Η ΔΗΚΕΚ του ρουσφετιού και όχι μόνο


Στους λίγους μήνες λειτουργίας της ΔΗΚΕΚ με πρόεδρο τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ξυδιά, διαδραματίζονται πολλά και  εντυπωσιακά στη διοίκηση της, που μερικά  αγγίζουν τα όρια του σκανδάλου. Ένα από τα πιο αποκαλυπτικά είναι η μεθόδευση του τρόπου  επιλογής για την  πρόσληψη του νέου διευθυντή στην επιχείρηση. Ο κ. Ξυδιάς σε στενή συνεργασία και με την καθοδήγηση του κ. Βερίλλη έβαλε σε εφαρμογή με ευλάβεια την ευαγγελική ρήση «οι έσχατοι έσονται πρώτοι», αρκεί να είναι κομματικοί φίλοι .

Κατά παράβαση κάθε έννοιας αξιοκρατίας σε κριτήρια και προσόντα, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΗΚΕΚ με επικεφαλής τον πρόεδρό της προχώρησε σε μία προκλητική και – κατά πάσα πιθανότητα- παράνομη απόφαση πρόσληψης προσώπου για διευθυντή.

Γίνομαι πιο αναλυτικός: Η όλη μεθόδευση ξεκινά από τον περασμένο Δεκέμβριο με την ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο κανονισμού προσωπικού και με τα προσόντα που πρέπει να έχει ο Διευθυντής της επιχείρησης:

  • 1. Ενώ ο Διευθυντής, λογικά, θα έπρεπε να είναι οικονομολόγος με εμπειρία στη διοίκηση επιχειρήσεων λόγω της φύσης της επιχείρησης , αποφασίστηκε να είναι πτυχιούχος πολιτικών επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, κατά τη γνώμη μας όχι τυχαία.
  • 2. Ενώ σήμερα για κάθε θέση, ακόμα και ελάχιστης ευθύνης, ζητείται σαν απαραίτητο προσόν η γνώση ξένης γλώσσας, οι κ.κ. Βερίλλης και Ξυδιάς πιστεύουν … ότι ο διευθυντής της ΔΗΚΕΚ δεν πρέπει να γνωρίζει ξένη γλώσσα και στα τυπικά προσόντα που περιέγραψαν στην προκήρυξη, δεν θεώρησαν απαραίτητο να συμπεριλάβουν αυτό ως προσόν και κριτήριο για την πρόσληψη του διευθυντή, εκτός και αν είχαν λόγους να μην το συμπεριλάβουν.
  • 3. Ενώ για μια τέτοια θέση θα έπρεπε να υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω και της ανεργίας των νέων επιστημόνων, ο κ. Ξυδιάς φρόντισε ώστε η προκήρυξη να δημοσιευθεί για μια μόνο ημέρα σε δύο εφημερίδες- καθ’ όλα αξιόλογες και έγκυρες πλην όμως κατά γενική ομολογία, μικρής κυκλοφορίας – με αποτέλεσμα να εμφανιστούν μόνο τέσσερις (4) υποψήφιοι εκ των οποίων οι τρεις (3) συμπλήρωναν τα τυπικά προσόντα.
  • 4. Ενώ η βαθμολογία της συνέντευξης των υποψηφίων θα έπρεπε λογικά να εναρμονίζεται με τα αντικειμενικά και μετρήσιμα προσόντα του κάθε ενδιαφερόμενου, στη συγκεκριμένη περίπτωση η συνέντευξη χρησιμοποιήθηκε για να ανατρέψει πλήρως τη σειρά κατάταξης και ο τρίτος στα αντικειμενικά προσόντα να γίνει πρώτος. Η συνέντευξη έγινε από 3μελή επιτροπή που τον πλήρη έλεγχο των προσώπων είχε ο κ. Ξυδιάς και βαθμολόγησε με κλίμακα βαθμολογίας από 0,7 έως 1,3. Οι έχοντες τα περισσότερα τυπικά προσόντα βαθμολογήθηκαν όλοι από την επιτροπή με το ελάχιστο (από 0,7 έως 0,73 δηλαδή με το απόλυτο μηδέν). Αντιθέτως, ο τελικώς επιλεγείς υποψήφιος, παρόλο που είχε τα λιγότερα τυπικά προσόντα, βαθμολογήθηκε με 1,07. Η βαθμολογία αυτή ανέτρεψε πλήρως τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων με βάση τα αντικειμενικά προσόντα και ο τρίτος γίνεται πρώτος!!. Ενδεικτικό της μεθόδευσης είναι ότι μέλος της επιτροπής βαθμολόγησε όλους τους άλλους υποψηφίους με το απόλυτο μηδέν, δηλαδή 0,7 και τον τελικώς επιλεγέντα υποψήφιο με 1,2, δηλαδή σχεδόν άριστα!!.
  • 5. Ενώ από την προκήρυξη δεν θεωρείται απαραίτητη, ούτε αναφέρεται σαν όρος η εντοπιότητα, στην αξιολόγηση της η επιτροπή βαθμολογεί και την εντοπιότητα (όχι τυχαία), αλλοιώνοντας έτσι την τελική βαθμολογία (και λόγω του συντελεστή της συνέντευξης ο τελικώς επιλεγείς υποψήφιος ευνοείται πλέον των 120 μορίων).
  • 6. Ενώ η εμπειρία έπρεπε να βαθμολογείται με βάση τον πραγματικό χρόνο απασχόλησης σε ΟΤΑ, η επιτροπή φρόντισε (τυχαία;) να εξομοιώσει τη μερική απασχόληση με την πλήρη απασχόληση, δίνοντας έτσι διπλάσια μόρια για την εμπειρία στον τελικώς επιλεγέντα υποψήφιο.
  • 7. Τέλος, ενώ η πρόσληψη προσωπικού προϋποθέτει την πρόβλεψη της αντίστοιχης δαπάνης για την μισθοδοσία στον προϋπολογισμό της ΔΗΚΕΚ, μέχρι σήμερα και ενώ η πρόσληψη έγινε, η ΔΗΚΕΚ δεν έχει προϋπολογισμό για το έτος 2009 ψηφισμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το χειρότερο είναι ότι ενώ στο ΔΣ της ΔΗΚΕΚ υποδείξαμε, δια του εκπροσώπου μας, τις παραπάνω κραυγαλέες παρατυπίες και ζητήσαμε την επαναξιολόγηση του πίνακα κατάταξης των υποψηφίων, το ΔΣ αρνήθηκε προκλητικά ακόμα και να συζητήσει τις εξόφθαλμες παρατυπίες.

Αν όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν πρόκληση στην νοημοσύνη μας  και στην έννοια της αξιοκρατίας, τότε θα πρέπει να απονεμηθεί  στο ΔΣ της ΔΗΚΕΚ  το βραβείο Νόμπελ για τις ικανότητες του στη μαγειρική.

Το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο,  όπως επιδιώκουν οι κ.κ. Βερίλλης και Ξυδιάς, διότι τα ερωτήματα που υπάρχουν και παραμένουν αναπάντητα είναι:

  • Θα απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο το όλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί;
  • Ενδιαφέρει το σύνολο των δημοτικών συμβούλων η διαφάνεια και η αντικειμενικότητα στην επιλογή επιστημόνων και ιδιαίτερα στελεχών, όπως η θέση του διευθυντή της ΔΗΚΕΚ;
  • Ανέχονται οι δημοτικοί σύμβουλοι τέτοιες μεθοδεύσεις και εξόφθαλμες παρατυπίες, που παραποιούν τον πίνακα κατάταξης των υποψηφίων για τόσο σημαντικές θέσεις;
  • Το ΕΒΕ καλύπτει τον εκπρόσωπό του στο ΔΣ της ΔΗΚΕΚ, που αν δεν συμμετέχει ενεργά στις μεθοδεύσεις και τις παρατυπίες αυτές, τουλάχιστον τις εγκρίνει;
  • Δεν είναι απαραίτητη η τροποποίηση του κανονισμού προσωπικού της ΔΗΚΕΚ από το Δημοτικό Συμβούλιο, για να περιληφθεί στα προσόντα επιλογής του διευθυντή και η ξένη γλώσσα;

Το λόγο έχει το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο ο κ. Βερίλλης θα πρέπει αναλάβει  την ευθύνη της τοποθέτησης και της διατήρησης του κ. Ξυδιά ως προέδρου της ΔΗΚΕΚ.

Μανώλης Τσίπρας
Δημοτικός Σύμβουλος

Προηγούμενο άρθρο Όλα έτοιμα για τις «Μέρες Παράδοσης»
Επόμενο άρθρο 800.000 € στο Νομό Καρδίτσας με παρέμβαση Σιούφα