Στο Λαογραφικό Μουσείο και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη το ΣΔΕ Καρδίτσας


Την Παρασκευή 15/2/2014 εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Καρδίτσας μαζί με καθηγητές, επισκεφτήκαμε το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Λ. και Ν. Σακελλαρίου – ή Νέο Μουσείο Πόλης-, καθώς και την Λαϊκή Βιβλιοθήκη «η Αθηνά».

Στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Λ. και Ν. Σακελλαρίου, μας περίμενε η κ. Φένια Λέκκα, εκ των πρωτεργατών της αναμόρφωσης του Μουσείου, η οποία μας υποδέχτηκε θερμά και μας ξενάγησε για μια ώρα στο χώρο του Μουσείου. Στην ισόγεια αίθουσα, τα βλέμματα όλων μας τράβηξε η βόμβα – πολυέλαιος που εκτίθεται στην κεντρική προθήκη της εισόδου. Μια βόμβα, η οποία το 1941 έπεσε στο κτίριο της Μητρόπολης αλλά δεν εξερράγη. Ο τότε Μητροπολίτης Ιεζεκιήλ τη μετέτρεψε σε πολυέλαιο, ο οποίος μέχρι πρόσφατα υπήρχε στον Ι.Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Κων/νου και Ελένης. Στη συνέχεια τράβηξε την προσοχή μας μια σειρά μαυρόασπρων φωτογραφιών της Κααρδίτσας, του 19ου και 20ού αιώνα. Στον εξωτερικό ημιαίθριο χώρο ήρθαμε σε επαφή (μέσα από επιτύμβιες πλάκες) με ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης που πολλοί δε γνωρίζαμε, την οθωμανική περίοδο της Καρδίτσας. Στον 1ο όροφο, όπου καλύπτεται η ιστορία της πόλης από τον 15ο αιώνα ως σήμερα, μας περίμεναν πιο οικείες εικόνες και κειμήλια, όπως η Καραγκούνικη φορεσιά- ολόκληρη ένα έργο τέχνης-, φωτογραφίες που αποδεικνύουν τη συνύπαρξη διάφορων εθνολογικών ομάδων στην πόλη: Εβραίων, Βλάχων, Αγραφιωτών, Καραγκούνηδων. Ιδιαίτερη έκπληξη μας προξένησε ένα Ευαγγέλιο γραμμένο στα τουρκικά. Τέλος, στο 2ο όροφο είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά προσωπικά αντικείμενα του στρατηγού Νικ. Πλαστήρα. Εντυπωσιακή στη σύλληψη αλλά και στην παρουσίαση, η δημιουργία του Γιάννη Μιχαλούδη, Καρδιτσιώτη, καθηγητή σήμερα σε Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, που δείχνει την καρδιά του Ν.Πλαστήρα – καρδιά σύμβολο- κατασκευασμένη από υλικό διαστημικής τεχνολογίας. Στο κάτω μέρος της προθήκης σε ειδική κάψουλα η αληθινή, υλική καρδιά του Πλαστήρα.

Το δεύτερο μέρος της εκπαιδευτικής εξόρμησής μας αφορούσε τη γνωριμία μας με τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καρδίτσας «η Αθηνά», η οποία από το 1985 συστεγάζεται με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη στο 2ο όροφο του δημαρχιακού μεγάρου. Η κ. Π. Σδρόλια, «ψυχή» της Βιβλιοθήκης, μας καλωσόρισε και με μεστό λόγο μας παρουσίασε τη συμβολή της Βιβλιοθήκης στην πνευματική ζωή της πόλης. Η Λαϊκή Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1927 από τον ομώνυμο Σύλλογο, που είχε την αμέριστη υποστήριξη του Μητροπολίτη Ιεζεκιήλ. Ο Σύλλογος «Αθηνά» το 1930 λειτούργησε επίσης Νυχτερινή Επαγγελματική Σχολή με σκοπό την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού. Το 1932 ιδρύθηκε τμήμα ξένων γλωσσών και μουσικό σχολείο. Μάθαμε ακόμα για «τα αθεϊκά», τη δίκη της Λαϊκής Βιβλιοθήκης λόγω «ακατάλληλων» βιβλίων και την πανηγυρική αθώωσή της . Η Βιβλιοθήκη μέχρι σήμερα συνεχίζει το έργο της συμβάλλοντας στην πολιτισμική πρόοδο της πόλης μας. Σε ένα μικρό χώρο περίπου 200 τ.μ. περιλαμβάνει συλλογές παλαιότυπων, βιβλία από την προσωπική βιβλιοθήκη του Ν. Πλαστήρα, συλλογή έργων Καρδιτσιωτών συγγραφέων. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε το αρχείο τοπικού τύπου της Καρδίτσας που φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη και να ξεφυλλίσουμε εφημερίδες «του παλιού καιρού». Ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία παιδικών δανειστικών βιβλιοθηκών στις γειτονιές της Καρδίτσας καθώς και για τη μεγάλη προσέλευση κοινού τις ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης. Σχεδόν όλοι δεσμευτήκαμε ότι τον ελεύθερο χρόνο μας θα ερχόμαστε στο φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον της Βιβλιοθήκης και θα δανειζόμαστε βιβλία από τη μεγάλη συλλογή της, που διαρκώς ανανεώνεται με τις φιλότιμες προσπάθειες των ανθρώπων της Βιβλιοθήκης.

Οι μαθητές μας ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις δυο αυτές επισκέψεις, οι οποίες εντάσσονται στα πλαίσια της βιωματικής μάθησης που είναι ο στόχος του σχολείου μας.

Προηγούμενο άρθρο Στη διεθνή έκθεση τουρισμού Holiday & Spa Expo στη Σόφια η Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο 35χρονος έκλεψε σφραγίδα και συνταγολόγιο από το Νοσοκομείο Καρδίτσας