Συντονισμός για μια αρδευτική περίοδο χωρίς προβλήματα


Εν όψει της νέας αρδευτικής περιόδου που σε λίγο ξεκινά, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας, με την παρουσία του Νομάρχη κ. Αλεξάκου, του Αντινομάρχη Πρωτογενούς Τομέα κ. Παπάρα, του Γενικού Γραμματέα της ΝΑ κ. Γκούβη και των προϊσταμένων ως και αρμόδιων υπαλλήλων της Δ/νσης Εγγείων Βελτιώσεων και της Δ/νσης Βιομηχανικών Φυτών και ΟΣΔΕ. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι Δήμαρχοι του Νομού ή εκπρόσωποί αυτών και οι Πρόεδροι και υπάλληλοι των Τ.Ο.Ε.Β. του νομού. Στους παραπάνω εκπροσώπους των φορέων που αποτελούν και το άτυπο συντονιστικό όργανο του Νομού για την άρδευση, ο κ. Νομάρχης έθεσε υπόψη τις διαθέσιμες ποσότητες νερού από τους δυο ταμιευτήρες για την τρέχουσα αρδευτική περίοδο και συγκεκριμένα:

1. Από τον ταμιευτήρα Πλαστήρα μπορεί να διατεθούν 84.000.000 κυβικά  μέτρα για την άρδευση του δικτύου Ταυρωπού, την άρδευση των εκτάσεων εκτός δικτύου Ταυρωπού και για την ύδρευση.

2. Από τον ταμιευτήρα Σμοκόβου θα διατεθούν 43.000.000 κυβικά μέτρα για την άρδευση των κλειστών δικτύων ως και για την παροχέτευση νερού στους κεντρικούς συλλεκτήρες και στον ποταμό Σοφαδίτη (οικολογική παροχή).

Οι ποσότητες αυτές είναι οι μέγιστες που μπορεί να διατεθούν με τα μέχρι σήμερα βροχομετρικά και υδρολογικά στοιχεία. Τονίσθηκε από όλους η συνετή διαχείριση του νερού σε όλα τα δίκτυα άρδευσης (θεσμοθετημένα ή μη), διότι πρόκειται για μια μέση χρονιά για τον ταμιευτήρα Πλαστήρα και για μια μέτρια έως κακή χρονιά για τον ταμιευτήρα Σμοκόβου. Το νερό που αποταμιεύτηκε στη λίμνη Πλαστήρα από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα είναι 122 εκατ. κυβικά μέτρα και στη λίμνη Σμοκόβου είναι 50 εκατ. κυβικά μέτρα. Στόχος είναι να παραμείνουν 35 και πλέον εκατ. κυβικά μέτρα στη λίμνη Πλαστήρα για την επόμενη χρήση, για να διατηρηθεί η στάθμη σε ικανοποιητικά επίπεδα, κοντά στο οικολογικό όριο (784,00 μέτρα) και στη λίμνη Σμοκόβου να παραμείνουν 7 εκατ. κυβικά μέτρα πλεόνασμα αντίστοιχα. Αναφέρθηκε και ο συντονισμός των ενεργειών που πρέπει να γίνουν από τους εμπλεκόμενους Δήμους και κυρίως η κατασκευή των βασικών έργων που είναι απαραίτητα για την ομαλή εκκίνηση των αρδεύσεων (φράγμα ΚΑΡΑΜΠΑΛΗ στο Δ.Δ. Μέλισσας, φράγμα ΚΑΛΕΝΤΖΗ στο Δ.Δ. Σταυρού και λοιπά τεχνικά έργα που κατασκευάζονται κάθε χρόνο για την εξυπηρέτηση της άρδευσης). Τονίσθηκε με έμφαση η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων Δήμων στην λειτουργία των αντλιοστασίων που είναι εγκατεστημένα στον ποταμό Σοφαδίτη για να λειτουργούν εκ περιτροπής από πάνω προς τα κάτω για να φθάνει το νερό στα καταληκτικά σημεία. Αναφέρθηκαν από αρκετούς Δημάρχους ο εξηλεκτρισμός των παρόχθιων αντλιοστασίων καθώς και η προώθηση της στάγδην άρδευσης  για εξοικονόμηση νερού και μείωση του κόστους παραγωγής. Επίσης, τονίσθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες ότι θα οργανωθούν συνεργεία Γωτεχνικών της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και της Δ/νσης Βιομηχανικών Φυτών και Ο.Σ.Δ.Ε τα οποία με επιτόπου επισκέψεις στα χωριά του Νομού θα ενημερώσουν τους αγρότες για την ορθολογική διαχείριση του νερού ως και για την ορθολογική χρήση λιπασμάτων. Τέλος, επιβεβαιώθηκε απ’ όλους τους συμμετέχοντες η αναγκαιότητα να δοθούν από το πρόγραμμα Αλ. Μπαλτατζής οι αναγκαίοι πόροι για να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής που θα επιτρέψουν τις επόμενες χρονιές και να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να αυξηθούν οι ποσότητες νερού που ταμιεύονται. Σημειώνεται ότι η ΝΑ Καρδίτσας διεκδικεί για το σκοπό αυτό 169 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 75 εκατ. ευρώ για τα κλειστά αρδευτικά δίκτυα Σμοκόβου.

Ο κ. Καραδήμος

Μετά την εισήγηση και τις προτάσεις του Νομάρχη Καρδίτσας, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Καραδήμος, μια και ο δήμος του είναι ένας από αυτούς που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο κ. Καραδήμος υποστήριξε πως αυτό που πρωτίστως πρέπει να ενδιαφέρει όλους είναι η ολοκλήρωση των αγροτικών έργων υποδομής, ενώ υπογράμμισε τον καλό συντονισμό του άτυπου οργάνου προκειμένου να λειτουργεί αποτελεσματικά το δίκτυο. Συμφώνησε ότι πρέπει και φέτος να διαχειριστούν το νερό με αυστηρό πνεύμα οικονομίας και υπογράμμισε την αναγκαιότητα σύστασης του φορέα διαχείρισης. Ανέφερε πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη συγκεκριμένη σύσκεψη θα πρέπει να τηρηθούν από όλους κατά γράμμα και καταλήγοντας κατέθεσε τις προτάσεις του για μια χρονιά χωρίς προβλήματα: α) να ελέγχεται η λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ προκειμένου να υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα για το πόσο νερό δίνεται εντός και εκτός δικτύου, β) να λειτουργούν εκ περιτροπής τα αντλιοστάσια που παρεμβάλλονται μεταξύ των αξόνων Σοφάδων, Παλαμά και Άρνης ώστε το νερό να φτάνει στα καταληκτικά σημεία και τέλος να διεκδικηθούν και πάλι κονδύλια για τον αγροτικό εξηλεκτρισμό.

Ο κ. Μόσχος

Ο Δήμαρχος Ταμασίου κ. Βασίλης Μόσχος μίλησε κυρίως για τη λίμνη Σμοκόβου και για το φορέα διαχείρισης που για μια ακόμη χρονιά δεν υπάρχει και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα η άμεση σύσταση του, ενώ κατήγγειλε τις αρμόδιες υπηρεσίες και την περιφέρεια που επιτρέπουν αυτή την κατάσταση, από τη στιγμή που υπάρχουν δυο εργολάβοι εγκατεστημένοι και ο κόσμος πληρώνει για μια υπηρεσία που ουσιαστικά δεν του παρέχεται. Η πρόταση του ήταν να υπάρξει και μια δεύτερη συνάντηση με τους ΤΟΕΒ και τους αρμόδιους φορείς της Φθιώτιδας γύρω στις 16 Μαΐου, περιθώριο ικανό σαν νομός να καταλήξουμε στις ποσότητες που θα παροχετευτούν και στη δεύτερη σύσκεψη να αποφασιστούν οι ημερομηνίες. Ανέφερε τέλος ότι οι κάτοικοι της περιοχής του είναι τόσο αγανακτισμένοι που σκέφτονται τις αγωγές.

Προηγούμενο άρθρο Αίθουσα συσκέψεων – συνεδριάσεων απέκτησε το 1ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας