Το Μουσείο Πόλης του Δ. Καρδίτσας σε Συνέδριο Μουσειοπαιδαγωγικής


Η συνάντηση έχει τίτλο «η άνοιξη των Μουσείων» και διοργανώνεται από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνου και την ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο από τις 8 έως 10 Μαΐου 2009, με τη συμμετοχή των σημαντικότερων ελληνικών μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσ/νίκης, Κυκλαδικής Τέχνης κά.), πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, υπηρεσιών των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας κά.

Βασικά θέματα της συνάντησης θα είναι καίρια ζητήματα της μουσειοπαιδαγωγικής πράξης, όπως ο ορισμός, η δομή, και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η σύνδεσή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία στη σύγχρονη κοινωνία, οι συνθήκες και τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους στα μουσεία, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και οι δυνατότητες συνεργασίας των μουσείων με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς.

Το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ. και Ν. Σακελλαρίου» του δήμου Καρδίτσας θα παρουσιάσει ένα πρώτο δείγμα του προγράμματος «Ιστοριότοπος», το οποίο σχεδιάζει και υλοποιεί από τις αρχές του χρόνου σε συνεργασία με τους «Φίλους του Μουσείου», στο πλαίσιο του έργου “Ενίσχυση της απασχόλησης ανέργων με την ενεργό συμμετοχή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων” που χρηματοδότησε το Υπουργείο Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας από το 3ο ΚΠΣ.

Για τον «Ιστο-ριό-τοπο» θα μιλήσουν η Φωτεινή Λέκκα, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος και η Χρυσούλα Τσαγγάρη, παιδαγωγός.

Εικ. 1: Το λογότυπο του «ιστο-ριό-τοπου»

Εικ. 2: Στο πλαίσιο του «ιστο-ριό-τοπου» εντάσσονται και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται από τις αρχές της άνοιξης στο Μουσείο Ύδρευσης της ΔΕΥΑΚ. Η συμμετοχή έχει ξεπεράσει τους 800 μαθητές από όλη την Ελλάδα.   

Προηγούμενο άρθρο Aπάντηση Παλαμιώτη στα πυρά της «Nέας Kαρδίτσας»
Επόμενο άρθρο Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου νέων στο Δήμο Καρδίτσας