίλη Μαγόπουλου, καθώς αποκαθιστά τη δόξα αυτών τών παλληκαριών ύστερα από 135 χρόνια, εμπλουτίζει την Τοπική μας Ιστορία και παρέχει σε εμάς τους Καρδιτσιώτες το εύλογο δικαίωμα να σεμνυνόμαστε για το όντως ιστορικό ορόσημο του 1878 για την περιοχή μας και για ολόκληρη την Ελλάδα.
Ακολούθησε μια ολοκληρωμένη και περιεκτική ανάλυση του βιβλίου από τον Λάμπρο Γριβέλλα, ο οποίος με την ομιλία του έδωσε περιληπτικά την εξέλιξη των γεγονότων της Θεσσαλικής επανάστασης λέγοντας: «Η επανάσταση του 1878 στη Θεσσαλία υπήρξε καθοριστική για την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας και μέρους της Ηπείρου στο ελληνικό κράτος. Αυτό οφείλεται στον ηρωικό αγώνα των εθελοντών «λιποτακτών» που αψήφησαν τους κινδύνους που διέτρεχαν, εμπνευσμένοι από αισθήματα φιλοπατρίας και φιλαλληλίας προς τους Θεσσαλούς αδελφούς. Μετά τη λήξη της επανάστασης, οι ηρωικοί εκείνοι εθελοντές, ενώ ο λαός και σύσσωμος ο τύπος τους υποδέχτηκε, ως ήρωες, από την κυβέρνηση και τις στρατιωτικές αρχές, αντιμετωπίσθηκαν, ως λιποτάκτες, με αποτέλεσμα να υποστούν διώξεις, φυλακίσεις και εξευτελισμούς. Αποκαταστάθηκαν δε μόνο κάτω από την πίεση του λαού, του στρατού και του τύπου».
Για το βιβλίο του Βασίλη Μαγόπουλου από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται αυτόν τον καιρό ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος, απέστειλε μια ομιλία με την παράκληση να διαβαστεί. Πολλά και ενδιαφέροντα αυτά που έγραψε, ξεχωριστά όμως είναι τα παρακάτω:Η θέρμη της φιλοπατρίας και η πατριωτική αλληλεγγύη προς τους υπόδουλους Θεσσαλούς τους οδήγησαν σε έναν πόλεμο εναντίον των Τούρκων άνισο μεν, νικηφόρο δε. Έτσι, με την πίστη στον αγώνα τους και στο ηθικό δίκαιο, με πειθαρχία και τόλμη, έδρεψαν νικηφόρες δάφνες στη Σέκλιζα, στη Ματαράγκα, στο Μουζάκι και αλλού. Αλλά το σπουδαιότερο για την Ελλάδα ήταν ότι αναγκάστηκε η Αγγλία να μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός με ανάλογες δεσμεύσεις. Μετά από τρία χρόνια, το 1881,η Θεσσαλία ελευθερώθηκε.
Συνηθίζουμε όμως ως έθνος να ξεχνάμε τους ήρωες ή να αποχρωματίζουμε τον ηρωισμό τους και να ωφελούνται άλλοι άκαπνοι και απόλεμοι, γιατί δυστυχώς, όπως έγραψε ο ιστορικός και πολιτικός Τοκεβίλ «Η ιστορία είναι μια πινακοθήκη , όπου υπάρχουν λίγοι αυθεντικοί πίνακες, και πολλά αντίγραφα». Γι’ αυτό δίκαιος έπαινος ανήκει στον Βασίλη Μαγόπουλο που μελέτησε εξονυχιστικά τα γεγονότα, με σεβασμό στην αλήθεια, και ανέστησε αυτούς τους νέους ήρωες της Θεσσαλικής Επανάστασης. Είναι πράξη υψηλού πατριωτισμού και πράξη θεάρεστη. Ο μεγάλος μας ποιητής Ανδρέας Κάλβος γράφει:
«Αν ήρωες
δοξάζονται, το θείον
φιλεί τους ύμνους».
Και το βιβλίο, βεβαίως, μιλάει για ήρωες! Και, όπως προλογικά σημειώνει ο Νίκος Κατοίκος, «αποκαθιστά τη δόξα αυτών των παλικαριών ύστερα από 135 χρόνια, εμπλουτίζει την Τοπική μας Ιστορία και παρέχει σε μας τους Καρδιτσιώτες το εύλογο δικαίωμα να σεμνυνόμαστε για το όντως ιστορικό ορόσημο του 1878, που δόξασε την περιοχή μας και ολόκληρη την Ελλάδα». Άλλωστε ,τη διαμνημόνευση αυτών των ηρώων έχει αναλάβει η δημοτική μας ποίηση με τατραγούδια της:
Τι είν’ το κακό που έγινε κοντά στη Ματαράγκα,
Κλαίει του Λάιου η αδερφή και του Τερτίπ’ η μάνα
και
Κορίτσια Σοφαδίτικα, Λάιο Λοχία μ’,
γυναίκες Μασκλουριώτσες,
φέτος να μην αλλάξετε, φέτος το Καλοκαίρι.
Το Λάιο μας τον βάρεσαν στον Πύργο Ματαράγκα,
τον κλαιν οι νύχτες κι οι αυγές, τον κλαιν τα μεσημέρια,
τον κλαίει και η δόλια η μάνα του!
Αποσπάσματα του βιβλίου και σχόλια των ομιλητών διάβασε η ηθοποιός Βάσω Μακρή με το δικό της ξεχωριστό τρόπο. Εντύπωση προκάλεσε και η εικαστική παρέμβαση στο ντεκόρ της αίθουσας που επιμελήθηκε ο ηθοποιός Παύλος Βησαρίου.
Η έκπληξη της βραδιάς ήταν το θεατρικό δρώμενο»Ταξιδεύοντας με τη Μνήμη του Τερτίπη» που έγραψαν και παρουσίασαν δυο φωτισμένοι δάσκαλοι, η Μαρία Τσιούμα και ο Σεραφείμ Ασκητής, οι οποίοι μας ταξίδεψαν νοερά σε μια άλλη εποχή παρουσιάζοντας μέσα από τη μνήμη του Τερτίπη όλα όσα περιγράφει ο Βασίλης Μαγόπουλος στο βιβλίο του και που είναι η ιστορία των «Λιποτακτών» ηρώων της επανάστασης του 1878.
Στην αποφώνησή του ο συγγραφέας, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε έναν-έναν τους χορηγούς της έκδοσης και όλους τους παρευρισκόμενους τονίζοντας πως είναι σημαντική η οικονομική στήριξη των χορηγώ,ν προκειμένου να εκδοθούν βιβλία που αναδεικνύουν την Τοπική μας Ιστορία.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Καρδίτσας Νίκος Μιχαλάκης, Ασημίνα Σκόνδρα και Σπύρος Ταλιαδούρος(απόγονος του Τερτίπη), ο Δήμαρχος Καρδίτσας Κώστας Παπαλός, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Κυρίλλου, δημοτικοί σύμβουλοι, πολλοί εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και πλήθος εκπαιδευτικών και φίλων του βιβλίου.
Χαιρετισμό απέστειλαν: ο βουλευτής Κώστας Τσιάρας και η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Γεωργία Κόκκαλη.
Στο τέλος της εκδήλωσης από τους συνδιοργανωτές προσφέρθηκαν εδέσματα και κρασί, που ήταν χορηγία της Κάβας Καραμήτρου.